Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední odborná škola Luhačovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Číslo projektu CZ.107/1.5.00/ Autor Mgr. Alena Marková Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_POT_0305Pochutiny - Koření Stupeň a typ vzdělání Odborné vzdělávání Vzdělávací obor RVP H/01 Tematický okruh Potraviny a výživa Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina 15-18 let Anotace Tento materiál seznamuje žáky s různými druhy koření a bylinek a jejich významu při přípravě stravy. Klíčová slova Koření, bylinky Datum

2 K o ř e n í Koření jsou čerstvé, sušené nebo i jinak upravené části různých rostlin mírného, subtropického nebo tropického pásma, které mají výraznou specifickou chuť a vůni (jsou to např. kořeny, kůra, květy, listy, plody, semena). Koření obsahuje tzv. éterické oleje, což jsou intenzivně vonící těkavé olejovité látky. Těkavost se zvyšuje s rostoucí teplotou, proto se musí koření chránit před teplem.

3 Něco o koření Za starých časů se šafrán, vanilka, muškátový květ a jiná exotická koření vyvažovala zlatem, zbohatly na nich celá města a jejich vládcové, stávala se rozbuškou válek koloniálních mocností o nejlepší cesty obchodu s kořením. A někteří lidé kvůli nim doslova ztratili hlavu, když se přišlo na jejich ilegální obchod. Vznikaly mnohé příběhy o těchto vzácných rostlinách, příběhy, které vypráví o pověrách, lásce a znovu a znovu o jejich zvláštních léčivých účincích.

4 Význam koření Koření řadíme mezi pochutiny, protože má velmi nízkou jak biologickou, tak energetickou hodnotu. Je však nezastupitelné při přípravě pokrmů. Přidáním koření do pokrmů se zvyšuje jeho chuť a vůně, tím se zvyšuje vylučování trávicích šťáv i stravitelnost požívaného jídla.

5 R o z d ě l e n í koření Podle původu:
domácí (( kmín, fenykl, majoránka, paprika, jalovec, koriandr, anýz, fenykl, puškvorec, dobromysl, estragon). dovážené ( např. pepř, nové koření, bobkový list, muškátový květ). Podle složení výrobku jednodruhové ( např. anýz, zázvor, bobkový list, vanilka) směsi ( např. Kari ostré, Ďábelské, Vegeta, Gulášové). