Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1 tuto výukovou prezentaci : SPOJOVACÍ PROSTŘEDKY

2 Spojovací prostředky Spojovací prostředky dělí dřevěné , kovové a plastové. Dřevěné spojovací prostředky: dřevěná pera, dřevěné lamely a dřevěné kolíky. Kovové spojovací prostředky : hřebíky, vruty, šrouby, sponky. Používají se k nerozebíratelnému nebo rozebíratelnému spojování dřeva a dřevěných materiálů

3 Péra Péra leží v drážkách dvou dílců. Mohou být vlepená nebo volně vložená do drážek. Volně vložená péra jsou většinou z překližek nebo dřevovláknitých desek. Používají se především pro spojování plošných dílců z masivu a velkoplošných materiálů. Spoj je zajištěn jiným spojovacím prvkem.

4 Péra Vlepená péra mohou být vyrobena z masivního dřeva, překližek, tvrdých dřevovláknitých desek nebo plastu. Použitím péra se lepená plocha spoje zvětší, a tím se zvýší jeho pevnost. Péra z masivního dřeva mohou být podle průběhu jejich vláken z podélného nebo příčného dřeva.

5 Péra Tloušťka a šířka se řídí podle příslušných rozměrů spojovaných dílů. Vlepovaná vložená péra se mohou používat jak pro tupé rohové spoje, tak také pro spojení dřeva na pokos. Péra se speciálními tvary jsou tvarová pera, úhlová pera a plastová pera. Úhlové péro

6 Tvarová péra - lamely Tvarová pera mají přibližně eliptický tvar.
Jsou z překližky a mají na obou stranách vylisované, diagonálně probíhající rýhy a zkosený okraj. Drážka pro tvarová pera se ve zvolené velikosti vyfrézuje do spojovaných obrobků frézou na drážky

7 Tvarová péra - lamely Po nanesení lepidla a vložení tvarového péra do drážky péro nabobtná a vytváří tak velmi pevné spojení. Používá se pro tupé a pokosové spoje masivního dřeva a dřevěných materiálů. Tloušťka tvarových pér je pro všechny velikosti a tvary 4 mm.

8 Úhlová pera Úhlová pera se používají výhradně pro rohové spoje ploch na pokos. Skládají se z dýh nalepených křížově na sebe. Rozměr úhlových pér, jejich tloušťka a délka ramen je rozdílná. Jsou k dostání jako jednotlivé kusy délky 50 mm nebo jako 1000 mm dlouhé tyče.

9 Plastová péra Plastová péra mají pro lepší spojení drážky a otvory pro lepidlo. Existují jako úhlová péra pro 90°a 45° i jako přímá péra pro tupé spoje. Hodí se pro spojování masivního dřeva, překližek a dřevotřískových desek menších tlouštěk.

10 Plastová péra Pro silnější desky mohou být vložena dvě péra na sobě.
Úhlová péra mají délku ramen 15 mm, přímá plastová péra většinou šířku 35 mm. Tloušťka plastových pér je obvykle 2 mm.

11 Kolíky Kolíky jsou hladké nebo drážkované bukové tyče s různými průměry a délkami. Nejpoužívanější průměry jsou 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18 a 20 mm. Kromě kolíkových tyčí existují také hotové kolíky s různými rozměry a zkosenými konci.

12 Kolíky Jejich nejpoužívanější rozměry jsou uvedeny ve vedlejší tabulce. Spirálové a podélné kolíky s drážkami a s bobtnavými vlastnostmi se po nanesení lepidla se označují jako rýhované, spirálové nebo hladké kolíky.

13 Kolíky Díky bobtnavým vlastnostem dřeva přilne kolík těsně na boky díry, kolíkový spoj drží lépe. Drážky na lepidlo kromě toho umožňují rovnoměrnější rozdělení lepidla na plochu kolíku. V prodeji jsou i kolíky z plastu. Kolíky se hodí jak na tupé tak na pokosové spoje z masivního dřeva a velkoplošných desek.

14 Úhlové kolíky Úhlové kolíky jsou kolíky s úhlem 90°.
Používají se pro spoje na pokos. Jsou z plastu a mají při délce ramen 30 mm průměr 6 mm nebo 8 mm.

15 Hřebíky Hřebíky mají hlavu, dřík a hrot.
Podle tvaru hlavy rozlišujeme hřebíky s hladkou plochou hlavou, hřebíky s rýhovanou zapuštěnou hlavou a kolářské hřebíky. Dřík hřebíku má většinou kruhový průřez. Hřebíky mohou být bez povrchové úpravy, pozinkované nebo jinak pokovené.

