Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Houby (Fungi) II., opakování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Houby (Fungi) II., opakování"— Transkript prezentace:

1 Houby (Fungi) II., opakování
Autor: Mgr. Hana Baroušová

2 Houby (Fungi) I. Samostatné opakování pro studenty
Odpovídejte prosím na dále uvedené otázky, vaše odpovědi si zapisujte. Otázky řešte postupně, nelistujte v snímcích prezentace dopředu a následně se nevracejte. Za každou správně zodpovězenou otázku získáváte 1 bod. Řešení a hodnocení je uvedeno na konci testu.

3 Houby (Fungi) II. – samostatné opakování
1. Vyjmenuj čtyři oddělení hub. 2. Do kterého oddělení patří plíseň hlavičková a kropidlovec černavý? 3. Jak se odborně nazývá spájivý výtrus plísně hlavičkové? 4. Do kterého oddělení patří kvasinky? 5. Jakým způsobem se rozmnožují kvasinky, když mají příznivé podmínky? Jak se rozmnožují v méně příznivých podmínkách (nedostatek vody, živin aj.)? 6. Uveď nejméně dva významy kvasinky pivní pro člověka. 7. Ve kterém oddělení hub vznikají nepohlavní výtrusy – konidie? Pro který rod je vznik konidií typický?

4 Houby (Fungi) II. – samostatné opakování
8. Jak se při pohlavním rozmnožování nazývají samčí a samičí pohlavní orgány vřeckovýtrusných hub? 9. Který druh houby vytváří po napadení lipnicovité rostliny útvary zvané námel? Má námel význam pro člověka? 10. Ze které houby se získává antibiotikum penicilín? Na které mikroorganizmy penicilín účinkuje? 11. Jiné druhy této houby, např. P. camembertii, P. roquefortii se využívají při výrobě ... (doplň, čeho). 12. Uveď příklad dvou druhů vřeckovýtrusných hub, které tvoří několik cm velké plodnice. 13. Uveď příklad vřeckovýtrusné houby, která parazituje na rostlinách. Za tuto část jste mohli získat 13 bodů. Následuje určování šesti zástupců hub.

5 Urči název následujících hub: obr. 1:
Z této houby izoloval v roce 1928 Alexander Fleming první antibiotikum.

6 Urči název následujících hub: obr. 2:
Houba napadá semeníky lipnicovitých a tvoří námel.

7 Urči název následujících hub: obr. 3:
Houba napadá listy rostlin, např. listy jabloní.

8 Urči název následujících hub: obr. 4:
Jedlá vřeckovýtrusná houba.

9 Urči název následujících hub: obr. 5:
Plodnice najdeme pod zemí v hloubce cm. Záměrně se pěstuje např. ve Francii.

10 Urči název následujících hub: obr. 6:
Houba způsobuje moniliózu, napadá ovocné stromy, postiženy jsou hlavně plody, ale též mladé větvičky.

11 Řešení a hodnocení: Za každou správnou odpověď si započítejte 1 bod, za částečnou půl bodu. Celkově tedy můžete získat 19 bodů. Odpovědi na otázky: 1. Vyjmenuj čtyři oddělení hub. Chytridiomycety, Zygomycety, Houby vřeckovýtrusné, Houby stopkovýtrusné. 2. Do kterého oddělení patří plíseň hlavičková a kropidlovec černavý? Do oddělení Zygomycety (Zygomycota). 3. Jak se odborně nazývá spájivý výtrus plísně hlavičkové? Zygospóra. 4. Do kterého oddělení patří kvasinky? Do oddělení Houby vřeckovýtrusné (Ascomycota).

12 Odpovědi na otázky: 5. Jakým způsobem se rozmnožují kvasinky, když mají příznivé podmínky? Jak se rozmnožují v méně příznivých podmínkách (nedostatek vody, živin aj.)? V příznivých podmínkách se rozmnožují nepohlavně (pučením), v nepříznivých se rozmnožují pohlavně. 6. Uveď nejméně dva významy kvasinky pivní pro člověka. Výroba piva, droždí, vitamínových léčiv. 7. Ve kterém oddělení hub vznikají nepohlavní výtrusy – konidie? Pro který rod je vznik konidií typický? V oddělení Houby vřeckovýtrusné. Konidie se tvoří např. u zástupců rodu štětičkovec (Penicillium) či u rodu kropidlák (Aspergillus). 8. Jak se při pohlavním rozmnožování nazývají samčí a samičí pohlavní orgány vřeckovýtrusných hub? Samčí orgány jsou anteridia, samičí jsou askogonia.

13 Odpovědi na otázky: 9. Který druh houby vytváří po napadení lipnicovité rostliny útvary zvané námel? Má námel význam pro člověka? Paličkovice nachová (Claviceps purpurea). Námel je prudce jedovatý. Lze z něj získat alkaloidy pro výrobu léků. 10. Ze které houby se získává antibiotikum penicilín? Na které mikroorganizmy penicilín účinkuje? Štětičkovec, Penicillium, např. druh Penicillium chrysogenum. Účinkuje na bakterie. 11. Jiné druhy této houby, např. P. camembertii, P. roquefortii se využívají při výrobě ... (doplň, čeho). Sýrů. 12. Uveď příklad dvou druhů vřeckovýtrusných hub, které tvoří několik cm velké plodnice. Smrž obecný, lanýž letní, ucháč obecný aj. 13. Uveď příklad vřeckovýtrusné houby, která parazituje na rostlinách. Paličkovice nachová, padlí jabloňové, Monilinia aj. Za tuto část jste mohli získat 13 bodů. Následuje určování šesti zástupců hub.

14 Urči název následujících hub: obr. 1:
Štětičkovec (Penicillium) Z této houby izoloval v roce 1928 Alexander Fleming první antibiotikum.

15 Urči název následujících hub: obr. 2:
Paličkovice nachová (Claviceps purpurea) Houba napadá semeníky lipnicovitých a tvoří námel.

16 Urči název následujících hub: obr. 3:
Padlí. Např. padlí jabloňové (Podosphaera leucotricha) Houba napadá listy rostlin, např. listy jabloní.

17 Urči název následujících hub: obr. 4:
Smrž obecný (Morchella esculenta) Jedlá vřeckovýtrusná houba.

18 Urči název následujících hub: obr. 5:
Lanýž, na obr. je lanýž letní (Tuber aestivum) Plodnice najdeme pod zemí v hloubce cm. Záměrně se pěstuje např. ve Francii.

19 Urči název následujících hub: obr. 6:
 Hlízenka ovocná (Monilinia fructigena) Houba způsobuje moniliózu, napadá ovocné stromy, postiženy jsou hlavně plody, ale též mladé větvičky.

20 Hodnocení: Za každou správnou odpověď jste si započítali 1 bod, za částečnou půl bodu. Celkově jste mohli získat 19 bodů. Převedení bodů na známku: 19 – 17,5 bodů (100 – cca 92 %): výborný 17 – 14 bodů (cca 91 – 75%): chvalitebný 13,5 – 9,5 bodů (cca 74 – 50%): dobrý 9 – 6 bodů (cca 49 – 33 %): dostatečný 5,5 a méně bodů: nedostatečný

21 Zdroje a literatura: Houby. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Penicillium. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Paličkovice nachová. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Padlí jabloňové. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Smrž obecný. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Lanýž. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Monilióza. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Alexander Fleming. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: JELÍNEK, Jan a Vladimír ZICHÁČEK. Biologie pro gymnázia. 9. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, ISBN


Stáhnout ppt "Houby (Fungi) II., opakování"

Podobné prezentace


Reklamy Google