Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název Mykénské Řecko Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název Mykénské Řecko Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast"— Transkript prezentace:

1 Název Mykénské Řecko Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast Starověké Řecko Anotace Jedná se o prezentaci s výkladem, obrázky a úkoly. Klíčová slova palácové hospodářství, kyklópské stavby, hradby, hrobky Autor Mgr. Lucie Babišová Datum Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/

2 Mykénské Řecko (16. – 11. stol. př. n. l.)
Předmět: dějepis Ročník: prima Anotace: prezentace s výkladem, obrázky a úkoly Klíčová slova: palácové hospodářství, kyklópské stavby, hradby, hrobky

3 Zeměpisná poloha jedná se o kulturu Peloponéského poloostrova
hlavní střediska: Mykény, Tírys, Pylos spolu s minojskou kulturou na Krétě se jedná o nejvyspělejší kulturu doby bronzové v Evropě původní obyvatelstvo se smísilo s řeckým obyv. přicházejícím kolem roku 2000 př. n. l. ze S Zdroj: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

4 Mykénské paláce byly sídlem krále a celého dvora, správní a hospodářské centrum celé oblasti (palácové hospodářství) tyto paláce byly pevnosti budované z mohutných kamenů (tzv. kyklópské stavby)ochraňující obyvatelstvo a kraj před útoky okolních států (x minojské paláce na Krétě) Zdroj panorama: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Zdroj zdivo: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

5 Společnost mykénská společnost byla společností lovců a válečníků (zemědělci a řemeslníci odváděli výrobky a potraviny na udržování vojska) zemědělské obyvatelstvo se soustředilo ve vesnicích v okolí hradeb paláce vyspělá společnost: lineární písmo typu B (pravděpodobně převzato z Kréty) dálkový obchod zejména s Egyptem, , Sýrií a Palestinou jednotlivé státy se navzájem oslabovaly vzájemnými válkami → proto tato kultura zaniká pod náporem tzv. mořských národů a řeckých kmenů (hl. Dórů)

6 Umění vyspělé šperkařské řemeslo (zlaté a bronzové diadémy)
vyspělé zdobené zbraně, sošky architektura: tzv. nepravá klenba (pokladnice, hrobky) Zdroj diadém: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Zdroj soška: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

7 Umění - architektůra Zdroj vchod Arteova pokladnice: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Zdroj Arteova pokladnice Mykény: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

8 Náboženství důležitou součástí života
bohaté hroby (za hradbami) – šperky, posmrtné masky vládců Zdroj pohřebiště kruh A: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Zdroj maska: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

9 Mykény objevitel mykénského pokladu: Heinrich Schlieman (1822 – 1890) – německého původu, inspiroval se Homérovými příběhy (objevil také bájnou Tróju) Zdroj vstupní brána: [cit ¨6]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Zdroj Lví brána detail: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

10 Úkoly Jaké zvláštnosti jsou příznačné pro sídla mykénských vládců a jak se odlišují od sídel minojských vládců? Jak se odlišovala mykénská společnost od minojské? Kdo se zasloužil o objevení Mykén? Agamemnón byl: a) bájný mykénský král b) německý archeolog c) řecký bůh Kyklopské zdivo je: a) zdivo postavené Kyklopy b) zdivo vystavěné pro Kyklopy c) zdivo z velkých kamenných bloků

11 Citace KUNSTOVÁ, Eliška, Helena MANDELOVÁ a Ilona PAŘÍZKOVÁ. Dějiny pravěku a starověku: dějepis pro 6. ročník základní školy a primu osmiletého gymnázia. Vyd. 1. Ilustrace Jan Tichý. Liberec: Dialog. ISBN ROBERTS, John M. Ilustrované dějiny světa. Vyd. 1. V Praze: Knižní klub, 1999, 191 s. ISBN RULF, Jan a Veronika VÁLKOVÁ. Dějepis pro 6. ročník základní školy a 1. ročník osmiletého gymnázia. 2. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2004, 139 s. ISBN SOCHROVÁ, Marie. Dějepis v kostce. Vyd. 1. Havlíčkův Brod: Fragment, 1997, 159 s. ISBN


Stáhnout ppt "Název Mykénské Řecko Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast"

Podobné prezentace


Reklamy Google