Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hlávkový salát.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hlávkový salát."— Transkript prezentace:

1 Hlávkový salát

2 Nový druhy hlávkového salátu
Poslední době se k nám dostávají nové druhy hlávkového salátu. Například kadeřavý, římský nebo ledový. Každý je něčím zajímavý. Barvou, velikostí, tvarem, příchutí.

3 Salát hlávkový neboli Lactuca sativa
Locika setá, neboli salát je listová zelenina původem z Asie. Vyskytuje se pouze v kultuře a je známo mnoho variant, či kultivarů různých tvarů a barev.

4 S historii až k Řekům a Římanům
Již staří Řekové a Římané si cenili salátu římského jako jídla i pro jeho léčivou schopnost. Byl servírován při speciálních událostech. Kryštof Kolumbus představil několik druhů salátů Severní Americe během jeho druhé plavby v roce Saláty byly zprvu pěstovány v Kalifornii. Rozšířenost salátů se však nadále nerozrůstala, dokud nebyl vymyšlen chladící přepravní systém.

5 Jaké rozeznáváme hlavkové saláty?
Rozeznáváme rané, pro pěstování pod okny v pařištích, polorané pro ranější sklizeň a pozdní pro další sklizeň z volné půdy, dále salát zimní, který vysazuje se na záhony na podzim a dává z jara záhy sklizeň.

6 Pěstování Aby se hlávkový salát dobře vyvinul vyžaduje dobrou půdu, třeba a i čerstvě vyhnojenou, kyprou a hlavně vydatnou zálivku měkkou vodou na záhon, abychom nepoškodily rostlinu.

7 Vitamíny v Hlávkovém salátu
V hlávkovém salátu najdeme skoro všechny nutné vitaminy. Nejcennější jsou zevní listy, které obsahují nejvíc výživných látek. Hlávkový salát by měl být, vzhledem k svému povzbudivému účinku na výměnu látkovou, podstatnou součástí každého salátu.

8 Hlávkový salát v kuchyni
Hlávkový salát není jenom o historii ale i o mnoha receptech.

9 Užití hlávkového salátu v kuchyni
Důkladně omytý salát má široké upotřebení v kuchyni. Čerstvý i zavadlý dáváme do zeleninových salátů, listy dusíme na másle s hráškem a šalotkou. Smažíme s cibulí a houbami, spařený přidáváme do polévky nebo připravíme krémovou salátovou polévku.

10 Hlávkový salát i jako lék
Není pravda, že pokud vás něco bolí nebo trápí, musíte se hned posadit do čekárny u doktora a jíst tuny léků. Někdy si můžete pomoci sami, anebo se alespoň chránit!


Stáhnout ppt "Hlávkový salát."

Podobné prezentace


Reklamy Google