Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pěstujeme a přesazujeme pokojové rostliny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pěstujeme a přesazujeme pokojové rostliny"— Transkript prezentace:

1 Pěstujeme a přesazujeme pokojové rostliny
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Pěstujeme a přesazujeme pokojové rostliny PČ_033_Pěstujeme a přesazujeme pokojové rostliny Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro seznámení s pěstováním a přesazováním pokojových rostlin Materiál rozvíjí pěstitelské znalosti ,podporuje estetické cítění ve vztahu prostředí člověka a rostlin, vysvětluje krok za krokem prostřednictvím fotografií přesazování pokojových rostlin Je určen pro předmět Pracovní činnosti a 5. ročník

3 Pokojové rostliny Proč pěstujeme pokojové rostliny?
Které rostliny jsou vhodné pro pěstování v domácím prostředí? které pokojové rostliny pěstujete u u vás doma? Jak se o pokojové rostliny staráTe? Jak pokojové rostliny přesazujeme?

4 Pokojové rostliny - odpovědi:
PĚSTUJEME JE PRO ZKRÁŠLENÍ NAŠICH DOMOVŮ A MÍST, KDE ŽIJEME A PRACUJEME VĚTŠINA DRUHŮ POKOJOVÝCH ROSTLIN POCHÁZÍ Z TEPLÝCH KRAJIN, PROTO DOBŘE ROSTOU V MÍSTNOSTECH A SKLENÍCÍCH, KDE JE CELÝ ROK STÁLÁ TEPLOTA NĚKTERÉ POTŘEBUJÍ HODNĚ VODY, ALE STAČÍ JIM MÁLO SVĚTLA (NAPŘ. KAPRADINY), JINÉ POCHÁZÍ Z POUŠTĚ, A TAK POTŘEBUJÍ HODNĚ SVĚTLA, ALE MÁLO VODY (NAPŘ. KAKTUSY)

5 Nejznámější pokojové rostliny
Bonsaj, dracena, monstera, tchýnin jazyk, kaktus, potos, pryšec, klívie, fialka Pozor! Některé pokojové rostliny jsou jedovaté!

6 Ošetřování pokojových rostlin – ano nebo ne?
Zjistím název pokojové rostliny a podmínky jejího pěstování např. v atlase, v encyklopedii Rostliny zalévám ledovou vodou podle nálady, nejlépe do misky – do jaké misky? Listy čistím akorát na Vánoce a Velikonoce Hnojení? Přece nechci, aby mi to doma nevonělo! Přesazovat budu na jaře podle potřeby – když už je rostlině květináč „malý“, vyrůstají z něj kořeny…

7 Přesazujeme pokojové rostliny
Na obrázku vidíme dva přerostlé vánoční kaktusy v nevyhovujících květináčích. Od zakoupení před dvěma lety byly jen přihnojovány, přesto vždy na Vánoce krásně vykvetly. Protože se jedná o stejný druh, přesadíme je do většího společného květináče, aby rostliny pěkně vynikly.

8 Připravíme si: Větší květináč, drobné kamínky nebo oblázky, gumové rukavice, lopatku, substrát pro přesazování pokojových rostlin a žlutý písek nebo perlit. Pokud práci provádíme doma, připravíme si také podložku.

9 Vyjmutí rostliny Kořenový bal uvolníme poklepnutím rostliny o hranu stolu nebo klepnutím rukou do dna květináče. Na fotografii vidíme, že bal rostliny je velmi prorostlý kořeny, hlína téměř žádná. Rostliny již velmi nutně potřebují přesadit! Odstraníme zbytky staré zeminy a zkontrolujeme kořeny, zda jsou zdravé.

10 Správná volba květináče
Při přesazování vybíráme květináč vždy o 1-2 cm širší. Nový květináč nesmí být příliš velký, pro naše dvě rostliny ze dvou menších květináčů zvolíme takový, aby se do něj pěkně vešly a spolu s nimi ještě nová hlína.

11 Příprava květináče Vybraný květináč podle potřeby vyčistíme, přes odtokové otvory (díry na dně) položíme kamínky nebo oblázky. Pak nasypeme asi 1 cm vysokou vrstvu žlutého písku nebo perlitu.

12 Substrát Na písek nasypeme připravený substrát na přesazování pokojových rostlin…

13 Umístění rostlin …a rostliny usadíme tak, aby nebyly v květi- náči „ utopené“, byly vhodně rozmístěné, nepřekážely si a vypadaly pěkně.

14 Dosypání substrátu Dosypeme hlínu tak, aby rostliny měly zakrytý kořenový bal a pod okrajem květináče nám zůstal asi 1 cm pro vodu při zalévání. Rostliny zalijeme a postavíme na vodné místo. Brzy se nám odmění novými lístky a na Vánoce nádhernými růžovo-červenými květy.

15 Vánoční překvapení Vánoční kaktus v celé své kráse!

16 Citace: BANANAPATROL. WIKIMEDIA COMMONS [ONLINE]. [CIT ]. DOSTUPNÝ NA WWW: BOTBLN. WIKIMEDIA COMMONS [ONLINE]. [CIT ]. DOSTUPNÝ NA WWW: KARELJ. WIKIMEDIA COMMONS [ONLINE]. [CIT ]. DOSTUPNÝ NA WWW: NIRONEN. WIKIMEDIA COMMONS [ONLINE]. [CIT ]. DOSTUPNÝ NA WWW: RAUL654. WIKIMEDIA COMMONS [ONLINE]. [CIT ]. DOSTUPNÝ NA WWW:

17 Citace: CARL E LEWIS. WIKIMEDIA COMMONS [ONLINE]. [CIT ]. DOSTUPNÝ NA WWW: RAM MAN. WIKIMEDIA COMMONS [ONLINE]. [CIT ]. DOSTUPNÝ NA WWW: L.M.K.. WIKIMEDIA COMMONS [ONLINE]. [CIT ]. DOSTUPNÝ NA WWW: FANGHONG. WIKIMEDIA COMMONS [ONLINE]. [CIT ]. DOSTUPNÝ NA WWW: (VÁNOČNÍ KAKTUS) PRAZAK. WIKIMEDIA COMMONS [ONLINE]. [CIT ]. DOSTUPNÝ NA WWW:

18 Použité zdroje: Fotografie vlastní
KOCIÁNOVÁ, Lucie a kol. Praktické činnosti. Praha: Fortuna, 1997, ISBN


Stáhnout ppt "Pěstujeme a přesazujeme pokojové rostliny"

Podobné prezentace


Reklamy Google