Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kompozice a obsah literárního díla

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kompozice a obsah literárního díla"— Transkript prezentace:

1 Kompozice a obsah literárního díla

2 Obsah literárního díla
Věcný obsah Ideový – myšlenkový obsah

3 Literární látka Prvotní autorův zdroj a podklad pro práci na daném díle. Literární námět Mimoliterární skutečnost, o které dílo vypovídá a je jedním z důvodů k napsání díla. Literární předloha Ustálený obsahový celek, který můžeme najít v mnoha dílech – skutečnost, podle které bylo dílo vytvořeno. Literární typ Typ postavy, jehož vlastnosti nesou i další postavy v jiných dílech.

4 Fabule Z lat. fabula = vyprávění. Jedná se o užší obsahový prvek – vlastní příběh prózy – řada událostí, které se v příběhu rozvíjí prostřednictvím syžetu. Syžet Posloupnost děje, celková stavba díla a jeho průběh, rozvoj událostí. Vztah mezi fabulí a syžetem je vzájemný a překrývá se. Syžet je děj, ze kterého vyvozujeme fabuli – příběh. Motiv Nejjednodušší prvek výstavby textu. Je to takový prvek, který nese vlastní tematický obsah. Pojmu motiv se užívá i ve významovém smyslu: motiv zla, motiv pomsty, motiv sněhu, motiv lásky. Pokud je pro děj určující, nazývá se LEITMOTIV.

5 Úkol: najdi motivy a pojmenuj je
Babí léto lítá, už je podzimek. Zima vítá první bílá vlákna do svých peřinek. Pavouk jí je přede, vítr navije a na šedé lučině je pošije mráz perličkami z ledu. Jinovatka utká režné povlaky, a potom do nich z nenadání vsypou oblaky sněžné peří. Babí léto lítá, už je podzimek, pole i luh je vítají a těší se, až si oddechnou v kupě sněžných peřinek!

6 Odpověz na otázky: Co je literární látkou textu?
Co mohlo být námětem pro napsání textu? Co je syžetem v textu? Co je fabulí v textu?

7 Odpověz na otázky: Co je literární látkou textu?
Dění v určitém ročním období. Co mohlo být námětem pro napsání textu? Láska k babímu létu – obliba ročního období. Co je syžetem v textu? Poletování babího léta a činnost jednotlivých částí přírody. Co je fabulí v textu? Tkaní peřiny, pod kterou si příroda odpočine.

8 Domácí úkol Přečtěte si texty ze stran 86 – 92 v Literatuře od Kostečky a pokuste se charakterizovat hlavní postavy – svoje postřehy zapište do sešitu.


Stáhnout ppt "Kompozice a obsah literárního díla"

Podobné prezentace


Reklamy Google