Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 1. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Materiály-teorie Sada číslo: ICT-41 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 18 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-41-18 Téma vzdělávacího materiálu: Dřeviny-javor Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Ing. Luděk Hadámek Anotace: Prezentace se zaměřuje na popis javoru Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář, operátor Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Dřeviny-javor (J.mleč+J.klen)Acer spp.
Obr.1 Obr.2 Obr.3

3 Dřeviny - javor (J.mleč+J.klen)Acer spp.
V našich lesích se vyskytuje javor klen(A.pseudoplatanus) javor mleč(A.platanoides) a javor babyka(A.campestre). Jejich dřevo je velmi podobné a v technické praxi se označují jako javor (JV). Javor je statný, opadavý strom, dosahuje výšky 25 až 30 m. Stáří stromu dosahuje 300 až 400 let . Koruna je většinou pravidelná, kulatá a široká.

4 Dřeviny-javor (J.mleč+J.klen)Acer
Dřevo nemá jádro, barva je žlutobílá. Letokruhy jsou zřetelné. Na radiálním řezu jsou zřetelné dřeňové paprsky (drobná zrcadélka). Dřevo je hedvábně lesklé. Často se vyskytují očka a nepravé jádro. Dřevo je středně těžké, středně tvrdé. Dobře se suší a opracovává. Je málo trvanlivé. Používá se na okrasné dýhy, výrobu hudebních nástrojů,hraček a drobných předmětů. Využívá se i v řezbářství a soustružení.

5 Dřeviny-javor (J.mleč+J.klen)Acer
Obr.5 Obr.4

6 Dřeviny-javor (J.mleč+J.klen)Acer
Obr.7 Obr.6

7 Dřeviny-javor (J.mleč+J.klen)Acer
Obr.8 Obr.9

8 Javor - dřevo Obr.10 Obr. 11

9 Dřeviny-javor-vlnitost
Obr.12

10 Dřeviny-javor-očka Obr.13 Obr.14

11 Dřeviny-javor-skvrny
Obr.15

12 Javor - dřevo - popis Dřevina Hustota Barva dřeva Vlastnosti Použití
Odolnost Jiné Zkratka kg/m3 při 15% Javor 610 Dřevo bílé až žluté Dřevo pevné,elastické Dýhy Při špatném sušení praská Hedvábný lesk JV Často nepravé jádro Málo sesychá a trhá se Hudební nástroje Málo odolné Malá lesklá zrcátka a skvrny Dobré opracování Soustružnické výrobky Obr.16

13 Javor- kontrolní test Jak se liší kůra javoru mleč a klen?
Které výrobky se vyrábějí z javoru? V čem je rozdíl mezi dřevem mleče a klenu? Může pozorovat u javoru jádro? Jaké vlastnosti má smrkové dřevo? Jakým způsobem vznikají očka?

14 Javor- kontrolní test II – popis obrázků
Očkovaná dýha Barevné skvrny Vlnitost Obr.17 Obr.19 Obr.18 Kmen javoru mleč Kmen javoru klen Nažky javoru mleč Obr.21 Obr.22 Obr.20

15 Javor - kontrolní test výsledky
Jak se liší kůra javoru mleč a klen? U j.mleč je mladá kůra hladká, později vytváří pravidelnou strukturu. U j.klen se kůra odlupuje v nepravidelných šupinách. Které výrobky se vyrábějí z javoru? Plovoucí podlahy, okrasné nábytkové dýhy, hudební nástroje, umělecké předměty …. V čem je rozdíl mezi dřevem mleče a klenu? Rozdíly nejsou podstatné u klenu je častější výskyt nepravého jádra. Může pozorovat u javoru jádro? Nemůžeme, ale často se vyskytuje nepravé jádro a barevné skvrny. Jaké vlastnosti má smrkové dřevo? Je středně těžké, za sucha trvanlivé a často má vlnitou kresbu. Jakým způsobem vznikají očka? Jsou to zárodky nevyrostlých větví.

16 Javor- kontrolní test II – popis obrázků výsledky
Očkovaná dýha Barevné skvrny Vlnitost Obr.17 Obr.19 Obr.18 Kmen javoru mleč Kmen javoru klen Nažky javoru mleč Obr.21 Obr.22 Obr.20

17 DĚKUJI ZA POZORNOST Použité zdroje:
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. Vyd. 1. Praha: Sobotáles, 1999, 235 s. ISBN NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. 1. vyd. Praha: Sobotáles, 1999, 540 s. ISBN Obr.16 HADÁMEK, Luděk . Obr. 1-15, DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google