Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nervová soustava Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nervová soustava Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/"— Transkript prezentace:

1 Nervová soustava Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025
Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Nervová soustava Pří_097_Člověk a jeho zdraví_Nervová soustava Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro práci za pomoci počítače s interaktivní tabulí. Je součástí tématického okruhu „Člověk a jeho zdraví.“ Materiál je v souladu s osnovami vyučovacího předmětu přírodověda a ŠVP pro základní vzdělávání ZŠ Slušovice. Je určený k vyvozování nového učiva, opakování a procvičování učiva. V prezentaci se žáci seznámí s nervovou soustavou u člověka. Tento materiál vznikl ze zápisů autora jako doplňující materiál k učebnici: MATYÁŠEK, Jiří, Věra ŠTIKOVÁ a Josef TRNA. Přírodověda 5: Člověk a jeho svět. Bratislavská 23d, Brno: NOVÁ ŠKOLA s.r.o., ISBN Je určen pro předmět přírodověda 5. ročník

3 1. Přírodověda 5.ročník Nervová soustava

4 Nervová soustava Skládá se ze dvou částí:
2. Skládá se ze dvou částí: Centrální nervové soustavy - mozek a mícha. Periferní nervové soustavy - nervy a nervové buňky. Řídí činnost všech orgánů v těle a kontroluje organismus. Umožňuje vnímat okolí a získává informace o stavu těla. Zpracovává a uchovává nabyté poznatky a následně vyvolává reakce na přicházející podněty. Produkuje některé hormony. V porovnání s ostatními živočichy má člověk nervovou soustavu nejlépe vyvinutou.

5 Nervová buňka (neuron)
Nervová buňka (neuron) je základní stavební jednotka celého nervového systému. Krátké výběžky (dentrity) přijímají podněty z okolí či od ostatních neuronů a přivádějí je do buňky. Vzruch pak vedou dlouhé výběžky (neurity) k dalším buňkám. Signály jsou přenášeny chemickými látkami. Výběžky neuronů se navzájem dotýkají zvláštním zakončením zvaným nervový zápoj (synapse). Neurony mohou být dlouhé od 4 μm (mikrometrů) až po 150 cm.

6 Nervová buňka (neuron)
3.

7 Signály a reflexy Signály proudící nervovými drahami se nazývají vzruchy (impulsy). Mohou vznikat podrážděním čidel, která reagují na různé podněty, např. tlak, teplo, zvuk, světlo. Rychlost přenosu vzruchu nervovými vlákny může být až 120 m/s. Vzruchy jsou přenášeny do míchy a mozku. Zde na ně vzniká odpověď, která je drahami odstředivých nervů vedena do orgánů (např. svalů). Tato odpověď se nazývá reflex.

8 Reflexy Reflexy dělíme na dvě skupiny:
Reflexy nepodmíněné Jsou vlastní všem živým organismům a jsou vrozené, stálé a neměnné. Patří zde např. reflex dýchací, polykací, sací a reflexy obranné, jako jsou kýchání, kašlání a mrkání. Reflexy podmíněné Vytvářejí se v průběhu života. Jsou reakcemi na opakující se podněty, jež si organismus postupně zapamatoval. Podnětem může být vjem sluchový, zrakový a čichový, např. vůně oblíbeného jídla vyvolává tvorbu slin. Jestliže organismus přestane podněty dostávat, reflex vyhasíná.

9 Mozek Mozek je nejsložitějším a nejdokonalejším orgánem.
Přijímá informace z receptorů všech orgánů, zpracovává je a třídí. Důležité informace ukládá do paměti a zpětně vysílá odpovědi na tyto podněty. Je uložen v lebce, která ho chrání. Z mozku vychází 12 párů mozkových nervů. Skládá se ze 6 základních částí: prodloužené míchy, Varolova mostu, mozečku, středního mozku, mezimozku a koncového mozku.

10 Koncový mozek Mezimozek Podvěsek mozkový Varolův most Mozeček
Prodloužená mícha 4.

11 Mícha Je dlouhá cm, vystupuje z týlního otvoru v lebce a dosahuje k bedernímu obratli. Na obvodu je tvořena bílou hmotou a uprostřed šedou hmotou ve tvaru H. Uprostřed šedé hmoty se nachází míšní kanálek vyplněný tekutinou a propojený s mozkovými komorami. Bílou hmotu tvoří nervová vlákna, z nichž se skládají míšní dráhy. Šedá hmota obsahuje těla nervových buněk. 5.

12 Nemoci a poranění nervové soustavy
K vážným úrazům patří poranění nebo přerušení míchy, jež může mít za následek trvalé ochrnutí. Z úrazů mozku jsou nejznámější otřes mozku a zhmoždění mozku, které provází krátké bezvědomí, zvracení či bolest hlavy. Dále to může být krvácení do mozkových plen způsobené úrazem nebo prasknutím mozkové tepny. Při ucpaní mozkové tepny sraženinou nebo krvácením do mozku může vzniknout mozková mrtvice. Mezi další nemoci nervové soustavy patří např.: Záněty mozkových a míšních plen Klíšťový zánět mozku Vzteklina Lymská borelióza Roztroušená skleróza Parkinsonova nemoc Alzheimerova nemoc

13 Opakování Jak se odborně nazývá nervová buňka? neuron neon synapse

14 Opakování Z kolika základních částí se skládá mozek? 4 6 14

15 Opakování Co hrozí při poranění míchy? smrt ochrnutí oslepnutí

16 Opakování Reflex dýchací je: podmíněný nepodmíněný periferní

17 Spoj správně názvy: Mícha Nervová buňka Mozek Nervy

18 Opakování mícha a nervy mozek a nervy mícha a mozek
Centrální nervovou soustavu tvoří: mícha a nervy mozek a nervy mícha a mozek

19 Obrázky: Zdroje použitých materiálů:
Soubor:Dolina Miętusia a2.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z: File:Cerebros y nervios.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on [cit ]. Dostupné z: Soubor:Neuron (cesky)-1.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, last modified on [cit ]. Dostupné z: File:Bulbe rachidien4.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z: File:Medulla spinalis - Section - number.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Nervová soustava Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/"

Podobné prezentace


Reklamy Google