16 Hřebíky Hřebíky se prodávají na váhu. Hmotnost balíků hřebíků je podle jejich velikosti mezi 1 kg a 10 kg. Balíky jsou označeny bílou či barevnou samolepkou nebo razítkem na kterých je uvedena čistá hmotnost, druh hřebíků, číslo ČSN a velikost hřebíků.Tloušťka dříku, popř. průměr dříku a délka hřebíků se uvádějí čísly např, 12 x 20. První číslo uvádí průměr dříku v desetinách milimetru, druhé délku hřebíku v milimetrech.

17 Hřebíky Hřebíky mohou být také nastřelovány nastřelovačkou hřebíků, přístrojem pracujícím se stlačeným vzduchem. Používané hřebíky dlouhé 30 mm až 100 mm jsou spojeny v pruzích nebo kruhových zásobnících

18 Hřebíky Kromě obvyklých druhů hřebíků existují také speciální provedení jako hřebíky se širokou hlavou, čalounické hřebíky, hřebíky se záseky, sponky a hřebíky na lehké stavební desky.

19 Hřebíky V prodeji jsou kromě toho hřebíky s půlkruhovou hlavou, hřebíky se zápustnou hlavou, hřebíky zaostřené na obou stranách, zajišťovací kolíky, ocelové jehly, kroucené hřebíky a kalené hřebíky.

20 Sponky Sponky jsou spojovací prostředky, které jsou jako hřebíky vyráběny s ocelového drátu. Podle tvaru rozlišujeme úzké, normální a široké sponky. Sponky mohou mít délku od 8 mm do 64 mm a tloušťku od 1 mm do 1,6 mm. Sponky se poujžívají např. k upevňování zadních stran nábytku. Mohou být nastřelovány pouze sponkovací ruční nebo pneumatickou pistolí.

21 Dřevěné hřeby Dřevěné hřeby se používají pro nerozebíratelné spoje.
Dřevěné hřeby si většinou truhláři vyrábějí sami, mají kuželový tvar a na konci jsou zašpičatělé. Strojově vyráběné dřevěné hřeby jsou krátké kruhové tyče, které se zkrátí na požadovaný rozměr nebo se prodávají na metry.

22 Kované hřeby Kované hřeby se používají především jako ozdobné hřeby k upevňování ručně kovaných kování, jako hřeby do zámků nebo závěsů. Jsou z nelegované oceli a kovají se ručně hrubý tvar) nebo se vyrábějí strojově (hladký tvar).

23 Zvlněné hřeby (vlnovce)
Zvlněné hřeby vlnovce) jsou tenké zvlněné pruhy plechu, které se používají ke stabilizaci natupo lepených rohů. Zarážejí se zpravidla speciální pneumatickou nastřelovačkou, a to na místa, na kterých nebudou později vidět.

24 Vruty Vruty se používají především k upevnění kování a ke spojování dřevěných dílů. Spojení vruty jsou trvanlivější a pevnější než spojení hřebíky, také je lze opět uvolnit. Vruty se zašroubovávají šroubovákem, který se musí přesně hodit k velikosti hlavy.

25 Vruty Vruty jsou většinou z nelegované oceli, mohou být ale také z mosazi (CuZn), slitiny mědi a zinku, ze slitin hliníku nebo z jiného kovu, např. nerezové oceli. Vruty mohou být bez povrchové úpravy nebo s pomosazeným, pozinkovaným, poniklovaným a kadmiovaným povrchem. Pro snadnější zašroubování mohou mít kluzný povlak. Samolepka na obalu vrutů.

26 Vruty Vruty mají hlavu, dřík a závit.
Podle tvaru hlavy rozlišujeme vruty se zápustnou hlavou s drážkou, vruty s půlkulatou hlavou s drážkou a vruty s čočkovitou hlavou s drážkou. Vruty se prodávají v baleních do ks. Balení jsou označena samolepkou. Na ní je uveden tvar vrutů, průměr dříku v milimetrech, délka v milimetrech, číslo ČSN, druh materiálu a počet.

27 Vruty Vruty se zápustnou hlavou, s půlkulatou hlavou a s čočkovou hlavou existují také s křížovou drážkou. Do dřeva se šroubují křížovým šroubovákem. Jiné tvary hlav pro šroubovák mohou být vruty s vnitřním šestihranem (imbus) a vruty s vnitřní hvězdou. Při čisté práci by měly být drážky vrutů po zašroubování orientovány stejným směrem. Úpravy hlav pro šroubováky

28 Vruty Šroubováky mají v těchto hlavách vrutů větší úchytnou plochu a tím lépe sedí. Proto mohou být tyto vruty lépe zašroubovány a silněji dotaženy. Jsou vhodné zejména pro použití akumulátorových a pneumatických šroubováků. Při jemné práci by měly být před zašroubováním malých vrutů díry předpíchnuty špičákem a u dlouhých vrutů předvrtány. Při předvrtávání děr pro vruty se zápustnou hlavou je vhodné použít hloubkový doraz se záhlubníkem (kuželový záhlubník). Nesmí být vyvrtána příliš hluboká a velká díra, neboť jinak by vrut, který se svým závitem sám zařezává do dřeva, neměl oporu.

