Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Práce s textem (Word 2010)-kopírování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Práce s textem (Word 2010)-kopírování"— Transkript prezentace:

1 Práce s textem (Word 2010)-kopírování
Kopírování a vkládání slova, věty či souvislého textu. Klávesy, myš či klávesové zkratky?

2 Informační technologie / Zpracování a využití informací
Název : Práce se textem ve Wordu kopírování a vkládání Klíčová slova : kopírování, vkládání, klávesové zkratky, klávesy Věková skupina : 3.ročník Datum ověření : Autor : Mgr. Eva Marková

3 Anotace : Žák pracuje s textem napsaným ve Wordu 2010, kopíruje ho a vkládá na libovolné místo v dokumentu. Procvičuje psaní písmen, znalost kláves a klávesových zkratek. Porovnává přesnost a rychlost práce.

4 Kopírování je opakované vkládání stejného slova, věty či části textu do dokumentu .
Otevři textový editor Word 2010. Napiš krátkou větu, stačí pouze tři slova. Zvol si jedno slovo, které budeme kopírovat. Zvolené slovo ohranič do bloku. Pro ohraničení použij myš nebo klávesy, volba je na tobě. Kopírovat budeme za pomoci kláves nebo myši.

5 Kopírování za použití kláves.
Prohlédni si v klávesnici, kterou máš před sebou. Najdi klávesu s tímto symbolem Pokud máš slovo či větu ohraničenou do bloku, můžeš aktivovat dotekem. Rozvine se tato nabídka.

6 Z nabídky vyber kurzorovými šipkami slovo KOPÍROVAT a volbu potvrdit klávesou ENTER.
Pozoruj, zda se s větou, po potvrzení volby, něco stane. Nestane se nic…otevřená nabídka se pouze zavře. Přesto si počítač pamatuje, že chceš označenou větu „kopírovat“. Stačí pouze zadat příkaz k vložení věty na místo určené pulzujícím kurzorem, a to stejným způsobem.

7 Aktivujte klávesu se symbolem a zvol možnosti vložení.

8 Pouze jednou ? Ne. Dvakrát. Počet vložení je „nekonečný“. Ano.
Přemýšlej, kolikrát můžeš slovo, větu či část textu kopírováním vložit do dokumentu? Pouze jednou ? Ne. Dvakrát. Počet vložení je „nekonečný“. Ano.

9 Kopírování pomocí klávesových zkratek.
Napiš libovolné slovo. Zvol velikost písma je 36, tučný řez písma a libovolný textový efekt. Na označení slova použij pouze klávesy. Pro kopírování použij klávesovou zkratku CTRL+C. Sleduj, co se děje na ploše počítače. Opět nic. Počítač si však zadaný pokyn pamatuje. K vložení kopírovaného slova použij zkratku CTRL+V, a to dvakrát za sebou. První použití zkratky vrátí kurzorovou šipku na plochu, druhé vloží dané slovo do dokumentu. Zhodnoť svoji práci.

10 Kopírování pomocí myši.
Volbu potvrď levou částí myši . Vyber místo v dokumentu, kam budeš větu kopírovat. Poté klikni na prázdné místo ve tvé dokumentu opět pravou myší. Z otevřené nabídky zvol MOŽNOSTI VLOŽENÍ. Jsi s prací spokojen? Je to rychlejší než při použití kláves? Napiš libovolnou větu. Ohranič ji pomocí myši. Chceš-li větu zkopírovat, postav kurzor myši na danou větu a pravým tlačítkem myši klikni na větu jednou. Otevře se ti známá nabídka s řadou možností. Vyber slovo KOPÍROVAT a najeď na něj myší.

11 Samostatný úkol. Napiš tři krátké vět za sebou. Věty si přečti a zkontroluj. Vyber si pouze jednu, tu označ a zkopíruj za poslední větu. Označ poslední větu a zkopíruj ji na začátek, tedy před první větu. Při práci používej myš i klávesy. Svoji práci zhodnoť. Co je přesnější a rychlejší?

12 Zdroje : psaný text je tvořen a upravován ve Smart Notebooku 10
Zdroje : psaný text je tvořen a upravován ve Smart Notebooku 10.8 „tlačítka “ z pásu textového editoru jsou tvořena digitalizací (panel nástrojů ve Smart Notebooku 10.8) „obrazy“ z textové editoru jsou tvořeny digitalizací ve Smart Notebooku 10.8


Stáhnout ppt "Práce s textem (Word 2010)-kopírování"

Podobné prezentace


Reklamy Google