Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZPRACOVATELSKÝ PRŮMYSL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZPRACOVATELSKÝ PRŮMYSL"— Transkript prezentace:

1 ZPRACOVATELSKÝ PRŮMYSL
Martin VRZALA

2 Obsah Zpracovatelský průmysl Členění zpracovatelského průmyslu
Automobilový průmysl Potravinářský průmysl

3 Zpracovatelský průmysl
všechny obory, které zpracovávají suroviny nebo polotovary nejvíce se podílí na procesu tzv. industrializace Co to je industrializace? Co ji vyvolalo?

4 Zpracovatelský průmysl
Průběh industrializace ukazuje vývoj zaměstnanosti 1. předindustriální fáze (většina v zemědělství, část v řemeslech a v obchodu) 2. industriální fáze (18. a 19. stol. ve vyspělých zemích) 3. postindustriální fáze (největší část přidané hodnoty se vytváří v terciéru)

5 Členění zpracovatelského průmyslu
průmysl (dále jen p.) potravin,nápojů a tabákový p. textilní, oděvní, kožedělný a kožešnický p. dřevařský a nábytkářský p. papírenský, polygrafický, vydavatelský p. chemický, farmaceutický, petrochem., gumárenský, plast. hmot p. skla, keramiky, porcelánu a stavebních hmot hutnictví železa a neželezných kovů p. kovodělný, strojírenský, elektrotechnický a elektronický ostatní p. odvětví.

6 Zpracovatelský průmysl
vedoucími obory se stávají: výroba mikroelektroniky, techniky na zpracování dat a informací, telekomunikační techniky výroba přesné mechaniky a optiky výroba léků a kosmetiky rozvoj těchto odvětví je spojen s koncentrací výzkumných aktivit v tzv. technopolis ty představují centra vývoje a výroby špičkových technologií high - tech

7 Jaké znáš výrobce osobních automobilů?
Automobilový průmysl má nejvíce průmyslových robotů a pružných výrobních systémů ročně se vyrobí 35 mil. kusů osobních automobilů a 11mil. kusů nákladních automobilů Jaké znáš výrobce osobních automobilů?

8 Automobilový průmysl mezi největší výrobce patří:
Japonsko, USA, Německo, Francie a Kanada podle firem jsou na prvních místech: americké General Motors a Ford japonská Toyota německý Volkswagen

9 Potravinářský průmysl
ve vyspělých státech probíhá omezování produkce výroby v rozvojových zemích roste spotřeba probíhá tzv. „industrializace kuchyně“ = přesun z drobných výrob do velkovýrob V atlase vyhledej podíl průmyslu potravin, nápojů a tabáku na výrobě zpracovatelského průmyslu.

10 Seznam použitých zdrojů
SMOLOVÁ, Irena a Miroslav VYSOUDIL. Zeměpis na dlani. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2003, 124 s. Na dlani. ISBN HANUS, Martin a Luděk ŠÍDLO. Školní atlas dnešního světa. 1. vyd. Praha: Terra, 2011, 1 atlas (187 s.). ISBN [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "ZPRACOVATELSKÝ PRŮMYSL"

Podobné prezentace


Reklamy Google