Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pelagra Lucie Šimková II.HB.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pelagra Lucie Šimková II.HB."— Transkript prezentace:

1 Pelagra Lucie Šimková II.HB

2 Co je to? Avitaminóza PP; vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová. Projevuje se záněty kůže, průjmy a psychickými poruchami. Protipelagrový vitamín

3 O původu kukuřice: záhada Pelagry
Uplatnění kukuřice jako jedné z hlavních plodin zajišťujících od 15. století výživu lidí bylo příčinou vzniku a rozšíření nemoci nazvané pelagra, jako důsledek deficitu některých nezbytných živin. Pro lékaře představovala tato nemoc po staletí hádanku, teprve ve dvacátém století odhalili vědci její příčinu.

4 Pelagra, zvaná nemoc “kyselé kůže“
Ve všech oblastech, kde se rozšířilo pěstování kukuřice, se postupně rozšířila i nemoc nazvaná pelagra. Vzájemný vztah mezi kukuřicí a pelagrou poprvé popsal ve Španělsku Casal v roce Když se stala endemickým onemocněním v severní Itálii, Francesco Frapoli Milánský ji nazval "pelle agra" (pele-kůže, agra-kyselý). Klinicky je tato nemoc označována jako tři D-dermatitis, diarhoe a demence; pokud není léčena pak v průběhu čtyř až pěti let nastává smrt postižené osoby. Po dlouhou dobu, kdy nebyly k dispozici lékařské znalosti, byla vyslovena domněnka, že vznik pelagry působí nějaký hypotetický toxin obsažený v kukuřici, infekční látka nebo genetické závislosti. Mezi tím docházelo k vzniku epidemií pelagry v Evropě i ve Spojených státech. K zahájení řešení tohoto problému došlo v Mexiku, kde výskyt pelagry byl minimální, a to přes vysokou spotřebu kukuřice. Důvodem byl pravděpodobně odlišný způsob přípravy a zpracování zrna.

5 To je Pelagra


Stáhnout ppt "Pelagra Lucie Šimková II.HB."

Podobné prezentace


Reklamy Google