Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KARDIOVASKULÁRNÍ CHOROBY A ATEROSKLERÓZA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KARDIOVASKULÁRNÍ CHOROBY A ATEROSKLERÓZA"— Transkript prezentace:

1 KARDIOVASKULÁRNÍ CHOROBY A ATEROSKLERÓZA
Nutriční strategie v prevenci kardiovaskulárních chorob a aterosklerózy

2 S prevencí aterosklerózy je třeba začít už před porodem?
Hypercholesterolémie matky v době těhotenství dlouhodobě ovlivňuje vnímavost arteriální stěny dítěte k vzniku a rozvoji ateroskleróz. Znamená to tedy, že léčba matky, která povede ke snížení hladiny cholesterolu v době těhotenství, sníží i výskyt aterosklerózy u dítěte.

3 Co by měla obsahovat strava, aby nás ochránila ?
Nenasycené mastné kyseliny Vlákninu Antioxidanty vit.E, C, A, Q10 Kys. listová, vit.B6, B12 Nízký obsah cholesterolu Potraviny s nízkým nebo středním GI

4 V jakých potravinách jsou obsažené?
Luštěniny (sója, fazole, čočka, hrách) Obilniny a celozrnné výrobky (vločky, kaše, musli, pečivo, těstoviny) Zeleninu (syrová, mražená, sušená) Ovoce Rostlinné oleje (s mírou) Považuje se za ideální, pokud je ve stravě poměr omega-3 MK a omega-6 MK: 1/5. Prospěšnost konzumace vína v moderovaném množství je odedávna známá. Ve víně přítomné estery kyseliny vinné, vitamíny, min. látky, resveratrol a flavonoidy chrání před rizikem kardiovask. chorob, mají vliv na srážení krve i protizánětlivé účinky. Resveratrol, který buňky produkují jako odpověď na stresové vlivy- mikrobiální napadení, má vysoký antioxidativní účinek - působí antiaterogenně a antikancerogenně. Nachází se zejména ve slupce vína a zráním se jeho obsah zvyšuje (vína z vyšších a chladnějších nadm. výšek ho mají více). Je obsažen také v hroznových moštech, džemech a dalších výrobcích z hroznů. V červených vínech je jeho koncentrace 6x vyšší než v bílých. Také závisí na technologii výroby vína - vyšší obsah při maceraci slupek.

5

6 Sója chrání cévy i efektivně ovlivňuje léčbu
sójová bílkovina snižuje hladinu cholesterolu v krvi vláknina bobů tento účinek zvýrazňuje polynenas. MK obsahuje vit. E, A karotenoidy = antioxidanty

7 Olivy bohaté na Na, K, Ca esenciální omega-6, mononenas. MK vit. E
ol. olej je nevhodný na smažení - snadno oxiduje v zaž. traktu mají účinky: antiseptické zrychlují stř. pasáž stimulují vyluč. žluče snižují vyluč. žal. šť. (léčba vředů)

8 Slunečnicová semínka, slunečnicový olej
Vynikající zdroj omega-6 MK

9 nízké množství nasycených MK a cholesterolu
Rybí maso esenciální omega-3 MK snižují TGC v krvi, ale u lidí s vysokými TGC jejich snížení vede ke zvýšení LDL jen některé druhy ryb obsahují omega-3 (losos, makrela, sleď, sardinky, pstruh, sumec) nízké množství nasycených MK a cholesterolu DD 10 dkg losos, štika a pstruh, žralok, sardinky, sleď, makrela,

10 Česnek snižuje hladinu cholesterolu v krvi působí jako přírodní antibiotikum působí protiplísňově

11 Preventivní vliv malých dávek alkoholu?
Většina dosud provedených studií potvrdila příznivý vliv alkoholu na ICHS. Předpokládá se, že rozumné množství alkoholu zvyšuje hladinu HDL cholesterolu a působí proti tvorbě trombů. Toxické a návykové vlastnosti alkoholu však vylučují doporučování „alkoholové prevence“.

12 Olestra, aneb tuk bez tuku
Aby se mohly tuky z potravy vstřebat, v tenkém střevě nejprve musí být lipázou odštěpeny MK od molekuly glycerolu. U olestry je sacharóza mastnými kyselinami tak "obalena ", že místo pro odštěpení není přístupné "exekutivnímu " místu enzymu.

13 Nerozštěpené molekuly pak zůstávají uvnitř střeva a takto projdou tělem - není tedy využitelná jako zdroj energie. Navíc se olestra , na rozdíl od dosavadních náhražek tuku, při zahřívání nerozkládá (nepřepaluje). Olestra totiž nemá pouze samé klady, ale také některé vedlejší efekty, z nichž některé již přímo vyplývají z její povahy.

14 Jako každý tuk do sebe v potravě absorbuje v tucích rozpustné vitamíny (A, D, E, K), které se ve střevech mají vstřebávat stejnou cestou jako tuky, ale protože olestra projde celou trávicí trubicí, zůstávají takto i tyto vitamíny nevstřebány. Konzumace olestry může vyvolat plynatost, škrundání v břiše, průjmy až lehkou inkontinenci. Tato inkontinence byla asi nejzávažnější závada látky.

15 Některé důležité vlastnosti olestry
Klady Žádné kalorie Žádný tuk se do těla nevstřebá Bez cholesterolu Použitelné pro fritování Chutná uspokojivě Zápory Absorbuje vitamíny A, D, E, K Absorbuje karotenoidy Řidší stolice (u některých lidí) Inkontinence (zřídka) Lehká pachuť

16 Jaké potraviny by měla obsahovat strava v omezeném množství?
Maso a masné výrobky (preferovat bílé maso oproti červenému) Vejce Máslo a živočišné tuky Rafinované potraviny (bílý cukr, mouka, rýže)

17 Vejce Většina profesionálů zabývajících se výživou zastává konzervativní názor = 2 žloutky týdně včetně žloutků skrytých v potravinách (u lidí s vyšší hladinou cholesterolu 1 žloutek) a na vaječný bílek se žádné omezení nevztahuje. V 1 vejci naleznete 6 gramů vysoce kvalitních bílkovin pro stavbu svalové hmoty (proto je také mnoho potravinových doplňků vyrobeno z vajec). Žloutek je bohatý také na Fe, Zn a B vitamíny včetně kyseliny listové.

18 Rafinace potravin Prodlužuje se trvanlivost výrobku
Zlepšuje se jeho chuť Rafinací se ztrácí většina vlákniny a vit.B Doporučení: při používání bílé mouky ji zhodnotit přídavkem obilných klíčků (umleté klíčky a otruby)

19 Rozšířené používání rostlinných tuků v naší stravě vedlo zejména u mužů k poměrně výraznému poklesu úmrtnosti na kardiovaskulární choroby.

20 úmrtnost na kardiovaskulární choroby rozdíl mezi lety 1990 a 1994 muži -22,7 %, ženy -16,2

21 Jaké potraviny by neměla strava obsahovat?
Tučná masa Uzeniny Konzervy a polotovary (masox, polévky v sáčku) Plnotučné mléko a tučné mléčné výrobky Ztužené margaríny


Stáhnout ppt "KARDIOVASKULÁRNÍ CHOROBY A ATEROSKLERÓZA"

Podobné prezentace


Reklamy Google