Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tlaková zkouška vnitřního vodovodu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tlaková zkouška vnitřního vodovodu"— Transkript prezentace:

1 Tlaková zkouška vnitřního vodovodu
Střední odborná škola Otrokovice Tlaková zkouška vnitřního vodovodu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Středí odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/3 –SO-6/19 Název DUM Tlaková zkouška vnitřního vodovodu Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupiny Žák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Příprava před zkouškou, vlastní provedení zkoušky, zkušební zařízení Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Odvzdušnění, zátky, proplachování potrubí, zkušební tlak, povolený pokles tlaku, tlakoměr, vanička na vodu, připojovací hadice Datum

3 Tlaková zkouška vnitřního vodovodu
Náplň výuky Příprava před zkouškou Vlastní provedení zkoušky Zkušební zařízení

4 Příprava před zkouškou
Před vlastní zkouškou potrubí předepsaným tlakem se musí potrubí zkontrolovat a připravit. Příprava i zkouška se provádí podle normy EN 806 – Vnitřní vodovod pro rozvod vody určené k lidské potřebě. Veškeré potrubí rozvody, kompenzátory, měřicí přístroje a armatury na potrubí se zkontrolují, zda jsou řádně připevněny. Potrubí se dobře připevní ke stavebním konstrukcím a zkontroluje se možnost dilatace a kompenzace potrubí. Při prohlídce (kontrole) musí být potrubí po celé trase viditelné – nesmí být nikde zakryté, zazděné nebo zaizolované. Potrubí se musí před zkouškou naplnit vodou. Na koncích se musí povolit zátky a celý rozvod se musí řádně odvzdušnit. Potrubí se napouští, proplachuje a zkouší studenou pitnou vodou.

5 Obr. 1: Zátky na konci potrubí vlevo s kovovým závitem, vpravo s plastovým závitem

6 Vlastní provedení zkoušky
Zkouška se provádí zvýšením tlaku vody v potrubí na předepsanou hodnotu, udržování určitou dobu a sledováním poklesu tlaku vody. Norma umožňuje provedení zkoušky dvěma způsoby. Vodě v potrubí se zvýší tlak čerpadlem na 15 barů a vždy po 10 minutách se pokles tlaku opět zvýší na 15 barů. Po 30 minutách se provádí zkouška. Nesmí při ní do 60 minut poklesnout tlak – obr. 1 Začátek zkoušky je stejný jako v prvním případě. Zkouška však trvá 180 minut a je při ní povolen pokles tlaku. Velikost poklesu je však přesně dána normou a nesmí přesáhnout povolenou hodnotu – viz obr. 2. Po vykonání zkoušky se provede zápis o průběhu a výsledku zkoušky.

7 Obr. 2: Doba zkoušky 60 minut – nesmí dojít k poklesu tlaku

8 Obr. 3: Doba zkoušky 180 minut – může dojít k poklesu tlaku dle obrázku

9 Vlastní provedení zkoušky
Tlaková zkouška potrubí vnitřního vodovodu se provádí vždy, když jde o: - nový rozvod potrubí - rozšíření (prodloužení) potrubí - rekonstrukci nebo výměnu části vodovodu - opravy potrubí vnitřního vodovodu U RD se provádí zkouška celého trubního rozvodu najednou. Velké budovy, vysoké panelové a další domy mají zkoušku prováděnou po jednotlivých stoupacích větvích. Před předáním vodovodu se provádí konečná tlaková zkouška. U této zkoušky jsou již namontovány všechny armatury, baterie a zařizovací předměty.

10 Zkušební zařízení Při zkoušce potrubí tlakem vody se používá k vyvození a udržování předepsané velikosti tlaku speciální zkušební zařízení. Toto zařízení se nazývá ruční zkušební tlaková pumpa. Zkušební pumpa se vyrábí v různém provedení. U nejvýkonnější zkušebních zařízení lze vyvinout tlak vody pro zkoušku až 80 bar. Každá zkušební pumpa má tyto části: vaničku pro vodu, páku pro vyvinutí zkušebního tlaku, manometr (tlakoměr) pro zjišťování tlaku vodu a hadici se závitovou koncovkou pro připojení na zkoušené potrubí.

11 Obr. 4: Jednotlivé části zkušební tlakové ruční pumpy

12 Obr. 5: Zkušební pumpa pro maximální zkušební tlak 50 bar

13 Kontrolní otázky: Co zahrnuje příprava před zkouškou?
Jak se provádí vlastní zkouška? Jaké jsou tlaky a časy u zkoušky? Co zahrnuje zkušební tlaková pumpa? 5. Jak velký tlak lze pumpou vyvinout?

14 Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní
Obr. 5: anonym, dostupné z:

15 Seznam použité literatury:
[1] Jurečka,A. a Adámek,M, Instalace vody a kanalizace III, Praha, Informatorium ISBN: [2] Webové stránky

16 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Tlaková zkouška vnitřního vodovodu"

Podobné prezentace


Reklamy Google