Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Eduard Manet Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Eduard Manet Název školy"— Transkript prezentace:

1 Eduard Manet www.zlinskedumy.cz Název školy
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Eduard Manet Označení DUM VY_32_INOVACE_07_2_16 Mgr. Vlastimil Hrbáček Datum Vzdělávací oblast Umění a kultura Vzdělávací obor Výtvarná výchova Tematický okruh Dějiny výtvarného umění Ročník 1. ročník a kvinta gymnázia

2 Eduard Manet Narodil se v Paříži a zemřel tamtéž. Představitel francouzského realismu výrazně ovlivnil nastupující moderní malíře, především impresionisty. Manet byl pro impresionisty člověkem a umělcem, který zobrazuje skutečnost podle svých výtvarných (barevných) představ. Malířskou techniku impresionistů ale nepoužíval.

3 Jeho malba Jeho malbu charakterizuje promyšlená kompozice s množstvím skrytých významů, plošné členění obrazu s výraznými konturami předmětů. Do žánrových scén vkládal zajímavé formální efekty, např. odrazy zrcadel (Bar ve Folies-Bergère). Manet šokoval pařížskou smetánku roku 1863, kdy vystavil v Salónu obraz Snídaně v trávě. Provokoval kontrast mužů v černých žaketech vedle nahých těl žena vadila také plošnost malby. Obdoba situace nastala o dva roky později, kdy Manet vystavil obraz Olympia. Tento ležící akt dráždil smysly, Manet byl nařčen z obscénosti.

4 Některé jeho významné obrazy
Piják absintu (1859) Švestka (1859) Olympia (1863) Snídaně v trávě (1863) Nana (1877) Sebevražda (1877) Železnice (1873) Bar ve Folies-Bergère (1882)

5 Švestka

6 Nana

7 Olympia

8 Snídaně v trávě  

9 Bar ve Folies-Bergère

10 Úkoly Čím malíř provokoval? a) nahotou b) výběrem modelu
c) výběrem barev d) názvem díla

11 Úkoly Čím malíř provokoval? a) nahotou b) výběrem modelu
c) výběrem barev d) názvem díla

12 Úkoly Jaké jsou významy slova Olympia?

13 Úkoly Jaké jsou významy slova Olympia?
Olympie je svatostánek antického Řecka, nacházející se v Elidě, na východ od Pyrgu. V obecnou známost vešla jako dějiště antických olympijských her. V průběhu 19. a 20. století byly její pozůstatky odkryty a lokalita zpřístupněna veřejnosti. V roce 1989 byl archeologický park zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

14 Úkoly Který z obrazů má souvislost s literárním dílem?

15 Úkoly Který z obrazů má souvislost s literárním dílem?
Nana je název románu představitele realistické a naturalistické prózy spisovatele Emila Zoly.


Stáhnout ppt "Eduard Manet Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google