Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odvodnění šikmých střech

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odvodnění šikmých střech"— Transkript prezentace:

1 Odvodnění šikmých střech
Střední odborná škola Otrokovice Odvodnění šikmých střech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/2–SO-6/6 Název DUM Odvodnění šikmých střech Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Zásady a provádění odvodnění šikmých střech Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Předpisy, žlab, průměr žlabu, průtočné množství dešťové vody, velikost střechy Datum

3 Odvodnění šikmých střech
Náplň výuky: Předpisy pro odvodnění střech Druhy žlabů Návrh žlabu Průměry a materiál žlabů

4 Předpisy pro odvodnění střech
Stejně jako pro všechny instalace, platí i pro odvodnění střech několik norem. Všechny práce by se měly provádět podle předpisů a norem. Nedodržování předpisů znamená většinou, že na materiál a provedené práce není záruka. V současné době platí pro návrh odvodnění plochých a šikmých střech tyto technické normy: ČSN EN :01 „Vnitřní kanalizace – Gravitační systémy – Část 3: Odvádění dešťových vod ze střech – Navrhování a výpočet“ ČSN :88 „Klempířské práce stavební“ ČSN :99 „Navrhování střech-Základní ustanovení “ ČSN :03 „Vnitřní kanalizace“

5 Druhy žlabů Uspořádání žlabů a odvodnění střechy je potřeba v etapě návrhu objektu pečlivě zvážit, aby byla zajištěna jejich spolehlivost. Podokapní žlaby jsou umístěny z vnější strany pláště objektu, a proto by jejich porucha nebo netěsnost neměla vést k zatékání srážkové vody do objektu. Vady mezistřešních a zaatikových žlabů, které jsou nedílnou součástí střešního pláště, mají za následek zatékání srážkové vody do objektu což může způsobit škody na vlastním objektu a na jeho vybavení. Proto je při návrhu objektu důležité vhodné uspořádání a správné konstrukční řešení žlabů, aby byla zajištěna jejich funkčnost a spolehlivost po celou dobu předpokládané životnosti objektu.

6 Návrh žlabu Žlaby se navrhují podle těchto zásad:
- Střešní žlab, který je ukládán ve sklonu do 3 mm/m (označovaný proto jako střešní žlab vodorovný), se navrhuje jako střešní žlab bez sklonu. - Žlab má jednotný průřez. - Účinný průměr výtoků střešních žlabů musí být dostatečný, aby zajistily volný odtok ze žlabu. - Délka odvodnění by měla být menší než 50ti násobek hloubky vody - Vzdálenost mezi výtoky by měla být menší než 100násobek návrhové hloubky vody. - Hloubka vody ve žlabu v závislosti na jeho tvaru bude kolísat od maximální, která je v největší vzdálenosti od vpusti k minimální „kritické hloubce“ u odtoku. U žlabů s pravoúhlým průřezem bude maximální hloubka vody rovna dvojnásobku hloubky u odtoku. Za obvyklou praxi se často považuje minimální rozměr volného boku 50 mm.

7 Průměry a materiál žlabů
Velikost průměru žlabu závisí nejvíce na průtoku dešťové vody. Průtočné množství dešťové vody je úměrné velikosti odvodňované střechy. Materiálem žlabů býval dříve výhradně ocelový pozinkovaný plech. V současné době jsou i další možnosti. Používají se také plechy z mědi a plastů. Některé plastové žlaby mají vyhřívání elektrickými topnými odporovými dráty. Cenově však vychází stále nejvýhodněji plechové pozinkované žlaby. Průměr žlabu (mm) Průtok vody (l/s) Plocha střechy (m2) 70 2 66 100 3 125 6 200 150 9 300

8 Obr. 1: Základní tvary žlabů a možnosti barevného provedení
vlevo půlkulatý b) uprostřed hranatý c) vpravo nástřešní d) dole možnosti barevného provedení plechu od výrobců

9 Obr. 2: Tvarové kusy odvodnění a) vlevo koleno soklové b) uprostřed koleno úhlové c) vpravo roh

10 Obr. 3: Tvarové kusy odvodnění a) vlevo kotlík b) uprostřed odvaděč vody c) vpravo šikmé vyústění

11 Kontrolní otázky: V jakém případě neplatí záruka na materiál a práce související s odvodněním střech? Jaké jsou druhy žlabů? Jaké jsou zásady pro návrh žlabů? Jaké jsou průměry žlabů a na čem závisí? Z jakého materiálu se dělají žlaby?

12 Seznam obrázků: Obr. 1 a, b, c, d: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 2 a, b, c: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 3 a, b, c: anonym, [vid ], dostupné z:

13 Seznam použité literatury:
[1] Adámek, M., Jurečka, A.: „Instalace vody a kanalizace II“, Praha, Informatorium, 2005, ISBN

14 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Odvodnění šikmých střech"

Podobné prezentace


Reklamy Google