Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příprava na výkon povolání

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příprava na výkon povolání"— Transkript prezentace:

1 Příprava na výkon povolání
Vzdělávání Česká vzdělávací soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Proč je vzdělání důležité?
Abychom mohli vykonávat vybrané povolání, musíme získat potřebné znalosti a dovednosti – kvalifikaci. Tyto znalosti a dovednosti získáváme studiem – vzděláváním se. Vzdělání je potřeba si po celý život doplňovat. Proč je vzdělání důležité?

3 Česká vzdělávací soustava
Předškolní vzdělávaní zabezpečují ho mateřské školy určeno pro děti ve věku 3–6 let docházka není povinná Je podle vás předškolní vzdělávání důležité? Proč? Co se děti učí v mateřské škole?

4 Co znamená pojem povinná školní docházka?
Základní vzdělávání trvá devět let první stupeň trvá pět let druhý stupeň trvá 4 roky, žák ho může absolvovat na základní škole nižším stupni víceletého gymnázia nižším stupni osmileté konzervatoře Co znamená pojem povinná školní docházka? Jak dlouho trvá?

5 Střední vzdělávání podmínkou přijetí na střední školu je ukončení základního vzdělávaní a obyčejně i úspěšné absolvování přijímacího řízení forma: denní večerní dálková kombinovaná

6 Střední odborné učiliště (SOU)
tříleté studijní obory studium je ukončené výučním listem klasická dělnická a řemeslná povolání čtyřleté studijní obory studium je ukončené maturitou náročná dělnická a řemeslná povolání povolání v oblasti služeb nadstavbové dvouleté studijní obory určeno pro absolventy tříletých studijních oborů Které obory jsou ukončené výučním listem? Které jsou ukončené maturitou?

7 Střední odborné školy Poskytují úplné střední odborné vzdělání ukončené maturitou. obory: strojírenství, elektrotechnika telekomunikace oděvnictví, grafický design patří sem i obchodní akademie

8 Gymnázia poskytují všeobecné vzdělání
jejich hlavním cílem je připravit žáky pro studium na vysoké škole délka studia: čtyřleté – studenti nastupují po ukončení základního vzdělávání osmileté – studenti nastupují po ukončení prvního stupně základní školy šestileté – studenti nastupují po ukončení sedmé třídy základní školy Jaké jsou výhody a nevýhody studia na gymnáziu oproti studiu na střední odborné škole?

9 Další typy středních škol
konzervatoře připravují žáky pro povolání v oblasti hudby, tance, zpěvu a dramatického umění lycea poskytují tzv. všeobecně-odborné vzdělávání zaměření: technické ekonomické pedagogické

10 Nachází se ve vašem okolí nějaké speciální školy?
jsou určené pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami – pro žáky zdravotně, tělesně nebo smyslově postižené Nachází se ve vašem okolí nějaké speciální školy?

11 Jaký titul získá absolvent vyšší odborné školy?
Pomaturitní studium Vyšší odborná škola studium zpravidla navazuje na studijní obory středních škol trvá 2 až 3 roky poskytuje praktickou přípravu pro výkon náročných povolání nevyžadujících vysokoškolský diplom je ukončeno absolutoriem Jaký titul získá absolvent vyšší odborné školy?

12 Pomaturitní studium Vysoká škola – stupně studia: bakalářské
trvá 3 roky, absolvent získá titul Bc. magisterské když navazuje na bakalářské, tak trvá obyčejně 2 roky, jinak trvá zpravidla 5 let (u některých oborů 6 let) absolvent podle absolvovaného studijního oboru získá titul Mgr., Ing., MUDr., MVDr., MgA., ... doktorské je zaměřeno na samostatnou vědeckou činnost, absolvent získá titul Ph.D.

13 Jaké můžou být další důvody pro doplnění vzdělání?
Vzdělávání dospělých doplnění vzdělání získaného na střední nebo vysoké škole nejčastějším důvodem bývá modernizace pracovních prostředků rekvalifikace změna dosavadní kvalifikace, dosavadního povolání nejčastějším důvodem bývá ztráta možnosti uplatnit svou kvalifikaci Jaké můžou být další důvody pro doplnění vzdělání?

14 Použité zdroje: Zpracováno podle: Použité obrázky:
STRÁDAL, Jiří. Praktické činnosti pro 6.‒9. ročník základních škol : Člověk a svět práce. 2. upravené vydání. Praha : Fortuna, s. ISBN Použité obrázky: Obrázek na pozadí: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <


Stáhnout ppt "Příprava na výkon povolání"

Podobné prezentace


Reklamy Google