Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

připravila Ksenia Simonova

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "připravila Ksenia Simonova"— Transkript prezentace:

1 připravila Ksenia Simonova
Asfaltové šindele připravila Ksenia Simonova

2 Co je šindel Šindel je lehká, relativně levná, pěkná krytina s jednoduchou pokládkou. Je jedním z nejpoužívanějších střešních materiálů při rekonstrukcích starých střech. Hodí se ale také jako střešní krytina i pro novostavby.

3 Jak poznat kvalitní šindel?
Nosná vložka Nosná vložka nesmí být z organických nasákavých materiálů. Kvalitní šindele mají vložku ze skelných vláken, která při dostatečné gramáži zaručuje tvarovou stálost i při velkém tepelném namáhání. Důležité je rovněž kvalitní naimpregnování vložky, jež zajistí pevné přilnutí spodní a vrchní vrstvy krycího bitumenu.

4 Jak poznat kvalitní šindel?
Bitumen Tradiční výrobci šindelů používají převážně speciální oxidovaný asfalt, ale jsou i šindele s modifikovaným asfaltem. Kvalitní jsou obě varianty, výběr zaleží na Vás. Na kvalitu šindele má samozřejmě vliv i množství použitého asfaltu, ale nedá se jednoduše říci, že čím je šindel tlustší, tím je kvalitnější. Tloušťka kvalitních šindelů je obvykle 3 mm a více.

5 Jak poznat kvalitní šindel?
Posyp Musí být nanesen v dostatečné vrstvě, aby ochránil asfalt před slunečním zářením. Důležitá je též přilnavost posypu; jeho mírné splavování těsně po montáži je však normální, tento proces by se měl ukončit po první zimě.

6 Jak poznat kvalitní šindel?
Výrobce Vyplatí se spolehnout na zkušenosti výrobců, kteří znají technologii výroby šindelů desítky let a nenechají si zkazit značku nízkou kvalitou. Záruky Nezapomeňte na záruky (konkrétní znění a podmínky), zvlášť když se jedná o plnou nebo jen částečnou záruku, která se postupem času snižuje.

7 Jakým chybám se vyhnout při montáži?
Oplechování Před samotnou pokládkou šindelů je nutné zkontrolovat, zda jsou hotové všechny komíny a dokončené veškeré vývody ze střechy (okna, odvětrávání, sanitární odvětrávání atd.). Je nutné zajistit dostatečné oplechování těchto prvků. Není možné nahradit oplechování u štítů a u okapní hrany ohýbáním šindelů do 90° a přitloukáním jejich přehnutých konců ze strany štítu. Časem se vyskytnou na šindelích podélné praskliny a může sem zatékat voda.

8 Jakým chybám se vyhnout při montáži?
Kde začít s pokládkou S pokládkou je vhodné začít na zadní straně střechy (méně viditelné části), kde získáme zručnost a zkušenost. Pokud je pokrývač pravák, měl by začít na levém dolním konci zadní strany střechy a pokračovat směrem dopředu a nahoru. Pokud je ve střeše nějaký detail, jako např. okno, či úžlabí, začneme s pokládkou u závětrné hrany a pokračujeme směrem k tomuto detailu.

9 Jakým chybám se vyhnout při montáži?
Špatný způsob pokládky šindelů Správné je použití diagonálního způsobu, kdy každá následující řada má správně začínat šindelem zkráceným o polovinu tabule oproti předcházející řadě. Postupnou pokládkou se ve stejné pozici nad sebou objeví každá osmá řada, což přispívá k tuhosti střechy. Při nestabilní konstrukci střechy se mohou šindele mechanicky poškodit s rizikem zatékání.

10 Jakým chybám se vyhnout při montáži?
Vymezený sklon Šindele je nutné používat pouze pro vymezený sklon střech 15°- 85°. U malého sklonu je riziko zatékání, když se volí nedostatečný přesah šindelů. Naopak u vysokého sklonu je zvýšené riziko odtržení silným větrem. Výjimku tvoří speciální samolepivé šindele, které lze použít i na kolmé stěny (90°).

11 Jakým chybám se vyhnout při montáži?
Hřebíky V případě, že hřebíky korodují, mají malou hlavu, jsou krátké, bez retenze ani závitu, a špatně zatlučené, zvyšuje se pravděpodobnost, že se krytina odtrhne silným větrem a do objektu bude zatékat. Dalším problémem bývá, že jsou šindele přitlučeny hřebíky ve špatných místech, což může způsobit jejich rychlou korozi a zatékání.

12 Jakým chybám se vyhnout při montáži?
Střechy s nárožím U střech s nárožím začněte s pokládkou uprostřed střechy. Uprostřed střechy si vyznačte křídovou linku, od které pokračujte na obě strany. Začněte u okapů a pokračujte diagonálně nahoru. Pro hřebeny a nároží je možné používat pouze tabulové šindele. Je zakázané používat šindele tvaru bobrovky, protože jejich velikost by nezajistila dostatečnou ochranu před pronikající vodou.

13 Kontrola po montáži Po montáži šindelů je nutné zkontrolovat slepení jednotlivých šablon. Pozor: přestože se šindele slepí sami díky aktivaci termobodů slunečním zářením, je možné, že v některých oblastech, při nevhodném počasí, či při severní orientaci střechy, je nutné šindele slepit následně bitumenovým tmelem. U posledních pěti řad pod hřebenem má být použít bitumenový tmel. U sklonů střech nad 60° má být použít bitumenový tmel a dvojité zabití hřebíků. Samozřejmostí je kontrola barvy a přídržnosti posypu u jednotlivých šindelů, hřebíků, jak bylo popsáno na slajdu 11, prasklin atd.

14 Možné vady


Stáhnout ppt "připravila Ksenia Simonova"

Podobné prezentace


Reklamy Google