Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kamenné moře Vznik kamenných moří závisí zejména na druhu horniny, sklonu svahu a geologických podmínkách. Kamenná moře vznikala zpravidla mrazovým zvětráváním.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kamenné moře Vznik kamenných moří závisí zejména na druhu horniny, sklonu svahu a geologických podmínkách. Kamenná moře vznikala zpravidla mrazovým zvětráváním."— Transkript prezentace:

1 Kamenné moře Vznik kamenných moří závisí zejména na druhu horniny, sklonu svahu a geologických podmínkách. Kamenná moře vznikala zpravidla mrazovým zvětráváním skalních výchozů v klimatu starších čtvrtohor (klima před kontinentálním ledovcem), avšak pomaleji se vytváří i v současné době.

2 Úlomky uvolněné mrazovým zvětráváním se vyznačují ostrými hranami a říká se jim proto též hranáče.
V menší míře se podpovrchovým chemickým zvětráváním bochníkovitým až kulovitým rozpadem horniny a následným odnosem jemných zvětralin utvářejí kamenná moře v podobě seskupení z dokonale oblých balvanů až bloků . Výjimečně se na vzniku některých kamenných moří podílejí náhlé, až katastrofální události např. výrazná skalní řícení, vyloučit nelze ani účinky někdejších zemětřesení. V některých lokalitách balvany z kamenných moří sestupují až do říčních koryt, kde na ně působí eroze.

3 Balvanové moře nejčastěji tvoří tvrdé horniny s kvádrovitým, deskovitým, nebo sloupovitým rozpadem - tedy zejména žuly, ruly a svory, křemence, tvrdší pískovce, čediče, andezity apod.

4 A jak se tam dostat ?

5 My jsme se tam vydali a máme pěkné zážitky.

6

7

8

9 Někteří z nás výstup vzdali.

10

11

12 Nakonec jsme se dostali i ve zdraví dolů.

13


Stáhnout ppt "Kamenné moře Vznik kamenných moří závisí zejména na druhu horniny, sklonu svahu a geologických podmínkách. Kamenná moře vznikala zpravidla mrazovým zvětráváním."

Podobné prezentace


Reklamy Google