Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Velikonoce v Kunovicích

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Velikonoce v Kunovicích"— Transkript prezentace:

1 Velikonoce v Kunovicích
Matěj Snopek Radovan Siman, Matyáš Pavlíček Sára Strachotová

2 Velikonoce připadají v letošním roce na
Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanské svátky v roce, navazují na pohanské svátky jara Jsou to tzv. pohyblivé svátky – nemají pevné datum jako např. Vánoce, ale jsou určeny podle fází měsíce  V katolické církvi připadají velikonoční svátky na první neděli po prvním jarním úplňku po rovnodennosti. Slovanský název Velikonoce vychází ze slova „Velká noc“, kdy byl vzkříšen Ježíš Kristus Velikonoce připadají v letošním roce na 6. dubna

3 VELIKONOCE V KUNOVICÍCH

4 Velikonoce v Kunovicích
Jedním ze symbolů  Velikonoc je pomlázka. V Kunovicích se pomlázce říká „žila”. Žila se plete z vrbového proutí . Kluci chodí s „žilama“ vyšlehat holky a ty jim za to na ně uváží mašle. Dalším symbolem je velikonoční vajíčko. To u nás neschovává velikonoční zajíc jako např. ve Velké Británii, ale vajíčka klukům dávají holky za vyšlehání, jako symbol života.

5 Velikonoce Symbolem velikonoc je i beránek. Beránek představoval v židovské tradici Izrael jako Boží stádo, které vede Hospodin. Židé při svém svátku pojídají beránka jako připomínku svého vysvobození. U nás se peče ze sladkého těsta a zdobí čokoládou nebo sněhem.

6 Kraslice Ozdobeným vajíčkům se říká kraslice
Zdobí se např. voskem a barvami Kraslice dávají holky klukům jako poděkování za vyšlehání

7

8 OTÁZKY Kdy se letos slaví Velikonoce??? Kdo dává vajíčka klukům???
Je u nás Velikonoční zajíc??? Jak se říká velikonočnímu vajíčku??? Čím se barví vajíčka??? Z čeho se plete žila??? Jaké dva symboly mají Velikonoce???

9 Děkujeme za pozornost a přejeme hezké Velikonoce


Stáhnout ppt "Velikonoce v Kunovicích"

Podobné prezentace


Reklamy Google