Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GEOCACHING Petr Kvasnička

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GEOCACHING Petr Kvasnička"— Transkript prezentace:

1 GEOCACHING Petr Kvasnička

2 Co je to GEOCACHING ? Geocaching je celosvětová hra využívající GPS zařízení pro hledání ukrytých pokladů. Hráči se pomocí souřadnic a GPS přístroje dostanou na určité místo, kde se ukrývá krabička (keš). logo GEOCACHINGU

3 Z jakých slov vzniklo slovo geocaching?
Slovo Geocaching je složeno ze dvou slov: GEO jako geografie a CACHING jako proces ukrývání keší.

4 Co ke geocachingu potřebuji?
V podstatě potřebuješ jen dvě věci: GPS zařízení nebo mobilní telefon s GPS a být členem na Geocaching.com. GPS je turistický navigační přístroj.

5 Jak se GEOCACHING hraje?
Pro nalezení keše je nutné dodržet těchto 8 kroků: Získej zdarma Základní členství (na stránkách Navštiv stránku "Najít a založit keš". Napiš své PSČ a klikni na "Hledat" Vyber si ze seznamu jakoukoliv keš a klikni na její název, Zadej souřadnice keše do tvého GPS zařízení. Použij své GPS zařízení k lokaci ukryté keše. Zapiš se do logbooku a vrať keš na její původní místo. Napiš o svém nálezu na Geocaching.com.

6 POJMY V GEOCACHINGU KEŠKA – skrytá schránka, bývá voděvzdorná, většinou plastová. Je v ní schován sešit či blok (tzv. logbook) na zapsání kdo keš odlovil. Ve většině keší bývá i tužka. Bývá zvykem umísťovat do keše také nějaké „dárky pro objevitele“. Nálezce keše si smí dárek ponechat (a například přenést do další keše), ale měl by místo něj vložit něco vlastního (jiný dárek) pro další účastníky hry.

7 KAČER - Kačera v terénu poznáme jednoduše
KAČER - Kačera v terénu poznáme jednoduše. Snaží se být strašně nenápadný, takže je hned na první pohled poznat, o koho jde. Základní znak společný pro všechny kačery je, že něco hledá. Většina kačerů drží v ruce GPS, kterou se před okolo procházejícími snaží schovat. Jedním z druhů kačera je i kačer motorizovaný (autokačer). Pozná se podle toho, že sedí v autě. Při sezení za volantem místo na cestu kouká na displej GPSky . Dalším typem kačera je geocyklista. V terénu je poznat snadno. Nedokáže si představit, že by někam došel jinak než na kole. Zásadně nejezdí po cyklostezkách nebo u kraje vozovky. To je zapříčiněno tím, že jezdí přímo za šipkou. Bývá velmi odřený.

8 Kešky podle velikosti Micro – velmi malá schránka, typicky lehce upravená a přizpůsobená krabička od filmu, od bonbonů tic-tac apod. Pro její možnost umístit ji nenápadně i do frekventovaných prostor se používá nejčastěji pro keše v centrech měst apod. Micro-keš bývá doplněna magnetem pro snadnější uchycení na kovových konstrukcích a bývá i velmi umně maskována tak, aby co nejlépe splynula s okolím. Pro svoji miniaturní velikost se do micro-keší nevkládají žádné předměty na výměnu, ale téměř výhradně pouze logbook.

9 Small – malá schránka, přibližně o objemu malé krabice na ohřívání potravin v mikrovlnné troubě, která se také jako schránka často používá Small-cache obsahuje logbook a menší předměty na výměnu.

10 Regular – schránka ideální velikosti, vejdou se do ní kromě logbooku i větší předměty na výměnu, malé plyšové hračky apod. Často se pro ni používají běžné krabice na ohřívání potravin v mikrovlnné troubě.

11 Large – specializované výjimečné schránky, jejichž nadměrná velikost bývá zaměřena speciálně pro ukládání větších předmětů na výměnu (např. knih a CD).

12 Other – schránka neurčitelné velikosti
Other – schránka neurčitelné velikosti. Může to být například placatá magnetická nálepka nebo kniha v knihovně.

13 Kde jsou kešky umístěny?
Keše jsou ukryty po celém světě. Většinou jsou umístěny na zajímavých nebo významných místech. Mohou být v místním parku, na konci dlouhého výšlapu, pod vodou nebo i v rušných ulicích města.

