Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nástrahy na internetu Šárka Altmanová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nástrahy na internetu Šárka Altmanová."— Transkript prezentace:

1 Nástrahy na internetu Šárka Altmanová

2 Kyberšikana Kyberšikanu (cyberbullying) definujeme jako zneužití ICT (informačních komunikačních technologií), zejména pak mobilních telefonů a internetu, k takovým činnostem, které mají někoho záměrně vyvést z rovnováhy

3 Specifické znaky kyberšikany
Útočník bývá anonymní ve virtuálním prostředí většinou útočníci vystupují pod přezdívkou (nickem), používají pro oběť neznámou ovou adresu, telefonní číslo atd. Pro agresora navíc není žádný velký problém vytvářet nové identity. Oběť tak má jen malou šanci přijít na to, kdo na ni útočí.

4 Specifické znaky kyberšikany
Mění se profil útočníků a profil obětí ve virtuálním světě nezáleží na věku, pohlaví, síle, postavení v sociální skupině (partě) ani úspěšnosti útočníka nebo oběti ve společnosti. Původcem kyberšikany může být každý, kdo má potřebné znalosti informačních a komunikačních technologií, tedy i fyzicky slabý jedinec.

5 Specifické znaky kyberšikany
Internet vs. Realita na internetu mohou udávat jiný věk, jiné pohlaví, jiné povolání, a záměrně tak manipulovat s těmi, se kterými komunikují. Ve virtuálním světě se někteří lidé chovají méně opatrně než v reálném světě (jsou odvážnější v komunikaci, probírají citlivá témata, komunikují často bez zábran apod.).

6 Specifické znaky kyberšikany
Vliv ostatních útočník nemusí oběť napadat opakovaně, stačí, když citlivé zprávy nebo nahrávky publikuje na internetu a o jejich šíření se pak postarají jiní.

7 Specifické znaky kyberšikany
Dopady na oběť kyberšikana je většinou spojená s psychickým týráním obětí, které není snadné poznat (na rozdíl od modřin, jež mohou doprovázet fyzickou šikanu). Oběti kyberšikany jsou často uzavřené do sebe a nekomunikují o problémech s okolím.

8 Příklad Z ROMANTIKY SE VYKLUBALA ZLÁ BABA Případ: Megan Meireová Důvod sebevraždy: odkopl ji virtuální „boyfriend“ Místo: Missouri, USA Reakce: Díky tomuto případu amerického zákoníku byl zaveden pojem Kyberšikana

9 Kybergrooming Chování uživatelů internetových komunikačních prostředků (chat, ICQ, Skype atd.), kteří se vydávají za jinou osobu s cílem vylákat nezletilého komunikujícího, sexuálně ho obtěžovat či zneužít. Cílem nemusí být pouze sexuální zneužití, ale také manipulace dítěte vedoucí například k projevům terorismu (dítě se ve jménu víry stává teroristou).

10 Phising Phishing je podvodné jednání s cílem vylákat vaše osobní data jako např. čísla kreditních karet, hesla a další důležité údaje. Dá se také popsat jako krádež identity nebo jako typ sociálního inženýrství. Někdy se pro něj v češtině razí název „rhybaření“.

11 Jak se proti pishingu chrátnit?
Mít zapnutý firewall Vždy udržovat software a operační systém aktuální Mít vždy aktuální antivirový program Mít vždy aktuální antispywarový program

12 Sociální sítě Sociální sítě umožňují sdílení zážitků s vašimi přáteli, ale i s cizími lidmi, kterým to dovolíte. Existuje mnoho tematických sítí - určených k seznámení, hledání a udržování vztahů mezi spolužáky či známými, sítě minoritních či nějakou formou odborných skupin.

13 Rizika sociálních sítí
Nejčastěji jsou vystaveny rizikům na internetu děti. Informace o školácích denně vyhledává několik set slídilů a mohou cíleně sbírat osobní údaje, fotografie nebo intimní materiály.

14 Co bychom si měli uvědomit?
To, že je internet anonymní je jen mýtus.   Nikdo není na internetu anonymní. Většina provozovatelů udržuje logy k jednotlivým uživatelským účtům a ty pak na základě žádostí předává policii. Informace získané z připojení, mohou významně přispět k dopadení pachatele.

15 10 nej. pro bezpečí na soc. síti
Fotku?Promiň, ne 10 nej. pro bezpečí na soc. síti Neposílejte nikomu svoji intimní fotografii, nikdy nevíte, kde se může objevit.

16 9 nej. pro bezpečí na soc. síti
Neuvádějte na veřejném profilu telefonní číslo nebo adresu. Pokud ovšem netoužíte po vybíleném bytě

17 8 nej. pro bezpečí na soc. síti
Zneužila si mé důvěry! Ale díky tvé hlouposti nemáš přátelé 8 nej. pro bezpečí na soc. síti Udržujte hesla (k u i jiná) v tajnosti, nesdělujte je ani osobě blízké či kolegovi v práci.

18 7 nej. pro bezpečí na soc. síti
Nikdy neodpovídejte na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy. Celá situace by se mohla zhoršit

19 6 nej. pro bezpečí na soc. síti
Nedomlouvejte si schůzku přes internet, aniž byste o tom neřekli někomu jinému. Ne Půjdeme někdy ven?

20 5 nej. pro bezpečí na soc. síti
Včera psali na FB,že Erika se vyspala s Petrem Tomu nikdy neuvěřím! 5 nej. pro bezpečí na soc. síti Nevěřte každé informaci, kterou na internetu získáte.

21 4 nej. pro bezpečí na soc. síti
Popíšeme? 4 nej. pro bezpečí na soc. síti Nemám zájem Když s někým nechcete komunikovat, nekomunikujte.

22 3 nej. pro bezpečí na soc. síti
Kde si říkala,že bydlíš? Nesdělujte informace typu, kdy jedete na dovolenou, po návratu by vás mohlo čekat překvapení. 6.červa jedeme na dovolenou

23 2 nej. pro bezpečí na soc. síti
Při používání webové kamery buďte obezřetní, kdokoli může na druhé straně hovor nahrávat.

24 1 nej. pro bezpečí na soc. síti
Než cokoli potvrdíte, přečtěte si podmínky užívání.

25 Seznam se bezpečně

26 A závěrem?Pár citátů Komunitní vývoj = úplně všechno si děláš sám, když se to povede, pochválí se komunitní vývoj, když ne, zkritizují tebe. - David Grudl -

27 A závěrem? Pár citátů Zálohovat, zálohovat, zálohovat.
- Tomáš Marcaník -

28 A závěrem? Pár citátů Člověk vznikl omylem přírody, ale zemře chybou počítače. Anonymní

29 Autoři článků se kochají komentáři a komentující si zanecháním komentáře zvyšují pagerank.Jaká to krásná "symbióza". - Mantisa -

30 Doufám,že se Vám moje prezentace alespoň trochu zalíbí
Šárka Altmanová


Stáhnout ppt "Nástrahy na internetu Šárka Altmanová."

Podobné prezentace


Reklamy Google