29 Vruty Ze stejného důvodu nesmí být vruty, s vyjímkou hřebíků se závitem, zatloukány kladivem. Aby se zabránilo ukroucení dříku vrutu, natře se závit před zašroubováním do tvrdého dřeva voskem nebo mýdlem, nebo se použijí vruty opatřené kluznou vrstvou.

30 Hřebíky se závitem Hřebíky se závitem mají závit, který dovoluje zatlučení hřebíku kladivem. U těchto hřebíků se vlákna dřeva stlačují proti závitu, takže sedí ve dřevě pevněji než obyčejné hřebíky. Hřebíky se závitem mohou být otáčením šroubováku doleva opět vytaženy.

31 Vruty s ozdobnou hlavou
Vruty s ozdobnou hlavou jsou zápustné vruty, které mají v hlavě díru nebo vnitřní závit. Po zašroubování těchto vrutů se do díry v hlavě zatlačí plastová čepička nebo do do závitu v hlavě zašroubuje ozdobná krycí čepička.

32 Vruty s frézovanou hlavou
Vruty s frézovanou hlavou mají na fazetě zápustné hlavy malá vyfrézovaná ostří, která hlavu automaticky zapustí do dřeva.

33 Vruty na třískové desky
Vruty na třískové desky jsou z tvrzené oceli a mají ostrý závit. Ten může být průběžný, nebo např. pro upevnění na spodní konstrukci opatřený tenkým dříkem. Středicí hrot vrutu umožňuje přesné přiložení a přímé zašroubování. Samořezné závity brání štípání dřeva. Vruty na třískové desky jsou vhodné pro použití akumulátorového nebo pneumatického šroubováku.

34 Vrut s šestihranou hlavou
Vruty se čtyřhrannou hlavou a vruty se šestihranou hlavou se používají ke spojování velkých a silných dílů. Otáčejí se klíčem odpovídající velikosti

35 Šrouby – speciální tvary
Spojovací šrouby jsou až na závitovou tyč většinou z polyamidu (nylonu) v různých barvách. Používají se ke spojování částí nábytku dohromady.

36 Spojovací šrouby Spojovací šrouby častěji bývají celé z kovu a jsou opatřeny různými maticemi.

37 Kombinované vruty a šrouby
Kombinované vruty a šrouby jsou opatřeny závitem do dřeva a na druhém konci metrickým závitem. Do dřeva se zašroubovávají pomocí uzavřené matice.

38 Bezpečnostní vruty a šrouby
Bezpečnostní vruty a šrouby jsou vruty nebo šrouby se speciálním tvarem hlavy. Zašroubovávají se imbusovým klíčem Otvor v hlavě šroubu je vyplněn uzavírací zátkou. Bezpečnostní šroub

39 Závrtná matice Závrtná matice je z oceli, mosazi nebo slitin hliníku, má uvnitř metrický závit, vně závit do dřeva a na jednom konci axiální drážku pro šroubovák. Slouží k ukotvení šroubů do dřeva, dřevěných materiálů a plastů.

40 Zarážecí matice Zarážecí matice z plastu s metrickým vnitřním závitem se používá pro upevnění našroubovaných dílů ze dřeva nebo dřevěných materiálů. Jeden konec objímky má kuželový tvar, aby se mohl snadněji vtlačit do vyvrtané díry. Po nanesení lepidla se objímka zarazí do vyvrtané díry ve dřevě, popř. v dřevěném materiálu.

41 Vratové šrouby Šrouby vratové slouží hlavně pro spoje kování se dřevem. Jak název napovídá, používají se zejména u vrat. Vratové šrouby s plochou kulovou hlavou jsou pod hlavou opatřeny čtyřhranem. Ten zamezuje protáčení šroubu při dotahování matice. Vratové šrouby

42 Šrouby se čtyřhrannou nebo šestihrannou hlavou
Šrouby se čtyřhrannou nebo šestihrannou hlavou se používají ke spojování silně namáhaných součástí. Mají dřík se závitem, čtyř nebo šestihrannou matici i hlavu. Protože se při utahování hlava šroubu a matice zatlačuje do dřeva, musí se na obou stranách použít podložka.

43 Otázky k opakování 1. Jaké druhy per používá truhlář jako spojovací materiál ? 2. Jaké výhody má rýhovaný kolík proti hladkému kolíku ? 3. Jaké údaje jsou vytištěny na balíku hřebíků ? 4 Čím se odlišují vruty na třískové desky od obyčejných vrutů ?

44

45


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google