Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co víš o recyklaci?.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co víš o recyklaci?."— Transkript prezentace:

1 Co víš o recyklaci?

2 Co je vlastně recyklace?
Opakované vrácení nějakého použitého materiálu zpátky do výrobního procesu, aby se mohl znovu použít.

3 Jaké materiály se mohou recyklovat?
Kovy, papír, sklo, plast, textilie, bioodpad.

4 Proč myslíš, že je recyklace pro naši planetu lepší, než vyhazování všech odpadků do jedné popelnice? Díky recyklaci se odpadky nevyvážejí na skládku, kde se odpad vstřebává do půdy – což je pro planetu škodlivé, ale odpad se zpracovává a znovu se z něj vyrobí věci, které můžeme znovu využít.

5 Pro fungování různých věcí potřebujeme energii
Pro fungování různých věcí potřebujeme energii. Když se chceme například dívat na televizi, musíme ji zapojit do zásuvky, odkud do ní jde proud z elektrárny. Pro výrobu energií, které pohánějí naše přístroje, ale potřebujeme zdroj energie. Zdroje energie se dělí na obnovitelné a neobnovitelné. Co podle tebe znamená, že zdroje jsou obnovitelné? Co podle tebe znamená, že zdroje jsou neobnovitelné? Jsou to zdroje, které lidstvo může čerpat další tisíce, miliardy let, protože se nedají vyčerpat. Jsou to zdroje, které bude moct lidstvo využívat maximálně ještě 100 let. Poté tyto zdroje dobere a ty už se neobnoví.

6 Jaké energie patří mezi obnovitelné zdroje
Jaké energie patří mezi obnovitelné zdroje? Pokud si nevíte rady, zkuste si vzpomenout, jak jsou poháněny některé elektrárny pomocí přírody… Sluneční energie, vítr, voda.

7 Jaké energie patří mezi neobnovitelné zdroje
Jaké energie patří mezi neobnovitelné zdroje? Tedy, čím jsou poháněny elektrárny a továrny, auta, atd. Uhlí, ropa, zemní plyn, rašelina, jaderná energie.

8 Jaký odpad nejčastěji třídíme
Jaký odpad nejčastěji třídíme? Vyjmenuj tři druhy materiálu, které se v českých domácnostech nejčastěji vyhazují do speciálních, barevných popelnic. Papír, sklo, plast.

9 Přiřaď jednotlivé materiály ke správné barvě popelnice.
speciální popelnice na hliník sklo bioodpad – zbytky jídla, shnilé ovoce, apod. nebezpečný odpad papír plast

10 Který z těchto obrázků je značkou pro recyklaci?

11 Existují dva druhy recyklace – PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ
Existují dva druhy recyklace – PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ. Vysvětli, jaký je mezi nimi rozdíl. PŘÍMÁ NEPŘÍMÁ Přímá recyklace znamená znovuvyužití věci bez další úpravy, například u součástek z auta. Nepřímá recyklace zahrnuje znovuvyužití pomocí znovuzpracování materiálu z odpadu, například u papíru.

12 V České republice neexistují popelnice na kov – železo, a jiné podobné materiály. Kam bychom tedy měli odnášet kov? Kovy se odnášejí do sběrny kovu, kde se roztaví a znovu se z něj vyrobí nové věci.

13 Jaký je rozdíl mezi recyklací odpadu a tříděním odpadu
Jaký je rozdíl mezi recyklací odpadu a tříděním odpadu? A kterou z těchto činností děláme doma – RECYKLUJEME nebo TŘÍDÍME? Recyklace je proces, při kterém se odpadky zpracovávají, aby se z nich znovu mohly vyrobit věci, které můžeme dál využívat. Pro to, aby se mohl začít proces recyklace, musíme ale my doma odpad vytřídit. To znamená roztřídit jednotlivé materiály do správných popelnic.

14 Teď zkusíš roztřídit odpad
Teď zkusíš roztřídit odpad. Do zeleného kruhu vlož ty věci, o kterých si myslíš, že patří do popelnice na papír. Ty, které do popelnice na papír nepatří, vlož do červeného kruhu. sešity použité pleny kancelářský papír voskovaný papír noviny mokrý papír karton mastný papír časopisy krabice letáky

15 Teď zkusíš roztřídit odpad
Teď zkusíš roztřídit odpad. Do zeleného kruhu vlož ty věci, o kterých si myslíš, že patří do popelnice na sklo. Ty, které do popelnice na sklo nepatří, vlož do červeného kruhu. lahvičky od léků nevratné láhve zrcadla sklo z oken keramika skleněné nádoby porcelán střepy žárovky

16 Teď zkusíš roztřídit odpad
Teď zkusíš roztřídit odpad. Do zeleného kruhu vlož ty věci, o kterých si myslíš, že patří do popelnice na plast. Ty, které do popelnice na plast nepatří, vlož do červeného kruhu. pet lahve molitan kelímky plastový obal od chemikálií folie sáčky plastový obal od motorového oleje pneumatiky polystyrén guma linoleum

17 Kam bychom správně měli vyhodit například starou televizi, ledničku, pračku a jiné elektrospotřebiče? Elektrotechniku můžeme odvézt přímo do obchodu, která elektrotechniku prodává, případně do této firmy zavolat a tato firma si pro staré spotřebiče přijede. Tam jsou rozebrány na součástky , které se dají znovu po úpravě využít.

18 Co znamená, že je odpad NEBEZPEČENÝ a jaké věci patří mezi nebezpečný odpad?
Nebezpečný odpad je nebezpečný jak pro naši planetu, tak i pro obyvatele kteří se v blízkosti takového odpadu nacházejí. Patří sem léky, zářivky, výbojky, baterky, ledničky, barvy, lepidla a oleje.

19 Zkus popsat cestu recyklace pet lahve
Zkus popsat cestu recyklace pet lahve. Představ si, že si v obchodě koupíš pet lahev s pitím. Pití vypiješ. Co se potom bude dál dít s lahví, pokud ji vytřídíš do správné popelnice? Láhev vyhodím do žluté popelnice na plasty. Odpad z této popelnice vyvezou popeláři do zpracovny odpadu, kde se odpad roztaví a poté se z něj znovu vyrobí věc, kterou můžeme znovu využít.

20 Rozklad odpadků v přírodě trvá velmi dlouho.
Pokud se nenaučíme třídit odpad, aby se mohl recyklovat a navíc někteří z nás budou i dál vyhazovat odpadky rovnou na zem, moc tím ublížíme přírodě, bez které nemůžeme žít. Co se děje například s obalem od čokolády, když ho vyhodíme do trávy? Za jak dlouho odtamtud zmizí? Rozklad odpadků v přírodě trvá velmi dlouho.

21 Zkuste uhodnout, jak dlouho trvá rozklad následujících věcí a přiřaďte k nim správnou délku jejich rozkladu. až 5 měsíců papírový kapesník až 6 měsíců slupka od banánu vlněná rukavice až 2 roky plechovka až 15 let až 10 let krabička od fruka až 20 let nedopalek cigarety igelitová taška až 30 let pet lahev až 80 let sklo až 3000 let kus polystyrenu nikdy

22 Pokud jsi našel správné odpovědi, čeká tě sladká odměna!!!


Stáhnout ppt "Co víš o recyklaci?."

Podobné prezentace


Reklamy Google