Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lapače Střední odborná škola Otrokovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lapače Střední odborná škola Otrokovice"— Transkript prezentace:

1 Lapače Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Středí odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/2 –SO-6/1 Název DUM Lapače Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupiny Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Zařízení pro zachycování tuků, olejů a ropných látek Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Lapače, osazení lapačů, použití, provoz, určení velikosti Datum

3 Lapače Náplň výuky Účel a použití lapačů tuků a olejů Osazení Provoz
Velikost lapače Lapač ropných látek

4 Účel a použití Lapače se nazývají také odlučovače. Jejich účelem je zachycování a odstranění tuků a mastnot odtékajících z provozoven restaurací, jídelen, masokombinátů. Hlavní funkční částí odlučovače je prostor – tukový žlab, který slouží k ukládání přebytečného tuku. Do odlučovače přitéká voda s obsahem tuků a mastnot. Při průtoku se mírně zchladí o norné stěny a vyplave na povrch kde ztuhne. Tím zůstane tukový škraloup zablokován mezi dvěma soustavami norných stěn. Těžší části se usazují na dně mezi přepážkami. Předčištěná voda podtéká pod nornou stěnou do kanalizace. Tukový škraloup lze vyhrnout do tukového žlabu.

5 Obr. 1: Lapač tuků

6 Obr. 2: Lapač tuků

7 Obr. 3: Prostorové zobrazení lapače tuků

8 Osazení Nejprve se musí vykopat a vybetonovat jáma, do které se lapač bude osazovat. Plastový odlučovač osadí do vodorovné polohy. Lapač se postupně napouští vodou a stěny rozepřou. Poté se provádí zhutněný obsyp spodní části odlučovače betonem. Připojí se kanalizační potrubí, dokončí se zásyp a osadí ocelový rám vodotěsného poklopu 600 x 600 mm. Přitom se vynechá prostoru u ok pro vyzdvižení poklopu. Lapač se před uvedením do provozu zcela zaplní čistou vodou. K odvětrání odlučovače dochází přes přívodní potrubí. Jestliže přívodní potrubí nemá možnost odvětrání, musí být osazeno samostatné odvětrávací potrubí a to např. jako odbočka na přívodním potrubí.

9 Provoz Lapač se před uvedením do provozu se naplní vodou minimálně do úrovně dolního okraje poslední norné stěny. Do odlučovače přitéká voda s obsahem tuků a mastnot. Při průtoku se mírně zchladí o norné stěny a vyplave na povrch kde ztuhne. Tím zůstane tukový škraloup zablokován mezi dvěma soustavami norných stěn. Těžší části se usazují na dně mezi přepážkami. Předčištěná voda podtéká pod nornou stěnou do kanalizace. Tukový škraloup lze vyhrnout do tukového žlabu. Shrabování tuku se provádí alespoň 1x za měsíc, čištění zásobníku tuku a kalového prostoru alespoň 1x za 3 měsíce (vyčerpání fekálním vozem). Do lapáků tuku nesmějí být přiváděny ropné látky, minerální oleje, splaškové, balastní, drenážní a dešťové vody.

10 Velikost lapače Určení velikosti lapače závisí na:
- množství protékající odpadní vody za čas (l/s) - teplotě vody - druhu znečištění koncentraci znečištění - použitém čistícím prostředku vybavení provozovny Podle množství porcí jídel se určí množství protékající vody a velikost lapače tuků.

11 Obr. 4: Hlavní části lapače oleje a tuků

12 Obr. 5: Lapač olejů a tuků pro malé provozovny

13 Lapač ropných látek Pro zachycování ropných látek se nesmí používat lapač určený pro oleje a tuky z kuchyní. K tomu účelu slouží speciální lapače ropných látek. Slouží ke sbírání a následnému odstraňování látek ropného původu, tedy olejů pro stroje, auta atd. a dále pro zachycování benzinu a nafty. Osazují se u myček a opraven aut, k velkým parkovištím, kde může stékat dešťová voda znečištěná olejem či benzínem zaparkovaných aut atd. Voda zbavená těchto ropných látek v lapačích se může volně pouštět do potrubí veřejné kanalizace.

14 Obr. 6: Schéma lapače ropných látek Nahoře půdorys Dole řez

15 Kontrolní otázky: K čemu slouží lapače olejů a tuků?
Kde se používají tyto lapače? Jak se osazují? Jak se provozují? Na čem závisí velikost lapačů? K čemu slouží lapače ropných látek?

16 Seznam obrázků: Obr. 1: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 2: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 3: vlastní Obr. 4: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 5: vlastní Obr. 6: vlastní

17 Seznam použité literatury:
[1] Přehled lapačů tuků a olejů. Abian [online] [cit ]. Dostupné z: [2] Odlučovače tuků a škrobů. In: H-Plast [online] [cit ]. Dostupné z:

18 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Lapače Střední odborná škola Otrokovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google