Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stalking Lucie Kobierská 13 let,7.A 5.ZŠ Šumperk Vrchlického 22 Šumperk 787 01 Tel: 583 212 705.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stalking Lucie Kobierská 13 let,7.A 5.ZŠ Šumperk Vrchlického 22 Šumperk 787 01 Tel: 583 212 705."— Transkript prezentace:

1 Stalking Lucie Kobierská 13 let,7.A 5.ZŠ Šumperk Vrchlického 22 Šumperk Tel:

2 Co je to stalking? Anglický výraz stalking, který původně označoval v řeči lovců stopování a přiblížení se k lovené zvěři není v kriminologii a psychologii až takovou novinkou. „Na půdě psychiatrie byl tento jev znám už velmi dlouho. Patologické vazby na jiné osoby byly popsány už v 18. století. Relativně moderní fenomén je stalking pro kriminologii, kriminální psychologii a trestní právo. Právě velmi známé případy, například útok J.W. Hinckleyho na prezidenta Ronalda Regana přispěly k přestěhování tohoto problémů z ordinací psychologů do soudních síní,“ říká Markéta Vitoušová z Bílého kruhu bezpečí, který se u nás problematikou stalkingu zabývá nejintenzivněji. V médiích se o stalkingu začalo mluvit teprve v souvislosti s případy, ve kterých fanatičtí fanoušci pronásledovaly známé osobnosti. V roce 1993 například napadl nožem příznivec Steffi Grafové tenistku MonikuSelešovou. Problémy s fanatikem měla i krasobruslařka KatarínaWittová.

3 Kdo jsou stalkeři? Rozhodně to nebývají jen nešťastně zamilování či „odejití“ expartneři. Když ve vztahu padne slovo „rozchod“, nebývá lehké se od svého protějšku odpoutat. Může to trvat měsíce, někdy i roky a případné „dárečkování“ či „smskování“ k vyrovnávání se s rozchodem může patřit. Neznamená to ale, že vás „ex“ bude sledovat na každém kroku, vyhrožovat vám či vás psychicky týrat! Útoky stalkerů nemusí přicházet vždy v pořadí smsky – výhrůžky – ničení věcí. Mohou se vyskytovat ve všech formách současně, opakovat se a nabývat na intenzitě. Na vás je, abyste rozpoznala čas, kdy se vyrovnávání s rozchodem mění ve stalking a kdy je na čase utéct než se ve spirále útoků psychicky svezete na úplné dno. Psychologové popisují stalkery jako osobnosti s poruchovou seberegulací, impulzivní, explozivní, agresivní. Stalking se objevuje i v rámci pracovních vztahů, narazit na ně můžete i díky moderním technologiím. Takzvaní cyber stalkers si vyhledávají své oběti nejčastěji na chatu nebo prostřednictvím nevyžádaných ů - spamu.

4 Proč to dělají? Důvodem stalkingu je nejčastěji snaha někoho ovládnout, kontrolovat, mít nad ním absolutní dohled a moc.Leckde v médiích se dočtete,že až 75 % stalkerů jsou muži, byť toto číslo není opřené o žádný průzkum. Abychom učinili spravedlnosti za dost, sluší se uvést, že existuje i výrazné procento žen – stalkerek, které jsou v jistém ohledu dokonce horší než muži! „Muži se častěji uchylují k obtěžujícímu chování, protože neumí řešit vztahové problémy jiným způsobem. Ženy naopak volí pronásledování zcela programově a kontrolovaně. Ženy se většinou uchylují k obtěžování prostřednictvím sms, dopisů, telefonátů, kdežto nebezpečného pronásledování se dopouštějí výhradně muži,“ uvádí Markéta Vitoušová. Ať jsou stalkeři jakéhokoliv pohlaví, pocházejí z nejrůznějších společenských vrstev. V žádném případě neplatí, že se stalking týká jen sociálně slabších vrstev. Ve skutečně se vyskytuje napříč společenskými skupinami,nezávisle na vzdělání či ekonomické situaci. Jedno ovšem mají stalkeři společné: za své chování necítí žádnou odpovědnost a ospravedlňují ho tím, že je jejich oběť vyprovokovala nebo že jde o osudovou lásku.

5 Roste počet obětí? Zřejmě ANO!
Kolik lidí je v současné chvíli obětí stalkingu, to odborníci jen odhadují. V anketě Centrálního institutu pro duševní zdraví v německém Mannheimu hlasovalo 12% lidí pro možnost, že byli nejméně jednou ze život delší dobu pronásledováni. Němečtí odborníci to přičítají problémům čím dál širšího soužití s okolím a neustále rostoucímu počtu rozvodů. „Určitou souvislost bychom asi při troše snahy našli. Stalking totiž může být jak příčinou, tak i jedním z důsledků rozvodu. Slídící muž či žena dokáží dříve či později (spíše však dříve) partnera natolik znechutit, že rozchod či rozvod začne vnímat jako vysvobození. Často však, bohužel, jen zdánlivé – stalker ve svém jednání pokračuje. Jsou však i jedinci, které ke stalkingu vyprovokuje až rozchod či rozvod, s nímž se nedokáží vyrovnat. Jejich ego, zpravidla nejisté, je hluboce zasaženo a marně zápolí se směsicí pocitu zmaru, zrady, smutku a zloby, “ říká psycholog Petr Šmolka. Markéta Vitoušová z Bílého kruhu bezpečí ovšem přímou souvislost stalkingu s vyšším počtem rozvodů a rozchodů nepotvrzuje.

6 Konec Děkuji za pozornost...


Stáhnout ppt "Stalking Lucie Kobierská 13 let,7.A 5.ZŠ Šumperk Vrchlického 22 Šumperk 787 01 Tel: 583 212 705."

Podobné prezentace


Reklamy Google