Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nízkoprahové programy a veřejné zdraví

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nízkoprahové programy a veřejné zdraví"— Transkript prezentace:

1 Nízkoprahové programy a veřejné zdraví
Aleš Herzog Terénní programy Sananim 1

2 Nízkoprahové programy v Praze
95 programů, injekčních uživatelů v kontaktu, vydaných injekčních setů v Praze 8 programů vydalo injekčních setů, kontaktů s uživateli drog Zdroj: NMS, Výroční zpráva za rok 2009 Dlouhodobě se zvyšuje počet vydaných jehel při zhruba stejném odhadu populace uživatelů drog, čili dochází k zvýšení pokrytí drogové scény materiálem pro bezpečnější injekční aplikaci.

3 Drogový trh - faktor ovlivňující veřejné zdraví
„Můj svět je 3D – sehnat prachy na drogy, sehnat drogy, dát si drogy“ – citace nejmenovaného uživatele drog. Druhy, kvalita a způsoby získání drogy výrazně ovlivňují zdraví uživatelů drog a nepřímo tak i veřejné zdraví. Od ceny a dostupnosti drog se odvozuje chování závislých. Porozumění drogovému trhu nám může pomoci účinněji chránit uživatele drog i společnost.

4 Heroin Kvalita heroinu je dlouhodobě nízká a dostupnost omezená. Národní protidrogová centrála uvádí kvalitu 16,6 % v rámci záchytů drog v roce 2009. Pokud dojde k předávkování, je to častěji způsobeno tím, že v droze jsou příměsi (např. strychnin a jiné) Uživatelé drog si na tento fakt často stěžují. Bývá to pro ně důvodem k přechodu na injekční užívání finančně dostupnějšího subutexu.

5 Pervitin Od května 2009 byl Státním ústavem pro kontrolu léčiv omezen výdej léků s obsahem pseudoefedrinu v lékárnách, které slouží jako hlavní prekurzor pro výrobu pervitinu, což vedlo ke snížení prodeje těchto léků v ČR. Z pohledu otevřené drogové scény v Praze jsme nezaznamenali pokles dostupnosti pervitinu. Nicméně si část uživatelů stěžuje na snížení jeho kvality. Např. horší „dojezd“, vyšší riziko vzniku toxické psychózy.

6 Subutex Přestože část lékařů začala předepisovat místo Subutexu Suboxon, dostupnost léku na černém trhu výrazně neklesá. Nicméně dochází k zvýšení ceny Subutexu (1/4 tablety 8mg je dostupná na černém trhu za 100 Kč, o víkendu za 150 až 200 Kč, poměr výběru bez receptu se zvýšil až z 2,5 ku 4,5 na 1 ku 6). Cena 1 dávky subutexu jako nejlevnější drogy na otevřené drogové scéně výrazně ovlivňuje chování uživatelů.

7 Suboxon Zatím nemáme zprávy o jeho výraznějším injekčním zneužívání. Recept na suboxon je na černém trhu aktuálně prakticky bezcenný. Někteří uživatelé využívají suboxon při vlastních pokusech o „vysnižování“ a omezení injekčního užívání. Riziko výraznějšího zneužívání suboxonu může přijít s jeho zlevněním.

8 Benzodiazepiny Injekční uživatelé drog užívají léky jsou jako doplněk k hlavním užívaným drogám. Léky slouží: k zvýšení účinku zneužívané látky k oddálení abstinenčních příznaků potlačení bolesti k svépomocné detoxifikaci Léky bývají užívány i injekčně (např. po rozpuštění v alkoholu). Finanční dostupnost léků hraje velkou roli pro rozsah jejich zneužívání.

9 Primární droga Pervitin 37 % Subutex ilegálně 24 %
Subutex legálně 10 % Heroin 17 % Rizikové chování 2010: Studie mapující rizikové chování problémových uživatelů drog, kteří jsou v kontaktu s nízkoprahovými zařízeními na území Prahy, Protidrogová komise Magistrátu Hlavního města Prahy

10 Rizikové chování 2010: Studie mapující rizikové chování problémových uživatelů drog, kteří jsou v kontaktu s nízkoprahovými zařízeními na území Prahy, Protidrogová komise Magistrátu Hlavního města Prahy

11 Rizikové chování 2010: Studie mapující rizikové chování problémových uživatelů drog, kteří jsou v kontaktu s nízkoprahovými zařízeními na území Prahy, Protidrogová komise Magistrátu Hlavního města Prahy

12 Rizikové chování 2010: Studie mapující rizikové chování problémových uživatelů drog, kteří jsou v kontaktu s nízkoprahovými zařízeními na území Prahy, Protidrogová komise Magistrátu Hlavního města Prahy

13 Rizikové chování 2010: Studie mapující rizikové chování problémových uživatelů drog, kteří jsou v kontaktu s nízkoprahovými zařízeními na území Prahy, Protidrogová komise Magistrátu Hlavního města Prahy

14 Protestovanost populace
HIV, Hepatitida C % Hepatitida A, B, Syfilis % Rizikové chování 2010: Studie mapující rizikové chování problémových uživatelů drog, kteří jsou v kontaktu s nízkoprahovými zařízeními na území Prahy, Protidrogová komise Magistrátu Hlavního města Prahy

15 Způsoby nákazy (z pohledu IUD)
sexuálním životem ? sdílením injekčního příslušenství s partnerem sdílení příslušenství nebo předávání drogy s dalšími IUD situace nedostatku drogy a injekčního materiálu = abstinenční syndrom a obtíže sehnat drogu a injekční materiál: výpadek dodavatele drogy výpadek zdroje injekčního materiálu na uzavřené drogové scéně možnost dát si drogu v bezdrogovém prostředí (vězení, detoxifikace) nebo ihned po opuštění bezdrogového prostředí (CPZ, odchod z léčebny nebo TK).

16 Co by měly nízkoprahové programy dělat lépe, aby chránily veřejné zdraví?
Snažit se rozumět životnímu stylu uživatelů drog = být zvědaví a učit se od našich klientů. Vytvářet dlouhodobý kontrakt mezi nízkoprahovými službami a drogovou scénou (důvěra, transparentní cíle, srozumitelná a obhajitelná pravidla spolupráce). Měnit ZNALOSTI, POSTOJE a CHOVÁNÍ uživatelů drog směrem k bezpečnějšímu braní.

17 Co by měly nízkoprahové programy dělat lépe, aby chránily veřejné zdraví?
Mít přesné informace ohledně všech faktorů, které determinují drogový trh a informace o trhu samotném. (což má ale etické i právní rizika) Dělat preventivní opatření v oblasti dostupnosti materiálu pro bezpečné zdraví (což znamená opustit mantru 1 za 1, dostat takové množství injekčního materiálu na takové místo v takový čas, kdy je třeba). Vyhledávat situace, které jsou nejrizikovější a předcházet jim nebo zmírňovat poškození.

18 Příklad ohrožení v praxi:
Aktuálně hrozí ukončení předepisování subutexu v AT ordinacích na MČ Praha 5. Může nastat obrovská změna v dostupnosti subutexu s dopadem na drogový trh. Takovéto situace vnímáme jako velmi rizikové pro veřejné zdraví (změní se zaběhlé cesty získání drog a změní se chování uživatelů). Změní se cena drog, změní se cesta drog. Objeví se skupiny uživatelů s vyšším ohrožením.

19 Terénní programy, SANANIM o.s.
Díky za pozornost Ing. Aleš Herzog, Terénní programy, SANANIM o.s. 19


Stáhnout ppt "Nízkoprahové programy a veřejné zdraví"

Podobné prezentace


Reklamy Google