Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Moravskoslezský kraj Moravskoslezský kraj  je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku. Z větší části leží v Českém slezsku, zbývající.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Moravskoslezský kraj Moravskoslezský kraj  je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku. Z větší části leží v Českém slezsku, zbývající."— Transkript prezentace:

1 Moravskoslezský kraj Moravskoslezský kraj  je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku. Z větší části leží v Českém slezsku, zbývající část zabírá sever Moravy. Na jihu sousedí se Zlínským krajem, na západě s Olomouckým krajem, na severu s polskými vojvodstvími Opolským a Slezským, na jihovýchodě s  Žilinským krajem na Slovensku. Na území kraje se nacházejí čtyři euroregiony – Beskydy, Praděd, Silesia a Těšínské Slezsko. Symboli kraje tvoří znak a vlajka.

2 Horopisně leží území kraje na rozhraní Českého masívu a vnějších Západních Karpat. Nejvyšším pohořím je Hrubý Jeseník (Praděd 1491 m), jenž patří k Českému masívu a Moravskoslezský kraj se o něj dělí se sousedním Olomouckým krajem. Na opačném, jihovýchodním konci kraje se zvedají Moravskoslezské Beskydy (Lysá Hora1323 m), které přecházejí do Zlínského kraje, na Slovensko i do Polska. Nižší kopce lemují jihozápadní hranici kraje. Severovýchod se naopak svažuje do Ostravské pánve kolem řeky Odry a jejích přítoků. Nejnižším bodem je soutok řek Odry a Olše (195 m). Moravskoslezské Beskydy Hrubý Jeseník

3 Turistika Dívčí Hrad Karlova Studánka Dolní Benešov
Radhošť Hrad Sovinec Zámek Krnov

4 Dlouhá průmyslová tradice
Kořeny průmyslu sahající hluboko do historie: počátek hornictví v Ostravě založení první huti ve Vítkovicích (dnes součást města Ostravy) - Rudolfova huť, později Vítkovické železárny založení železáren v Třinci nová železniční trať, tak zvaná Severní Ferdinandova železnice spojující Ostravu s Vídní a Krakovem. Druhá polovina 19. století - dynamický rozvoj průmyslu v okolí Ostravy - hornictví, kovodělnictví, hutnictví, strojírenství. přelom 19. a 20. století - město Ostrava se stává průmyslovým centrem Rakousko-Uherské monarchie. Nárůst populace, velká migrace obyvatelstva z Moravy, Maďarska a Polska. Po roce velký rozvoj průmyslu v celé oblasti severní Moravy a Slezska, včetně otevření Nové huti v Ostravě v roce Období let období enormního růstu populace (usazují se zde dělníci z celého Československa) a výstavby. Po roce restrukturalizace a revitalizace průmyslu, uzavírání dolů, příliv domácích i zahraničních investic, zlepšení životního prostředí díky mnoha ekologickým zásahům v továrnách a podnicích.

5 Nejvýznamnější společnosti - Vítkovice, a. s
Nejvýznamnější společnosti - Vítkovice, a. s. Ocelářský průmysl, těžké strojírenství. - ISPAT NOVÁ HUŤ a. s. Ocelářský průmysl. - OKD, a. s. Těžba uhlí, výroba koksu. - Třinecké železárny, a. s. Hutnictví. - Severomoravská energetika, a. s. Nákup, výroba, distribuce a prodej elektřiny. - Autopal, s. r. o. (VISTEON Group) Vývoj a výroba automobilových dílů. - Tatra, a. s. Automobilový průmysl. - Siemens elektromotory s. r. o. Elektrotechnické strojírenství.

6 Ostrava Ostrava je krajské město Moravskoslezského kraje
Ostrava Ostrava je krajské město Moravskoslezského kraje. Ostrava je počtem obyvatel i rozlohou třetí největší město v České republice. Opava Opava byla od roku 1742 do 30. listopadu 1928 hlavním městem Českého Slezska se zemskými úřady. Nový Jičín Je známé především pravidelným čtvercovým náměstím s podloubím a historickým renesančním domem Stará pošta, Žerotínským zámkem a bohatou česko-německou historií. Bruntál Leží v Nízkém Jeseníku, jehož území se rozkládá na obou stranách historické zemské hranice Moravy a Slezska. Frýdek-Místek Vzniklo spojením slezskéhoměsta Frýdku a moravského Místku Karviná Podle výsledků sčítání obyvatelstva v roce 2001 se 8,5 % obyvatel města hlásilo ke slovenské a 8 % obyvatel k polské národnosti.

7 Ostrava Opava Nový Jičín
Historické náměstí Bruntál Frýdek-Místek Karviná

8 Hrad Sovinec http://www.youtube.com/watch?v=2dFgjt59iQc


Stáhnout ppt "Moravskoslezský kraj Moravskoslezský kraj  je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku. Z větší části leží v Českém slezsku, zbývající."

Podobné prezentace


Reklamy Google