Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektrické vlastnosti látek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektrické vlastnosti látek"— Transkript prezentace:

1 Elektrické vlastnosti látek
Fyzika, 6. ročník VY_32_INOVACE_142, 8. sada, F ANOTACE Prezentace zpracovává téma „Elektrické vlastnosti látek“. Je doplněna obrázky k tématu, úkoly a otázkami k zopakování učiva. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák se seznámí se stavbou atomu, umí pojmenovat částice atomu, chápe, jak vznikají ionty. V rámci opakování učiva přiřazuje správné pojmy a označuje správná tvrzení. Pro koho je materiál určen  Žáci 6. ročníku ZŠ Autor  Ing. Jana Homolková Datum vzniku   Vzdělávací oblast  Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková

2 ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK Fyzika – 6. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

3 Model atomu Obal atomu Proton – kladný náboj Elektron – záporný náboj Neutron – bez náboje Počet elektronů v obalu atomu je stejný jako počet protonů v jádře atomu. Záporný náboj obalu atomu je stejně velký jako kladný el. náboj jádra atomu. Atom je elektricky neutrální. Nejjednodušší je atom vodíku. (1 proton a 1 elektron) Jádro atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

4 Atomy různých chemických prvků
Atomy se liší počtem protonů v atomovém jádře. Počet elektronů v obalu je stejný jako počet protonů v jádru atomu. Různé chemické prvky: vodík, kyslík, uhlík, helium, … Počet neutronů může být v jádře atomu různý. chemické prvky – uspořádány v tabulce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

5 Atom je elektricky neutrální.
Ionty Atom je elektricky neutrální. Za určitých okolností může dojít k odtržení elektronu z obalu (přijetí).  Kladný iont – převládá počet protonů; kladný el. náboj jádra převládá nad záporným el. nábojem  Záporný iont – převládá počet elektronů; záporný el. náboj obalu převládá nad kladným el. nábojem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

6 Jak vznikne kladný a záporný iont?
Odtržením elektronu z obalu atomu a přijetím elektronu do obalu atomu. kladný iont záporný iont Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

7 Elektrování těles při vzájemném dotyku
Při vzájemném tření dvou těles z různých látek se mohou některé elektrony přemístit z jednoho tělesa na druhé. Na jednom tělese více kladných nábojů (protonů) = těleso kladně zelektrované Na druhém tělese více záporných nábojů (elektronů) = těleso záporně zelektrované Tělesa souhlasně zelektrovaná – odpuzují se Tělesa nesouhlasně zelektrovaná – přitahují se Např. vlasy + hřeben, balónek + vlasy, mikrotenový sáček + list papíru, … Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

8 Elektrické pole Okolo zelektrovaného tělesa je elektrické pole. Působí jen na zelektrovaná tělesa. Síla může být přitažlivá nebo odpudivá. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

9 Otázky a úlohy k opakování učiva
K obrázkům přiřaď správný popis: proton neutron elektron Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

10 Označ správné tvrzení V jádře atomu jsou protony a neutrony. V obalu atomu nejsou žádné částice. Počet protonů a neutronů v jádře nemusí být stejný. Kladný iont vznikne odtržením protonu z obalu. Záporný iont má větší počet elektronů v obalu než protonů. Tělesa souhlasně zelektrovaná se přitahují. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

11 Použité zdroje Literatura: KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J. Fyzika pro 6. ročník základní školy. 2. upravené vyd. Praha : Prometheus, ISBN s Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.


Stáhnout ppt "Elektrické vlastnosti látek"

Podobné prezentace


Reklamy Google