Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak si vyrobit magnet? (Učebnice strana 55 – 56)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak si vyrobit magnet? (Učebnice strana 55 – 56)"— Transkript prezentace:

1 Jak si vyrobit magnet? (Učebnice strana 55 – 56) Přiblížíme-li ocelovou nezmagnetovanou tyč jedním koncem k ocelovým hřebíčkům, žádný z nich se nepřichytí. Přiblížíme-li k opačnému konci ocelové tyče pól magnetu, hřebíčky se přichytí. Ocelová tyč se v magnetickém poli zmagnetuje, to je stává se magnetem. Podle toho, zda se jedná o magneticky měkkou či magneticky tvrdou ocel, se stává dočasným nebo trvalým magnetem.

2 N S N S N S S S N magneticky měkká ocel tvrdá ocel N N S

3 Ocelová tyč se v magnetickém poli magnetu stala dočasným magnetem
Ocelová tyč se v magnetickém poli magnetu stala dočasným magnetem. Ocel, která má tuto vlastnost, se nazývá magneticky měkká ocel. a) b) c)

4 Ocelové předměty, které po zániku vnějšího magnetického pole své magnetické účinky neztrácejí, jsou z magneticky tvrdé oceli. Vzniká trvalý magnet. a) b) c)

5 Tento jev se nazývá magnetizace látky.
Těleso z feromagnetické látky se v magnetickém poli zmagnetuje, tj. stává se magnetem. Tento jev se nazývá magnetizace látky. Magneticky měkká ocel přestane být magnetem po zániku původního magnetického pole. Magneticky tvrdá ocel zůstává magnetem trvale i po zániku původního magnetického pole, vzniká trvalý magnet. N S N S

6 Doplň označení pólů na trvalých magnetech i na zmagnetovaných hřebících:
7 S N 6 S 5 4 N 3 N 2 S S 9 N 10 N 8 1 S

7 Magnet nepůsobí přitažlivou silou na tělesa nemagnetické.
Magnet působí přitažlivou silou na tělesa s feromagnetickými vlastnostmi tj. železo, kobalt, niklu a většina jejich slitin, také některé jejich sloučeniny s kyslíkem a sírou (např oxid železa, kterým je potažen magnetofonový pásek), ferity (slinuté materiály keramické povahy, obsahují vždy oxid železitý a jiné). Magnet nepůsobí přitažlivou silou na tělesa nemagnetické. Mezi nemagnetické látky patří: kovy – zlato, stříbro, měď, hliník, mosaz, bronz, ... nekovové látky – dřevo, sklo, papír, plasty, guma, textil, kámen, ... magnet Železné hřebíky Měděné hřebíky

8 Rozdělení látek (podle toho, jak na ně působí magnet):
dřevo Železo látky s feromagnetickými vlastnostmi (železo, kobalt, nikl...) látky nemagnetické (zlato, stříbro, měď, dřevo, sklo, papír...) Která tělesa budou magnetem přitahována? Stříbrný nebo zlatý prsten Hliníková lžička Kousek křídy Pětikoruna Špalíček dřeva Mosazný šroubovák Zeď Kousek magnetofonového pásku Magnetovec Sklo Měděný drát Papír Tužka

9 Vložíme-li mezi dva magnety (nebo mezi magnet a těleso z feromagnetické látky) těleso z feromagnetické látky, toto těleso se zmagnetuje a magnetické účinky se nezmění. Vložíme-li mezi dva magnety (nebo mezi magnet a těleso z feromagnetické látky) těleso z nemagnetické látky (plastové pravítko, vrstva vody, hliníková lžička, mosazný proužek, ...), účinky magnetického pole se mohou zeslabit, zeslabení magnetického pole závisí na tloušťce nemagnetické vrstvy.

10 U feromagnetické látky jsou domény (oblasti se stejnými magnetickými vlastnostmi) za běžných podmínek neuspořádány. N S N S Vložením do magnetického pole se každá doména stává magnetem a natočí se svým nesouhlasným pólem k pólu magnetu. Z feromagnetické látky se stává dočasný nebo trvalý magnet. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 56.


Stáhnout ppt "Jak si vyrobit magnet? (Učebnice strana 55 – 56)"

Podobné prezentace


Reklamy Google