Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
číslo:VY_32_INOVACE_24_09 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Jan Neruda Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 8. ročník

2 Metodický list - anotace:
Vytvořeno jako výukový materiál pro 8. ročník Seznámení s osobností a dílem Jana Nerudy Otázky a odpovědi - fejeton

3 Jan Neruda (1834 – 1891) Praha

4 Český básník z období realismu a novinář, člen družiny májovců.

5 Pocházel z Malé Strany, narodil se v Újezdských kasárnách.
V ulici Ostruhová (později přejmenována na Nerudovu) v domě U Dvou slunců žil v letech 1845 – 1857 (viz povídky).

6 Práva ani filosofii nedokončil a začal se živit jako novinář.
V 60. a 70. letech podnikl několik cest: Paříž, Itálie, Balkán i Německo. Žil samotářsky. Nikdy se neoženil, ale jeho 1. láska – Anna Holinová byla jeho celoživotní láska, věnoval jí řadu svých básní.

7 Jeho 2. láskou byla vdaná spisovatelka Karolína Světlá, kterou považoval za ideální ženu.
Ani další vztahy nebyly perspektivní. Silnější než všechny tyto vztahy byla jeho láska k matce. Neruda se celý život cítil zneuznán → často měl až záporný vztah k lidem. Měl problémy s alkoholem. Většinu života prožil v nouzi. Pohřben je na Vyšehradě.

8 Dílo - nejkvalitnější poezie:
Hřbitovní kvítí (1857) - verše pesimistické. Knihy veršů (1867) – nachází smysl svého života v práci a obětování se celému národu. Láska k lidem. Verše plné citu k otci, matce a Anně, ale i lyrické, časově příležitostné, i sociálně laděné příběhy. Písně kosmické (1878) - reaguje na rozvoj vědy a techniky (Jak lvové bijem o mříže, Vzhůru již hlavu, národe…).

9 Balady a romance (dok. 1883) – zpracovává tematické náměty z Bible nebo starých legend, objevuje se téma vztahů mezi matkou a synem. Prosté motivy (1883) – přírodní tematika. Život člověka přirovnává ke koloběhu ročních období. Zpěvy páteční (1896) – vrchol jeho tvorby, sbírka vyšla až po jeho smrti, k vydání ji připravil Jaroslav Vrchlický.

10 Próza: souvisí s novinářskou činností. Povídky.
Vrcholem - Povídky malostranské (1878). Obraz Malé Strany na základě Nerudových vlastních vzpomínek. Zobrazuje zde typické postavy českého měšťanstva. S humorem líčí jejich vlastnosti, kritizuje místní život. Někdy vytváří ucelený příběh, jindy se jeho vyprávění skládá z řady drobných záběrů.

11 Místo slova povídka používá slovo arabeska nebo črta (bývá kratší než povídka).
Nejznámější povídky: Přivedla žebráka na mizinu Hastrman Doktor Kazisvět Jak si pan Vorel nakouřil pěnovku

12 Drama: Činnost novinářská:
Nerudovy hry – nejsou příliš kvalitní a nebyly úspěšné. Komedie postrádají živost a vtipnost. Činnost novinářská: Stal se zakladatelem českého fejetonu. Napsal jich kolem 2000.

13 Otázky: Co je fejeton? Proč se mu říká „podčárník“?
Mohl Neruda napsat fejeton o 1. máji? Ve fejetonu Kam s ním? řeší Neruda problém se starým a) rádiem, b) slamníkem, c) televizorem

14 Odpovědi: Publicistický žánr. Vtipně zpracovává zdánlivě nevýznamné, ale zajímavé téma, autor je hodně subjektivní a vychází z vlastních zážitků. Je psán pod čarou, protějšek k hlavním článkům. Ano, 1. máj 1890. b) slamníkem

15 Zdroje: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jan Neruda [online]. c2013 [citováno 24. 11. 2013]. Dostupný z WWW: < > SOCHROVÁ Marie: Literatura v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment ISBN Josef Hrabák – Průvodce po dějinách české literatury, nakl. Orbis, Praha 1976, s. 512, Foto dostupné z WWW: (ke dni )


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová"

Podobné prezentace


Reklamy Google