Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kanady Dopravní zeměpis

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kanady Dopravní zeměpis"— Transkript prezentace:

1 Kanady Dopravní zeměpis
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Řízení kanadské dopravy
Kanadská doprava patří do kompetence dvou ministerstev: ministerstva dopravy, ministerstva rybolovu a oceánů. Obě ministerstva spolupracují s provinčními vládami - vytváření dopravních předpisů a údržba dálničních tahů.

3 Porovnejte železniční síť Kanady a USA!
Železniční doprava Porovnejte železniční síť Kanady a USA! Hromadné substráty na dlouhé vzdálenosti. Motorová trakce. Přes km železničních tratí normálního rozchodu – 5. nejdelší síť světa. Nejhustší železniční síť je na východ od 100. poledníku. Největší koncentrace železnic je na jihu federace; největší železniční uzel je Montreal. Společnost pro provozování osobní dopravy: Via Rail Canada.

4 <1>Commons. wikimedia. org [online] - [cit
<1>Commons.wikimedia.org [online] - [cit ] - dostupný pod licencí Creative Commons. Uveďte autora – zachovejte licenci 2.0 Generic z WWW: Autor: Loozrboy.

5 Vyhlídkový vůz <2> Commons.wikimedia.org [online] - [cit ] - dostupný pod licencí Creative Commons. Uveďte autora – zachovejte licenci unported z WWW: Autor: Ansgar Walk.

6 Pacifické dráhy Halifax - Montreal - Ottawa - Sudbury - Winnipeg - Regina - Calgary - Vancouver Halifax - Quebec - Hearst - Winnipeg - Edmonton - Prince George - Prince Rupert

7 Páteřní železnice kanadské sítě
<3> Commons.wikimedia.org [online] - [cit ] - dostupný pod licencí Creative Commons. Uveďte autora – zachovejte licenci unported z WWW: Autor: Al Guy.

8 Kde začíná Panamerická dálnice?
Silniční doprava Přes km všech silnic - 6. místo na světě z hlediska délky sítě. Zpevněné silnice tvoří asi 40 %; jsou budovány na jihu země s převažujícími směry východ – západ. Většina automobilové dopravy se uskutečňuje v koridoru Windsor – Quebec. Kanadu protíná Transkanadská dálnice - Victoria – St. John´s (7 700 km). Ze severu na jih Kanadou prochází Panamerická dálnice. Kde začíná Panamerická dálnice?

9 Kanadská silniční síť <4> Commons.wikimedia.org [online] - [cit ] - dostupný pod licencí volné dílo z WWW:

10 Trans-Canada Highway <5> Commons.wikimedia.org [online] - [cit ] - dostupný pod licencí volné dílo z WWW:

11 Silniční doprava Na severu země se používají saňové vleky, motorové saně a sněžné traktory. Některé z těchto strojů dosahují rychlosti až 200 km/h, proto nahrazují psí spřežení. Život se tím v oblastech věčného sněhu značně zjednodušil - některá obydlí jsou od sebe vzdálena i stovky kilometrů. I nadále se využívají psí spřežení, ale jen v menší míře.

12 Trans-Canada Highway v Albertě
<6> Commons.wikimedia.org [online] - [cit ] - dostupný pod licencí volné dílo z WWW:

13 Confederation Bridge Prince Edward Island - New Brunswick 1997
délka: 12,9 km 44 polí o rozpětí 250 m povolená rychlost km/h platí se zde mýto

14 <7> Commons. wikimedia. org [online] - [cit
<7> Commons.wikimedia.org [online] - [cit ] - dostupný pod licencí Creative Commons. Uveďte autora – zachovejte licenci unported z WWW: Autor: Norman Einstein.

15 <8> Commons. wikimedia. org [online] - [cit
<8> Commons.wikimedia.org [online] - [cit ] - dostupný pod licencí Creative Commons. Uveďte autora – zachovejte licenci unported z WWW: Autor: Chensiyuan.

16 Letecká doprava Zabezpečuje důležité spojení:
východu a jihu s dálným západem, s oblastmi lesů, s přímořskými oblastmi. Zvláštní význam mají letecké linky na sever spoje vedou poledníkovými směry z jihu. Air Canada zajišťuje pravidelné spojení mezi více než stovkou letišť.

