Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.
září 2012 VY_32_INOVACE_ZBN_150203 Ovoce tuzemské Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Vladislava Lichnovská. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

2 Ovoce jsou jedlé plody, semena keřů a bylin.
Ovoce tuzemské obr. 1 Ovoce jsou jedlé plody, semena keřů a bylin.

3 Ovoce tuzemské – rozdělení
JÁDROVÉ SKOŘÁPKOVÉ PECKOVÉ BOBULOVÉ

4 Plody poskytující jádrové ovoce nazýváme MALVICE.
Ovoce – jádrové Plody poskytující jádrové ovoce nazýváme MALVICE. Mají silnou chruplavou šťavnatou dužninu, silnou slupku a jádřinec, ve kterém jsou vlastní semena – JÁDRA. obr. 2 jádřinec se semeny

5 Rozpoznáte jednotlivé druhy ovoce?
Ovoce – jádrové Rozpoznáte jednotlivé druhy ovoce? obr. 3 obr. 7 MIŠPULE OSKERUŠE obr. 4 HRUŠKY obr. 5 obr. 6 JABLKA KDOULE Pro zobrazení správné odpovědi klikněte na obrázek ovoce.

6 Ovoce peckové – plody jsou peckovice. Obal tvoří slupka.
Vnější vrstva je šťavnatá, až vodnatá dužina. Uvnitř je pecka se skořápkou, v níž je uloženo semeno s hnědým osemením. obr. 8 EXOKARP MEZOKARP ENDOKARP

7 Zapamatujte si všechny druhy peckového ovoce.
Ovoce – peckové Zapamatujte si všechny druhy peckového ovoce. RENKLÓDY BROSKVE VIŠNĚ POLOŠVESTKY MIRABELKY ŠVESTKY TŘEŠNĚ MERUŇKY HRUŠKY SLÍVY

8 Nechali jste se nachytat?
Ovoce – peckové Zapište peckové ovoce, které jste si zapamatovali. RENKLÓDY BROSKVE VIŠNĚ POLOŠVESTKY MIRABELKY ŠVESTKY TŘEŠNĚ MERUŇKY HRUŠKY SLÍVY

9 Ovoce bobulové – je rozsáhlá skupina ovoce
s velmi jemnou buněčnou stěnou. Ovoce je šťavnaté. Vyskytuje se planě rostoucí, ale i pěstované. obr. 9

10 Bobule pravé složené – souplodí, např. maliny, ostružiny.
Ovoce – bobulové Bobule pravé složené – souplodí, např. maliny, ostružiny. Bobule nepravé – vzniklé zdužnatěním květního lůžka např. jahody zahradní a lesní. Borůvky, brusinky, maliny, ostružiny a lesní jahody se souhrnně označují jako lesní plody. obr. 12 obr. 11 obr. 10 Ruční sběr malin

11 Ovoce skořápkové je tvořeno vlastním
semenem uloženém v pevné, zdřevnatělé skořápce. Plody jsou buď peckovice, mandle, kaštany, nebo oříšky. obr. 13

12 Ovoce – skořápkové, složení
tuky bílkoviny sacharidy vitamíny skupiny B a E minerální látky – především fosfor, železo, vápník obr. 14 Zpracování ořechů

13 METODICKÝ pokyn Snímek 3
Rozcestník na jednotlivé skupiny ovoce. Klikněte na tlačítko se symbolem „DOPŘEDU“ – přepnete se na další snímek k danému tématu. Zde jsou opět tlačítka na cestu „DOPŘEDU“ nebo „ZPĚT“. Snímek 5 Pod jednotlivými obrázky jsou vloženy nadpisy s názvy ovoce. Po kliknutí na obrázek se objeví správná odpověď. Symbolem „ZPĚT“ se dostanete na snímek 3 „Rozcestník“. Snímek 7 V úvodu je pokyn pro žáky „Zapamatujte si všechny druhy peckového ovoce“. Snímek je nastaven na kliknutí, kdy se žákům objeví na 10 vteřin názvy ovoce. Celkem jich je deset. Jeden druh ovoce je záměrně špatně – „HRUŠKY“, nepatří mezi peckové, ale jádrové. Snímek 8 Po zhlédnutí si žáci zapíšou druhy ovoce, které si zapamatovali. Po kliknutí myší se objeví správná odpověď: broskve, švestky, pološvestky, slívy, meruňky, renklódy, třešně, višně, mirabelky. Snímek 10 Pomocí tlačítka „video“ se přepnete na videosekvenci z plantáže sběru malin. Snímek 12 Tlačítko se symbolem „video“ je po kliknutí aktivní a přepne vás na závěrečnou scénku, která má vést k odlehčení celé prezentace (výuky).

14 Použitá Literatura 1. Potraviny a výživa. ŠLAISOVÁ, Jiřina. Potraviny a výživa [online].[cit ]. Dostupné z: 2. HRABĚ, Jan, Otakar ROP a Ignác HOZA. Technologie výroby potravin rostlinného původu. Zlín: UTB Zlín, 2005.| ISBN

15 CITACE ZDROJŮ obr. 1: Food - A to C - apples rows - Public Domain Clip Art [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain z: obr. 2: Food - A to C - apple sliced - Public Domain Clip Art [online].[cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain z: obr. 3: BOTBLN. Soubor:Sorbus domestica FruitsLeaves BotGardBln0906a.JPG - Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: obr. 4: Food - N to Z - pears - Public Domain Clip Art [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain z: obr. 5: Food - A to C - Apples Picture - Public Domain Clip Art [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain z: obr. 6: Food - N to Z - quince 1 - Public Domain Clip Art [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain z: obr. 7: SOLIPSIST. Soubor:Medlar pomes and leaves.jpg - Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Cerative Commons z:

16 CITACE ZDROJŮ obr. 8: Food - A to C - autumn red peaches - Public Domain Clip Art [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain z: obr. 9: Food - A to C - blueberries on plant - Public Domain Clip Art [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain z: obr. 10: Food - A to C - Berries Alaska wild berries - Public Domain Clip Art [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain z: obr. 11: KARELJ. Soubor:Malina.jpg - Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: obr. 12: Food - D to M - grapes 3 - Public Domain Clip Art [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain z: obr. 13: FIR0002. Soubor:Walnut03.jpg - Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: obr. 14: DANIELLE KELLER. Soubor:Almonds02.jpg - Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z:

17 CITACE ZDROJŮ – Videozáznamy
Videozáznam 1: Ruční sběr malin Skotské maliny a jejich mámení - YouTube [online] [cit ]. Dostupné z: Kanál uživatele zitrabudehezky. Videozáznam 2: Zpracování ořechů Mrázik - Marfuša a orechy - YouTube [online] [cit ]. Dostupné z: Kanál uživatele Nilsenko.


Stáhnout ppt "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google