Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HEDVÁBÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HEDVÁBÍ."— Transkript prezentace:

1 HEDVÁBÍ

2 HistoriE VýrobY

3 Původ Hedvábné vlákno pochází z Číny. Ale i v Indii a dalších zemích Dálného východu se vyrábělo před mnoho staletími.

4 Rok 2640 př.n.l. Císař Chuang-Ti žádá svou ženu Si Ling-Ši, aby zjistila, kdo škodí jeho moruším. Si Ling-Ši objeví bílé housenky, které se kuklí do lesklých zámotků. Jeden jí upadne do teplého čaje, a císařovna zjistí, že ze zámotku lze odvinout poměrně pevné vlákno.

5 období 2600 př.n.l. – 552 n.l Monopolním výrobcem hedvábí Čína, tajemství je střeženo císařským výnosem pod krutým trestem smrti. období 2600 př.n.l. – 552 n.l Tajemná příze je tak kvalitní a žádaná, že se se brzy stává obchodním artiklem, které se vyvažuje zlatem.

6 Okolo roku 650 n.l. Hotové hedvábné tkaniny vozily karavany z Číny do Evropy po tzv. hedvábných stezkách. Jedna vedla přes Kaspické moře do Chersonu, druhá přes Hamadan (Írán) - Bagdád (Írák) - Damašek (Sýrie) k pobřeží Středozemního moře, do Byzance a Evropy.

7 květen 1998, Cao Dai, Vietnam Přírodní hedvábí si udržuje nezastupitelné místo na oděvním trhu, a to hlavně pro své užitné vlastnosti – saje pot, v létě příjemně chladí a naopak v zimě hřeje.

8 PostuP VýrobY

9 Podle pověsti to měl být legendární císař Fuxi, který jako první přišel na myšlenku využívat housenky bource morušového, jež se živí listy morušovníku, k výrobě hedvábí. Bourec morušoví

10 1.Sběr listů morušovníku určených pro krmení housenek Hedvábné vlákno bylo od počátku získáváno tak, že se odvíjelo z kokonů, do nichž se bourec při své přeměně z housenky v motýla zakuklí.

11 2. Péče o housenky K chovu bource byl upřednostňován morušovník bílý pro své masité a široké listy. Z četných druhů bource morušového byl domestikován druh Bombyx mori. Jedná se o nemotorného motýla, který neumí létat.

12 4. Tkaní Části tzv. nekonečného vlákna, které jsou při odmotávání kokonů mechanicky narušeny, se zpracovávají předením na tzv. buretovou přízi. Právě tuto přízi, která se svým typickým, méně homogenním charakterem liší od tzv. pravého hedvábí.

13 HEDVÁBÍ První zmínky o chovu bource morušového spadají už do 3. tisíciletí př.n.l. Hedvábí bylo velmi cenným obchodním artiklem. Bylo z Číny dováženo až do Persie či Říma, kde bylo s oblibou používáno. Výrobní monopol na hedvábí si Čína udržela až do 6. století (n. l.), pokus o vývoz technologie se trestal smrtí.

14 3. Vybírání kokonů použitelných ke spřádání hedvábí
3. Vybírání kokonů použitelných ke spřádání hedvábí. Pracovní postupy výroby hedvábí a chovu housenek bource sledovaly přesný a pečlivě vypracovaný plán. Výrobě hedvábí byla proto věnována bohatá literatura a zachycují ji i četná vyobrazení, jako například proslulé dílo Geng Zhi Tu.

15 CO JE HEDVÁBÍ? Přírodní neboli pravé hedvábí je tvořeno výměšky žláz motýla bource morušového. Tyto výměšky na vzduchu rychle tuhnou a vytváří dvojice tenkých vláken spojených sericinem. Z nich si motýl vytváří kuklu. Hedvábné vlákno se získává následným rozvinutím této kukly. Průměrná délka dosahuje 3 až 4 km.

16 Malování hedvábí Hedvábí je velmi oblíbené nejenom pro krásu, ale zejména kvůli svým vynikajícím a mimořádným vlastnostem. Články o hedvábí se věnují různým technikám zpracování hedvábí - malbě, různým druhům barvení a batiky, hedvábí zdobenému nunofilcováním nebo výšivkou, ale i výrobkům u kterých je hedvábí použito jen jako doplněk.

17 ↓Autoři↓ ↓ Vyrobeno↓ ↓Hudba↓
Petr Martinák Květen Nevíme Standa Viktora Ondra Sochůrek


Stáhnout ppt "HEDVÁBÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google