Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SVĚTOVÉ STRANY , POLEDNÍKY A ROVNOBĚŽKY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SVĚTOVÉ STRANY , POLEDNÍKY A ROVNOBĚŽKY"— Transkript prezentace:

1 SVĚTOVÉ STRANY , POLEDNÍKY A ROVNOBĚŽKY
VY_08_Vla4_06p Dnes budeme se Všeználkem poznávat světové strany, poledníky a rovnoběžky. SVĚTOVÉ STRANY , POLEDNÍKY A ROVNOBĚŽKY GP OP VK Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu, registrační číslo CZ.1.07/1.1.02/

2 SVĚTOVÉ STRANY HLAVNÍ: sever (S), jih (J), východ (V), západ (Z)
VEDLEJŠÍ: severovýchod (SV) severozápad (SZ) jihovýchod (JV) jihozápad (JZ) Světové strany nám usnadňují orientaci na mapě.

3 Jak se orientujeme na mapě?
V Z horní okraj mapy - SEVER po pravé ruce – VÝCHOD po levé ruce ZÁPAD Obrázek 1: mapa měst ČR [1] dolní okraj mapy - JIH

4 Pro přesnější určení směru vyznačujeme vedlejší světové strany.
Obrázek 2: směrová růžice [2] SZ – severozápad SV – severovýchod JZ – jihozápad JV - jihovýchod Hlavní světové strany tvoří kříž a po doplnění vedlejších světových stran dostaneme SMĚROVOU RŮŽICI.

5 Opakujeme se Všeználkem
Které jsou hlavní světové strany? Na kterou světovou stranu směřuje horní okraj mapy? Na kterou světovou stranu směřuje dolní okraj mapy? Po které ruce je na mapě východ? Po které ruce je západ? Vyjmenuj vedlejší světové strany. Co tvoří hlavní a vedlejší světové strany?

6 Orientujeme se na mapě? Vyhledej města, která leží na severu, na jihu, na východě a na západě ČR: Vyhledej města, která leží na severovýchodě, severozápadě, jihozápadě a jihovýchodě ČR:

7 Jak je to s poledníky a rovnoběžkami?
Přesnou polohu míst na zeměkouli určujeme podle zeměpisné sítě tvořené poledníky a rovnoběžkami. Ve skutečnosti je nenajdeme. Jsou to jen myšlené čáry, které jsou vyznačeny na globusu a na mapě.

8 Poledníky – znázorňují směr od severu
Poledníky – znázorňují směr od severu k jihu Rovnoběžky – znázorňují směr od východu k západu Nejdelší rovnoběžka je přesně v polovině zeměkoule a nazývá se rovník. Obrázek 3: síť poledníků a rovnoběžek [3]

9 Opakujeme se Všeználkem Co znázorňují poledníky?
Kdybychom Zemi rozpůlili podél rovníku – dostaneme dvě polokoule – SEVERNÍ a JIŽNÍ. Poledníky a rovnoběžky jsou očíslované, lehce tak vyhledáme kterékoliv místo na Zemi. Opakujeme se Všeználkem Co znázorňují poledníky? Co znázorňují rovnoběžky? Jak se jmenuje nejdelší rovnoběžka? Obrázek 4: zeměpisná síť [4]

10 Použité zdroje: [1] CHALUPA, Petr. Vlastivěda: Naše vlast. Pardubice: Alter s. r. o., Všeň, ISBN X, kartonová příloha učebnice vlastivědy [2, 3] CHALUPA, Petr. Vlastivěda: Naše vlast. Pardubice: Alter s. r. o., Všeň, ISBN X, str. 6 [4] AUTORSKÝ KOLEKTIV. Vlastivědný atlas pro 4. a 5. ročník ZŠ. Geodézie ČS a. s. Praha 10: Pražská 18, ISBN Klipart Office. Com CHALUPA, Petr. Vlastivěda: Naše vlast. Pardubice: Alter s. r. o., Všeň, ISBN X.


Stáhnout ppt "SVĚTOVÉ STRANY , POLEDNÍKY A ROVNOBĚŽKY"

Podobné prezentace


Reklamy Google