14 Trackovatelné předměty
Trackovatelné předměty jsou součástí hry Geocachingu. Můžeš se s nimi setkat v keších nebo na různých setkáních. Na každém trackovatelném předmětu je vyraženo unikátní číslo, pomocí kterého hráči logují jeho pohyb v reálném světě. Takovéto předměty mohou putovat stovky i tisíce kilometrů, a to díky kačerům, kteří je přesouvají z keše do keše! Jsou tři typy trackovatelných předmětů: Travel Bugy®, Geocoiny a ostatní typy.

15 CWG [Czech wood geocoin] -
vznikl v r. 2005, kdy pár českých kačerů si řeklo, že si nechtějí vyměňovat různé tretky, ale něco smyslného. A vymysleli cwg, je to dřevěné kolečko z větvového suku, kde z přední strany je váš nick s logem a na druhé je logo GC. Dnes jsou cwg velice známou součástí českého i slovenského geocachingu a stává se z toho sběratelské hobby

16 Mapa České republiky

17 Keše podle charakteru Tradiční keš (český výraz tradička, tradicionálka, tradka) – schránka je umístěna přímo na místě definovaném zveřejněnými souřadnicemi. Multi keš (český výraz multina) – k nalezení cílové (tzv. finální) skrýše je potřeba nalézt nejprve skrýš první danou zveřejněnými souřadnicemi a z informací získaných v první skrýši nalézt skrýš finální, případně druhou, třetí a další, postupně je nutné se propracovat až na tzv. finální skrýš. Multi keš mohou mít mnoho podob, spojuje je ale shodná filosofie postupného hledání řetězce pomocných skrýší nebo plnění úkolů směřujících k nalezení skrýše hlavní. Jednotlivé pomocné skrýše se nazývají stage (z angl. stage=stupeň).

18 Mystery keš (český výraz mysterka) – zveřejněné souřadnice ukazují zpravidla do blízkého okolí keše, ale skutečné souřadnice musí geokačer dopředu získat například prostudováním nějakých informací, vyluštěním hádanky, šifry apod. Někdy se též tato keš nazývá unknown. Webcam keš – speciální keš, která neobsahuje ukrytou schránku, ale přivede geocachera před objektiv konkrétní popsané webkamery. K virtuálnímu "odlovení keš" pak stačí, aby jiná osoba snímek z webkamery dostupný na internetu uložila. Geocacher pak uložený snímek přiloží jako důkaz k elektronickému logu keš. Nové webcam keše již nelze od konce roku2005 na serveru Geocaching.com zakládat.

19 Letterbox hybrid – Kombinace geocachingu a starší hry letterboxing
Letterbox hybrid – Kombinace geocachingu a starší hry letterboxing. Hledání skrýše probíhá jen z části pomocí GPS; z části pak podle různých indicií (např. slovní popis cesty, fotografie). Oproti tradiční cache obsahuje navíc razítko, které si nálezce může otisknout do svého deníčku. Virtuální keš (český výraz virtuálka) – na zadaných souřadnicích není ukryta žádná skutečná schovaná schránka. Geocacher musí na hledaném místě něco zjistit (např. jména na pomníku apod.) a odeslat tyto informace ownerovi cache pro uznání logu. Tyto cache již není možné na geocaching.com zakládat, ale je možné je stále hledat. Event keš – setkání geokačerů. Společenská událost spojená např. s určitým programem (např. CITO). Na setkání může dojít k hromadné výměně travelbugů nebo geocoinů. Opravdu velká setkání mohou být za určitých podmínek označena jako Mega Event.

20 Letterbox hybrid

21 KŘÍŽOVKA 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

22 1.ZAŘÍZENÍ PRO HLEDÁNÍ POKLADU?
2.KDO HLEDÁ KEŠE? 3.CO POUŽÍVÁ GEOCYKLISTA? 4.Z ČEHO SE PLÁČE? 5.POZDRAV 6.LIDSKÝ ORGÁN 7.OBYVATEL ITÁLIE 8.OPAK DNE 9.ZPĚVÁK KAREL ….

23 KŘÍŽOVKA 1. G P S 2. K A Č E R 3. O L 4. C I B U 5. H J 6. CH 7. T 8.
N 9.

24 Slovní fotbal jmen M A G D L É N I E Š K X C U T Ě P Á R O S V

25 DĚKUJI VŠEM ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "GEOCACHING Petr Kvasnička"

Podobné prezentace


Reklamy Google