Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spoje pájené Střední odborná škola Otrokovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spoje pájené Střední odborná škola Otrokovice"— Transkript prezentace:

1 Spoje pájené Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Mat/1-SO-4/4 Název DUM Spoje pájené Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Materiály Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: podstata pájení měděných trubek, postup a nářadí Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Pájené spoje, požadavky na spoj, princip kapilárního pájení, pájení naměkko/natvrdo, postup při pájení, hořáky, nástavce, regulátor tlaku plynu Datum

3 Spoje pájené Náplň výuky Požadavky na spoj Princip kapilárního pájení
Pájení naměkko a natvrdo Postup při pájení Hořáky pro pájení Nástavce do hořáků Hořáky spojené s kartuší a pistolí Regulace tlaku plynu

4 Výhody - vysoká pevnost plynotěsnost rychlost - možnost práce i při nepříznivých povětrnostních podmínkách - v případě nouze možnost nového ohřátí a pootočení Požadavky na spoj - spolehlivost spoje nízká cena spoje - rychlost provedení vzhled spoje

5 Princip pájení Pájení je vytvoření nerozebíratelného spoje na potrubí. Instalatéři pájí měděné trubky měkké, polotvrdé i tvrdé. Princip spočívá v ohřátí přídavného materiálu (pájky) na teplotu tavení; tento rozehřátý materiál se vloží do úzké mezery mezi spojovanými trubkami. Pájkou je u měkkého pájení cín, u tvrdého pájení mosaz. Tenká mezera mezi trubkami se nazývá kapilára, proto se také pájení nazývá kapilární.

6

7 Pájení naměkko a natvrdo
Rozdělení je podle teploty tavení pájky. Hranicí je teplota 450 oC. Pokud se trubky a tvarovky spojují naměkko je přídavný materiál s teplotou do 450 oC, u tvrdého pájení je to teplota vyšší. Cín pro měkké pájení taje při teplotě asi 232 oC, mosaz podle složení při teplotě asi 750 oC. Potrubí pro plyn, podlahové vytápění, klimatizaci, chlazení, solární rozvody se musí pájet natvrdo.

8

9 Postup při pájení Dokonalý spoj při pájení může vzniknout jen při dodržení správného postupu, použití vhodných nástrojů a nářadí a také pájky. Protože se pracuje se zvýšenou teplotou je třeba dodržovat všechny bezpečnostní předpisy týkající se pájení. Správný postup je uveden na dalších 8 obrázcích, kde je ukázáno pájení v dílně. Na stavbách jsou podmínky těžší, proto je vhodné se naučit dobře pájet v dobrých podmínkách v dílně.

10

11

12 Hořáky pro pájení Pro pájení je rozhodující potřebná teplota, kterou musí hořák dosáhnout. K měkkému pájení stačí hořák menšího tepelného výkonu s menší teplotou plamene. Teplota tavení cínové pájky, která se používá nejčastěji, je v rozmezí 230 až 240 oC podle přesného složení použité pájky. Tepelný výkon hořáků se pohybuje od 800 W až po 7 kW pro tvrdé pájení trub velkých průměrů s velkou tloušťkou stěny trubky.

13

14 Nástavce pro hořáky Nástavec je díl, který se vkládá do hořáku. Nástavců je velké množství. Mohou být podle tvaru přímé nebo zahnuté. Nejdůležitější u nástavců je výkon, kterého mohou dosáhnout a tím průměr trubky, který lze daným hořákem pájet. Nástavce mají jednotný průměr pro našroubování na hořák. Výkon hořáku závisí na průměru trysky hořáku, druhu použitého plynu pro pájení, použití přídavného kyslíku a tlaku plynu.

15

16 Hořáky s kartuší a pistolí
Každý hořák potřebuje pro hoření palivo. Používaným palivem je nejčastěji propan-butan, ale může to být i acetylén nebo jiný druh plynu. Tento plyn se musí dostat do hořáku. Tam se dostává vždy z nějakého zásobníku nebo nádrže na plyn. Při pájení malého množství spojů se používají hořáky, které jsou napojeny přímo na kartuš (zásobník plynu). U práce, kdy se dělá velké množství spojů by se kartuš brzy vyprázdnila a proto se používají pistole (hořáky napojené hadicí na velkou láhev s zásobou většího množství plynu.

17

18

19 Regulace tlaku plynu Plyn dodávaný do hořáku může být čistý propan, propan-butan, MAPP, acetylén. Aby měl hořák potřebný tepelný výkon, musí mít i plyn potřebný tlak. Správnou velikost tlaku je možno zajistit pomocí regulátoru tlaku plynu. Regulátor se připojuje závitem k láhvi s plynem. Na regulátoru je tlak buď nastaven od výrobce nebo jej lze nastavit podle potřeby na stavbě. Druhý konec regulátoru má koncovku pro připojení hadice, která vede do hořáku.

20

21

22

23 Kontrolní otázky: Otázka – V čem spočívá princip pájení?
Otázka – Jaký je rozdíl mezi pájením naměkko a natvrdo? Otázka – Jaký je postup při pájení? Otázka – Jaké tepelný výkon mají pájecí hořáky? 5. Otázka – Proč se používají různé nástavce? 6. Otázka – Proč se provádí regulace tlaku plynu u hořáků?

24 Seznam obrázků: Obr. 1: propagační materiály firmy Cooper Alliance
Obr. 12: propagační materiály firmy Rems Obr. 13: propagační materiály firmy Rems Obr. 14: propagační materiály firmy Rems Obr. 15: propagační materiály firmy Rems Obr. 16: propagační materiály firmy Rems Obr. 17: propagační materiály firmy Rems Obr. 18: propagační materiály firmy Rothenberger

25 Seznam použité literatury:
[1] Propagační materiály firmy Cooper Alliance [2] Propagační materiály firmy Rems [3] Propagační materiály firmy Rothenberger

26 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Spoje pájené Střední odborná škola Otrokovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google