Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Eva Peterková Předmět/vzdělávací oblast: Matematika Tematická oblast: Výpočet povrchů a objemů těles Téma: Povrchy a objemy hranolů - procvičování Ročník: 3. Datum vytvoření: prosinec 2012 Název: VY_32_INOVACE_ MAT Anotace: Slovní úlohy zaměřené na výpočty povrchů, objemů a hmotností různých hranolů. Digitální učební materiál je určen pro žáky učebních oborů. Inovativní je zejména bohatým autorským obrazovým materiálem, který výrazně zvyšuje jeho názornost a usnadňuje porozumění tématu i u slabších žáků a žáků se SPU. Využívání animačních efektů ze sady Office 2010 udržuje pozornost žáků a ilustrační příklady zvyšují jejich aktivitu. Pro zvýšení interaktivity je vhodné použít interaktivní tabuli. Metodický pokyn: Prezentace je primárně určena pro procvičování v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule. Příklady lze po vytištění použít i jako samostatný test.

2 Povrchy a objemy hranolů - procvičování

3 Připomeňme si: Povrch hranolu [m2] S = 2 . Sp + Spl Objem hranolu [m3]
V = Sp . v Sp – obsah podstavy Spl – obsah pláště v – výška hranolu

4 Bazén tvaru kvádru je napuštěn 675 hl vody
Bazén tvaru kvádru je napuštěn 675 hl vody. Rozměry dna bazénu jsou 9 x 6 m. Určete hloubku bazénu. Kolik m2 střešní krytiny je třeba na pokrytí střechy znázorněné na obrázku? Vypočítejte hmotnost skleněného těžítka tvaru kvádru s rozměry 60 x 60 x 20 mm. Hustota skla je 2400 kg.m-3. Nákladní auto je naloženo do tří čtvrtin svého objemu štěrkem. Rozměry korby jsou 4 x 2,5 x 0,9 m. Kolik stojí štěrk na korbě, je-li 1 m3 za 660 Kč? Výsledek zaokrouhlete na stovky. v = 10 m 3 m b b 8 m

5 Řešení

6 1. Bazén tvaru kvádru je napuštěn 675 hl vody
1. Bazén tvaru kvádru je napuštěn 675 hl vody. Rozměry dna bazénu jsou 9 x 6 m. Určete hloubku bazénu. Obrázek č. 1 Bazén je hluboký 1,25 m.

7 2. Kolik m2 střešní krytiny je třeba na pokrytí střechy tvaru trojbokého hranolu, s rozměry uvedenými na obrázku? Budeme počítat obsah pláště, ale budeme brát v potaz pouze dva obdélníky. v = 10m 3 m Rovnoramenný trojúhelník, známe jeho výšku a podstavu, potřebujeme spočítat délku ramene. Použijeme Pythagorovu větu. b b a = 8 m Na pokrytí střechy je potřeba 100 m2 krytiny.

8 3. Jaká je hmotnost skleněného těžítka tvaru kvádru s rozměry 60 x 60 x 20 mm? Hustota skla je 2400 kg.m-3. převedeme na m (0,06x0,06x0,02 m) Skleněné těžítko váží téměř 173 g.

9 4. Nákladní auto je naloženo do tří čtvrtin svého objemu štěrkem
4. Nákladní auto je naloženo do tří čtvrtin svého objemu štěrkem. Rozměry korby jsou 4 x 2,5 x 0,9 m. Kolik stojí štěrk na korbě, je-li 1m3 za 660 Kč? Cenu zaokrouhlete na stovky. Korba je naplněna pouze ze ¾. Obrázek č. 2 Cena štěrku na korbě:

10 Zdroje Obrázek č. 1: Obrázek č. 2: Autorem obrázků, pokud není uvedeno jinak, je autorka výukového materiálu.


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google