Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pomocné vědy historické

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pomocné vědy historické"— Transkript prezentace:

1

2 Pomocné vědy historické
Nástroj pro poznávání historie

3 Základní přehled PALEOGRAFIE – nauka o písmech
KODIKOLOGIE – nauka o rukopisech, obzvláště středověkých EPIGRAFIKA – nauka o nápisech (např. na stavbách, náhrobcích,…) – podoborem KAMPANOLOGIE – nauka o nápisech na zvonech DIPLOMATIKA – nauka o úředních písemnostech CHRONOLOGIE – nauka o způsobech měření času SFRAGISTIKA –nauka o pečetích

4 Základní přehled - pokračování
HERALDIKA – nauka o znacích, z ní lze vyčlenit FALERISTIKU = nauku o řádech a vyznamenáních a VEXILOLOGII = nauku o vlajkách GENEALOGIE – nauka o historii rodů NUMISMATIKA – nauka o platidlech METROLOGIE – nauka o mírách a váhách Lze doplňovat i další obory – HISTORIE UMĚNÍ, DĚJINY LÉKAŘSTVÍ, HISTORICKOU GEOGRAFII a další

5 Praktický úkol 1 Ke které pomocné vědě historické se vztahuje uvedený obrázek? Co vše lze z obrázku této mince „vyčíst“? Zjistěte, co označují pojmy „averz“ a „reverz“.

6 Praktický úkol 2 Ke které pomocné vědě historické se vztahuje uvedený obrázek? K uvedenému vyobrazení doplňte detailní popis. Zjistěte, ke kterému šlechtickému rodu se vztahuje dané vyobrazení?

7 Praktický úkol 3 Na obrázku je přesný platinovo-iridiový metr. Ke které pomocné vědě historické má vztah? Zjistěte příklady názvů délkových měrných jednotek užívaných v historii. Která země současného světa užívá odlišné měrné jednotky? Zjistěte i konkrétní názvy a převody na námi užívaný systém.

8 Praktický úkol 4 Jak se nazývá pomocná věda historická zkoumající nápisy na zvonech? Kde byste hledali vyobrazený zvon Zikmund? Zjistěte o něm pět faktografických údajů.

9 Praktický úkol 5 Která pomocná věda historická bude zkoumat písmo na obrázku? O jaký typ písma se jedná? Kde byl užíván? Jaké základní typy písem znáte?

10 Možná řešení úkolů 1 – numismatika, u mince lze zjisti průměr, hmotnost, rok emise, vyobrazenou osobnost (zde sv.Václava + citace), nominální hodnotu. Averz – přední (lícová) strana mince, reverz – zadní (rubová)strana mince. 2 – heraldika, černá orlice, Přemyslovci. 3 – metrologie, loket, lán,…, Velká Británie – stopa, yard, míle,… 4 – kampanologie, Svatovítská katedrála, zvon vyroben zvonařem Tomášem Jarošem z Brna, odhadovaná hmotnost 13 – 16.5 tuny, dolní průměr 256 cm, výška 203 cm, vnitřní hloubka 190 cm. 5 – paleografie, klínové písmo, Mezopotámie, písma znaková, písma hlásková,…

11 Použité obrázky JKLAMO. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PETR WUDI. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

12 Použité zdroje Vlastní práce autora.


Stáhnout ppt "Pomocné vědy historické"

Podobné prezentace


Reklamy Google