Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gotická architektura v Čechách

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gotická architektura v Čechách"— Transkript prezentace:

1 Gotická architektura v Čechách
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Hlavními znaky gotické architektury jsou:
Gotika vznikla ve Francii ve 12. století. Navazuje na předchozí románský sloh. Hlavními znaky gotické architektury jsou: lomený oblouk (umožnil stavět vysoké stavby) vnitřní a vnější opěrný systém žebrová klenba Na stavbách je možno vidět i další známé prvky, mezi něž patří např. chrliče (představovaly zlo a zároveň odváděly dešťovou vodu od základů stavby) nebo fiály (zdobené věžičky). Novou stavbou byla katedrála s mnoha kaplemi. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 ← → Čeho si budeme všímat v následující prezentaci?
Pochopitelně hlavních znaků gotické architektury. lomený oblouk žebrová klenba Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Navštívili jste některé památky zde uvedené nebo jiné?
Dokážete na fotografiích nalézt a rozpoznat prvky gotické architektury? Navštívili jste některé památky zde uvedené nebo jiné? Znáte gotické památky v místě svého bydliště nebo v bezprostředním okolí? Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Bezděz byl založen králem Přemyslem Otakarem II. a rozšířen Václavem II.
Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Karlštejn vznikl za Karla IV
Karlštejn vznikl za Karla IV. a měl sloužit k uložení říšských korunovačních klenotů. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Kašperk je jedním z mnoha hradů založených Karlem IV
Kašperk je jedním z mnoha hradů založených Karlem IV. Jeho hlavní funkcí byla ochrana obchodní stezky. Na příkaz krále hrad zbudoval královský správce Vít Hedvábný. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Křivoklát byl postaven Václavem I. a Přemyslem Otakarem II
Křivoklát byl postaven Václavem I. a Přemyslem Otakarem II. Měl sloužit jako reprezentační a lovecké sídlo. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Písek – z bývalého královského hradu, založeného Přemyslem Otakarem II
Písek – z bývalého královského hradu, založeného Přemyslem Otakarem II. dnes zbylo jen jedno křídlo. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 Radyně patří mezi další hrady založené Karlem IV
Radyně patří mezi další hrady založené Karlem IV. Stavbu řídil purkrabí Zdislav Chlup. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 Zvíkov byl postaven Přemyslem Otakarem II
Zvíkov byl postaven Přemyslem Otakarem II. Jeho nádvoří s gotickými arkádami jej řadí mezi velmi hodnotné stavby naší gotické architektury. Foto: Jiří Honomichl © Foto: Jiří Honomichl © Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 Hrad Žebrák založil Oldřich Zajíc z Valdeka (Házmburka)
Hrad Žebrák založil Oldřich Zajíc z Valdeka (Házmburka). Později patřil českým králům. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

13 Dívčí Kámen si postavili bratři Rožmberkové na základě povolení krále Karla IV.
Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

14 Dobronice byly dalším z rožmberských hradů.
Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

15 Helfenburk si také postavili bratři Rožmberkové
Helfenburk si také postavili bratři Rožmberkové. Stavbu povolil král Karel IV. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

16 Choustník byl založen Benešem z Choustníka v polovině 13. století
Choustník byl založen Benešem z Choustníka v polovině 13.století. Později se hrad dostal do držení Rožmberků. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

17 Velhartice založil počátkem 14. století Bušek z Velhartic
Velhartice založil počátkem 14. století Bušek z Velhartic. Nachází se tu unikátní gotický most (na snímku). Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

18 Ambit kláštera ve Vyšším Brodě.
Klášter založil Vok z Rožmberka v polovině 13. století. Patřil (a stále patří) církevnímu řádu cisterciáků. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

19 Rajský dvůr kláštera ve Zlaté Koruně
Rajský dvůr kláštera ve Zlaté Koruně. Klášter založil pro cisterciáky král Přemysl Otakar II. Měl být oporou královské moci na území ovládaném Vítkovci. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

20 Beroun. Městská brána a zbytek hradeb představují ukázku městského opevnění. Jádro městské brány pochází z počátku 14.století. Foto: Jiří Honomichl © Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

21 Měšťanské domy v Úštěku.
Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

22 Písek – most přes Otavu je nejstarším mostem u nás
Písek – most přes Otavu je nejstarším mostem u nás. Byl postaven zvíkovskou stavební hutí po roce 1265. Foto: Jiří Honomichl © Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Gotická architektura v Čechách"

Podobné prezentace


Reklamy Google