Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BAJKA Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BAJKA Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad."— Transkript prezentace:

1 BAJKA Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 Bajka Bajka je literární útvar z 6. století př. n. l. Za jejího zakladatele bývá považován Ezop. Ezop je považován za zakladatele řecké bajky a patří dodnes k nejznámějším bajkařům. Působil v Řecku v 6. století př. n. l. Pocházel údajně z Malé Asie, žil v Athénách a na ostrově Samos.

3 O jeho životě toho není příliš známo, narodil se pravděpodobně jako otrok. Po propuštění z otroctví hodně cestoval. Procestoval Řecko, Babylonii a Egypt. Uvádí se, že byl po celý život velmi nemocen. Podle pověsti byl Ezop křivě obžalován ze svatokrádeže a v Delfách odsouzen k smrti. Údajně byl shozen ze skály do propasti. Své bajky přednášel ústně. Šlo o krátké příběhy se stručným dějem, v nichž vystupovala zvláště zvířata, která přebírají lidské vlastnosti a stávají se nositelem konkrétního charakteru. Mnohdy se objevují také skuteční lidé a postavy řeckých bohů. Každá bajka obsahuje na konci většinou poučení. Ezopova tvorba se stala postupem času známou po celém světě (např. O silném lvu).

4 Základem bajky je, že zvířata jednají jako lidé a z tohoto jednání vyplyne nějaké poučení, či kritika chyby.Jednotlivá zvířata tím získávají lidské vlastnosti, které se pro ně tímto stávají typické (např. liška je chytrá až vychytralá). Cílem bajky je kritizovat nějaké společenské chyby, působit na lidi a vychovávat je k odstranění těchto chyb. Nejčastěji se tak děje humornou formou, pomocí ironie . Bajky byly původně určeny dospělým posluchačům a čtenářům, v 19. a 20. století se bajky začaly stále více posouvat do dětské literatury. Zajímavostí je, že útvary podobné bajkám se vyskytují jak u jihoamerických Indiánů, tak afrických domorodců, tyto bajky, ačkoli nebyly vzájemně ovlivněny, mají společné rysy.

5 Světoví bajkaři Nejznámějšími světovými bajkaři jsou:
Ezop – asi 6. století př. n. l., starověké Řecko, nedoložen Bidpaj – domnělý staroindický mudrc Jean de La Fontaine (1621–1695), Francie Ivan Andrejevič Krylov (1769–1844), Rusko Franz Kafka (1883–1924), Rakousko

6 Fotografie Jean de La Fontaine Ivan Andrejevič Krylov

7 Čeští autoři Mezi české autory patří: Sofie Podlipská (1833–1897)
Karel Václav Rais (1859–1926) Václav Říha (1867–1937) Ivan Olbracht (1882–1952) Karel Čapek( ) Jiří Žáček(1945-dodnes)

8 Fotografie Sofie Podlipská Karel Václav Rais

9 Ivan Olbracht: biografie
Ivan Olbracht, vlastním jménem Kamil Zeman, byl český spisovatel-prozaik, publicista, novinář a překladatel německé prózy, národní umělec. Studoval na gymnáziu ve Dvoře Králové, nedokončil vysokou školu v Praze ani Berlíně, kde se snažil o studia práv a filosofie. V Podkarpatské Rusi založil školu. Kraj byl v této době nesmírně zaostalý a mezi lidmi zde stále kolovaly záhadné legendy o hrdinech, ale i čarodějnicích, které se skrývají v neprostupných lesích.

10 Ivan Olbracht:dílo O mudrci Bidpajovi a jeho zvířátkách(1947)-jsou to převyprávěné staroindické bajky(není jejich autorem)

11 Jiří Žáček: biografie Součastný žijící český básník,spisovatel a redaktor, který je známý především tvorbou pro děti. Narodil se Chomutově, vystudoval průmyslovou školu a poté stavební fakultu ČVUT. Působil jako redaktor poezie v „Československém spisovateli“. Jeho tvorba vyniká obrazotvorností, vtipem a radostným přístupem k životu. Je autorem učebnice pro 1.ročník „Slabikář“ a „Moje první čítanka“. V součastné době pracuje jako nakladatelský redaktor .

12 Jiří Žáček: dílo Bajky a nebajky pro malé i velké děti
Bajky: bajky, skorobajky a vzdorobajky

13 Zápis Bajka -krátké, mravoučné vyprávění, ve kterém vystupují zvířata nebo věci -myslí a jednají jako lidé -prostřednictvím zvířat nebo věcí bajky ukazují špatné vlastnosti a jednání lidí -na konci bajky bývá obvykle krátké ponaučení. Nejznámější bajkaři Ezop-řecký otrok-bajky: Kupec a moře, Vrána a liška Ivan Olbracht-O mudrci Bidpajovi a jeho zvířátkách(převyprávěné staroindické bajky) Jiří Žáček-Bajky a nebajky-Ufo,ufo,ufoni,Bylo jednou jedno čuně

14 Otázky 1. Co je to bajka? 2.Kdo v ní vystupuje?
3.Jaké mají vlastnosti? 4.Co bývá na konci bajky? 5.Které bajkaře sis zapamatoval? Otázka pro chytré hlavičky: Umíš povyprávět nějakou bajku?

15 Prameny Čítanka pro 5.ročník,Nová Škola Český jazyk 6 a 7,FRAUS
-dostupné k -dostupné k -dostupné k vhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Sofie_Podlipská- dostupné k -dostupné k -dostupné k -dostupné k

16 KONEC


Stáhnout ppt "BAJKA Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad."

Podobné prezentace


Reklamy Google