Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AFRICKÉ REGIONY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AFRICKÉ REGIONY."— Transkript prezentace:

1 AFRICKÉ REGIONY

2 Severní Afrika pobřeží Středozemního moře + povodí Nilu = subtropické podnebí => nejhustější osídlení SA odděluje od zbytku Afriky Sahara pohoří: Arabové (muslimové) zemědělství: co se zde pěstuje a chová? těžba surovin: průmysl: nejvýznamnější země = Egypt, Alžírsko další státy:

3 Domácí úkol Ve které arabské zemi na severu Afriky nevládne demokratický režim? Jakými jazyky se domluvíte v jednotlivých zemích severní Afriky?

4 Sahel = nejchudší část Afriky na jižním okraji Sahary
opakovaná dlouhotrvající sucha primitivní způsob hospodaření velká chudoba, špatný zdravotní stav obyvatelstva, vysoká negramotnost, hladomor + vypiš si, jaké ještě další problémy najdeme v této oblasti zemědělství: co se pěstuje a chová? státy:

5 Oblast Guinejského zálivu
teplé, ale vlhké podnebí tropické deštné lesy černoši = většina na venkově zemědělství: co se pěstuje a chová? vývozní plodiny: státy s velkým nerostným bohatstvím: porušování lidských práv státy:

6 Domácí úkol Které veletoky se vlévají do Guinejského zálivu?
Co je to malárie? Jak se projevuje a co je jeho příčinou?

7 Východní Afrika členitý povrch – dáno podnebím savany
přírodní rezervace zemědělství: co se pěstuje a chová? část produkce je určena k domácí spotřebě, část se vyváží nerostné suroviny: státy:

8 Domácí úkol Ve kterém státu najdeme horský masiv Kilimandžára?
Vyhledej v atlase nějaké významné národní parky ve východní Africe

9 Jižní Afrika rozdíly v podnebí a přírodních krajinách : najdi v atlase jaké podnebné pásy a jaké přírodní krajiny se v této oblasti nachází zemědělství: co se pěstuje a chová? obrovské nerostné bohatství: černoši + tzv. Búrové + Křováci národní parky státy:

10 Domácí úkol Která odvětví průmyslu jsou v Republice Jižní Afrika zastoupena? Vyhledejte největší řeky jižní Afriky. Kam se vlévají? Na které z nich najdeme velké vodní nádrže?


Stáhnout ppt "AFRICKÉ REGIONY."

Podobné prezentace


Reklamy Google