Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové."— Transkript prezentace:

1 Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 29 Autor: Vyhnálková Zuzana Ověření ve výuce: 5. třída Datum ověření:

2 Johann Sebastian Bach

3 Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Klíčová slova: Baroko, Umění fugy, Německo, varhany, fuga.

4 Johann Sebastian Bach 21. března 1685 Eisenach
28. července 1750 Lipsko Německý hudební skladatel a virtuóz hry na klávesové nástroje. Jeden z největších hudebních géniů všech dob a završitel barokního hudebního stylu.

5 Johann Sebastian Bach

6 Dětství a mládí Johann Sebastian Bach se narodil jako čtvrtý syn dvorního městského hudebníka Johanna Ambrozia Bacha, od něhož získal první poznatky o hudbě a základy hry na housle. Hudební tradice rodiny byla dlouhodobá, jeho předkové byli hudebníky téměř po dvě století. Rodiče mu brzy zemřeli, přestěhoval se ke staršímu bratrovi, který mu věnoval veškerou péči.

7 Hudební vzdělání: Studoval na gymnáziu, učil se hudební teorii, hře na cemballo, housle a varhany. V patnácti letech se stal sopranistou v klášterní škole sv. Michala v Lüneburgu. Bach měl mimořádný hudební talent. Byl považován za nejlepšího varhaníka.

8 Varhany v Bach-Kirche, Arnstadt

9 Dílo: Skladby varhaní a orchestrální.
Orchestrální: Braniborské koncerty

10 Dílo: Klavírní dílo: Temperovaný klavír
Vrcholné dílo – složil ke konci života, cyklus skladeb zvaný: Umění fugy

11 Houslová sonáta No. 1 G minor (BWV 1001) Bachův rukopis

12 Zajímavosti ze života:
Johann Sebastian Bach byl velmi skromný člověk. Jeho rodina byla početná, ze dvou manželství (první manželka zemřela), měl dohromady 20 dětí. Některé byly mimořádně nadané, ale otcovy popularity nedosáhly. Během života oceňován hlavně jako varhaník a improvizátor. Jeho skladby byly složité, k docenění díla došlo až po jeho smrti v 19. století.

13 Poslech: CD č. 6: Johann Sebastian Bach Toccata a fuga d moll
(Velkolepé varhanní dílo, jedna z nejznámějších skladeb)

14 Opakování: Kolik Měl J. S. Bach dětí? Kdy došlo k docenění jeho díla?
Jak se jmenovalo vrcholné dílo jeho tvorby? Ve hře na který hudební nástroj byl nejlepší?

15 Řešení: Ze dvou manželství měl celkem 20 dětí.
Až po jeho smrti, v 19. století. Umění fugy Varhany – považován za nejlepšího varhaníka.

16 Zdroje: LIŠKOVÁ, Marie. Hudební výchova pro 5. ročník základní školy. 2. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2005, 135 s. ISBN KUNA, Milan. Skladatelé světové hudby. 1. vyd. Praha: Fragment, 1993, 63 s. ISBN

17 Zdroje obrázků: Obrázky jsou uloženy s hypertextovými odkazy.
Použity obrázky z klipartu.


Stáhnout ppt "Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové."

Podobné prezentace


Reklamy Google