Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU"— Transkript prezentace:

1 IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 10-58
Anotace Prezentace, která se zabývá rezonancí a odrazem zvuku. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umějí vysvětlit jev rezonance a znají jak vzniká ozvěna. Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová slova Fyzika, zdroje zvuku, rezonance, ozvěna, hluk. Druh učebního materiálu Procvičení Druh interaktivity Kombinace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let Celková velikost 9298,9kB/únor-2012

2 Vysvětli jev nucené chvění, rezonance na obrázku?
Obr. 1 a,b Energie chvění ladičky se přenáší na dřevěnou skříňku, rozechvěje její částice, pak toto chvění přechází na molekuly vzduchu uvnitř skříňky a rozechvěje je o stejném kmitočtu, jako má původní kmitočet tónu ladičky - rezonance.

3 V jakém přístroji využíváme jevu rezonance k zesílení zvuku, vysvětli?
Obr. 2 a,b,c

4 Jak vznikají tóny u klavíru?
Obr. 3 a,b,c Úderem paličky do struny klavíru.

5 Např. varhany, flétna, píšťala…..
Vzduchový sloupec je v rezonanci s tónem ladičky, jaké hudební nástroje využívají tohoto jevu? Obr. 4 a,b,c Např. varhany, flétna, píšťala…..

6 Rezonance s dvěmi ladičkami:
Obr. 5 a,b,c,d Energie chvění se přenáší na druhou ladičku, rozechvěje jí o stejném kmitočtu, jako má první ladička.

7 Jak vzniká ozvěna? Obr. 6 Ozvěna vzniká odrazem zvukového rozruchu od překážky. Abychom uslyšeli ozvěnu svého zavolání, musíme stát od překážky v takové vzdálenosti, aby k nám zvuk dorazil po době minimálně 0,1 s. Při kratším čase uslyšíme dozvuk – spojité prodloužení původního zvuku.

8 Jak daleko musíme stát od skály, abychom uslyšeli ozvěnu svého zavolání? ( t= 20 °C )
v= 340 m/s t= 0,1 s s= ? m s = v.t/2 s = 340.0,1/2 m s = 17 m. Musíme stát minimálně 17 m od skály. Obr. 7

9 Jak využíváme odrazu zvuku na obrázku?

10 Hlasitost zvuku ( dB ), jak se bráníme proti zvýšenému hluku?
Obr. 9

11 Zdroje: Text: KOLÁŘOVÁ, Růžena a Jiří BOHUNĚK.Fyzika pro 8.ročník základní školy. 1. vyd. Praha: Prometheus, c1999, 223s. Učebnice pro základní školy (Prometheus). ISBN KOLÁŘOVÁ, Růžena. Fyzika pro 8. ročník základní školy: studijní část. 3. vyd. Praha: Prometheus, Učebnice pro základní školy (Prometheus). ISBN Vlastní text z archivu autora Obrázky: Obr. 1 – autor Michal Gruber, únor 2012 Obr. 9 dostupný z [KOLÁŘOVÁ, Růžena a Jiří BOHUNĚK.Fyzika pro 8.ročník základní školy. 1. vyd. Praha: Prometheus, c1999, 223s. Učebnice pro základní školy (Prometheus). ISBN ]

12 Metodický pokyn: Pedagog se řídí pokynu autora v prezentaci. Jednotlivé obrázky a schémata je možné doplnit vhodnými pokusy. Žáci řeší zadané otázky a úlohy nejprve samostatně. Potom společně s pedagogem doplní a ověří správné odpovědi a tím procvičí dané téma.


Stáhnout ppt "IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU"

Podobné prezentace


Reklamy Google