17 Kanadská letiště Toronto Pearson International Airport:
Lester Bowles Pearson kanadský státník, diplomat a historik, nositel Nobelovy ceny za mír. Přes 30 milionů odbavených cestujících - největší kanadské letiště z hlediska počtu odbavených cestujících. Vancouver International Airport asi 18 milionů odbavených cestujících. Montréal - Pierre Elliott Trudeau International Airport

18 Letištní plocha torontského letiště
<9> Commons.wikimedia.org [online] - [cit ] - dostupný pod licencí Creative Commons. Uveďte autora - 2.0 Generic z WWW: Autor: Bolonium.

19 Vnitrozemská vodní doprava
Délka kanadské plavební sítě činí km. Není jasné, do jaké míry se využívají řeky v některých málo obydlených oblastech na severu. Plavba v oblasti Velkých jezer a řeky sv. Vavřince představuje velmi významnou část provozu, je sledována stejně jako námořní plavba.

20 Vnitrozemská vodní doprava
Moderní a výkonný systém na vyspělém jihu. Vodní cesty na málo obydleném severu jsou často jedinými dopravními cestami pro hromadnou přepravu.

21 Velká jezera Velká jezera jsou propojena přirozeným způsobem - splavněnými řekami a umělými průplavy. Řeka sv. Vavřince (St. Lawrence River) je spojuje s Atlantickým oceánem. Díky mnohaletému zlepšování technické úrovně a kanadské spolupráci s USA je tento systém jedním z nejdokonalejších na světě.

22 Velká jezera Celý úsek plavby od Montrealu až k Velkým jezerům je přístupný asi pro čtyři pětiny světových nákladních lodí. Vodní cesta zamrzá asi na 115 dní v roce. Přepravují se zejména hromadné substráty. Přístup k moři touto cestou je možný z 26 přístavů v USA a z 12 kanadských přístavních měst.

23 Velká jezera © Petr Hospodarz

24 Hořejší jezero Huronské jezero Michiganské jezero Ontarijské jezero
, Erijské jezero <10> Commons.wikimedia.org [online] - [cit ] - dostupný pod licencí volné dílo z WWW: Úprava obrázku: Petr Hospodarz.

25 Vodní cesty na severu Vodní cesty na severu náleží do povodí řeky Mackenzie. Tato řeka spojuje střed země a jezera Athabasca a Velké Otročí jezero se Severním ledovým oceánem. Celková délka splavných vodních cest v této oblasti dosahuje mnoha tisíců kilometrů. Pro pravidelnou vodní dopravu jsou využívány jen některé trasy. Najděte na mapě: řeku Mackenzie, jezero Athabasca, Velké Otročí jezero.

26 Velké Otročí jezero <11> Commons.wikimedia.org [online] - [cit ] - dostupný pod licencí Creative Commons. Uveďte autora – zachovejte licenci unported z WWW: Autor: Cambridge Bay Weather.

27 Vnitrozemské přístavy jsou současně také námořními přístavy. Paří sem:
Quebec, Montreal, Toronto, Ottava.

28 Přístavy Námořní přístavy:
Halifax a St. John při Atlantiku zajišťují obchodní spojení s Evropou. Vancouver je největší kanadský přístav, uskutečňuje se zde trajektové spojení mezi kanadskou pevninou a ostrovem. A společně s přístavem Prince Rupert Vancouver zajišťuje napojení na Asii a Austrálii.

29 1. Odkud vycházejí kanadské Pacifické dráhy?
Montreal Toronto Halifax Edmonton

30 2. Který námořní přístav není vnitrozemský?
Toronto Vancouver Montreal Quebec

31 3. Které kanadské letiště odbaví nejvíce cestujících?
Montreal Vancouver Ottava Edmonton Toronto Winnipeg Calgary

32 3. Určete, které věty jsou pravdivé.
Kanadská železniční síť má široký rozchod a převážně motorovou trakci. Panamerická dálnice vede od východu k západu. Kanada má 5. nejdelší železniční síť na světě. Přístav Halifax leží při Atlantickém oceánu. Řeka sv. Vavřince vzájemně spojuje Velká jezera. Ve městě Prince Rupert končí Pacifická dráha.

33 Použité zdroje HOSPODARZ, P. Dopravní zeměpis. 2. vyd. Praha: rok vydání a ISBN neuvedeno, s. 17 – 19. CIA: The World Factbook-United States [online] [cit ] dostupné z WWW: MZV České republiky: Encyklopedie států - Severní Amerika: Kanada [online] [cit ] dostupné z WWW: Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Kanady Dopravní zeměpis"

Podobné prezentace


Reklamy Google