Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 7 Tematický okruh Pohyb tělesa Téma Průměrná rychlost Název VY_32_INOVACE_5_24_prumerna_rychlost Určení 7. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Květen 2013 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se naučí vypočítat průměrnou rychlost pohybu a převádět její jednotky..

2 Průměrná rychlost Které zvíře je nejrychlejší?
Gepard uběhne 150 m za 5s. Orel při střemhlavém letu dosahuje rychlosti až 230 km/h. Delfín uplave 1,2 km za 1 min.

3 Průměrná rychlost Pro srovnání rychlostí je vhodné vypočítat jakou dráhu urazí každé zvíře za 1 s. 150 m za 5 s (obojí vydělíme 5) 30 m za 1 s 230 km za 1 h m za 3600 s (obojí vydělíme 3600) asi 64 m za 1 s 1,2 km za 1 min 1200 m za 60 s (obojí vydělíme 60) 20 m za 1 s Nejrychlejší je orel.

4 𝑣= 𝑠 𝑡 Průměrná rychlost
Nejdůležitější fyzikální veličina popisující pohyb je rychlost. Pro určení rychlosti musíme znát dráhu, kterou těleso urazí za určitý čas. Pak je průměrná rychlost podílem dráhy a času. průměrná rychlost 𝒎 𝒔 (metr za sekundu) dráha m (metr) 𝑣= 𝑠 𝑡 čas s (sekunda) Vzorec můžeme zapisovat také v = s : t

5 Průměrná rychlost Příklad 1: Amálka ujela na koloběžce dráhu 600 m za 120 s. Vypočítej její průměrnou rychlost. Zápis: s = 600 m t = 120 s v = ? 𝒎 𝒔 Výpočet: v = 𝒔 𝒕 = 𝟔𝟎𝟎 𝟏𝟐𝟎 𝒎 𝒔 =𝟓 𝒎 𝒔 Odpověď: Průměrná rychlost Amálky byla 𝟓 𝒎 𝒔 .

6 Průměrná rychlost Při výpočtu průměrné rychlosti vhodně zvolíme jednotky, se kterými budeme počítat. veličina jednotky s (dráha) m km t (čas) s h v (rychlost) 𝐦 𝐬 𝐤𝐦 𝐡 Mixování jednotek zakázáno! Je-li dráha v metrech a čas v sekundách, rychlost vyjde v metrech za sekundu. Je-li dráha v kilometrech a čas v hodinách, rychlost vyjde v kilometrech za hodinu.

7 Průměrná rychlost 𝟏 𝒎 𝒔 =𝟑,𝟔 𝒌𝒎 𝒉 Převody jednotek rychlosti:
.3,6 𝟐 𝒎 𝒔 =𝟕,𝟐 𝒌𝒎 𝒉 𝟑𝟔 𝒌𝒎 𝒉 =𝟏𝟎 𝒎 𝒔 𝟏 𝒎 𝒔 =𝟑,𝟔 𝒌𝒎 𝒉 𝟓 𝒎 𝒔 =𝟏𝟖 𝒌𝒎 𝒉 𝟕𝟐 𝒌𝒎 𝒉 =𝟐𝟎 𝒎 𝒔 :3,6 𝟏𝟎 𝒎 𝒔 =𝟑𝟔 𝒌𝒎 𝒉 𝟓,𝟒 𝒌𝒎 𝒉 =𝟏,𝟓 𝒎 𝒔 𝟑𝟎 𝒎 𝒔 =𝟏𝟎𝟖 𝒌𝒎 𝒉 𝟓𝟔,𝟓𝟐 𝒌𝒎 𝒉 =𝟏𝟓,𝟕 𝒎 𝒔

8 Průměrná rychlost Příklad 2: Autobus č. 36 urazil dráhu 8 km ze Zlína do Štípy za 15 min. Vypočítej jeho průměrnou rychlost. Zápis: s = 8 km t = 15 min = 0,25 h v = ? 𝒌𝒎 𝒉 Výpočet: v = 𝒔 𝒕 = 𝟖 𝟎,𝟐𝟓 𝒌𝒎 𝒉 =𝟑𝟐 𝒌𝒎 𝒉 Odpověď: Průměrná rychlost autobusu byla 𝟑𝟐 𝒌𝒎 𝒉 .

9 Průměrná rychlost Použité zdroje:
RAUNER, Karel, Václav HAVEL, Jitka PROKŠOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 7: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, ISBN MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google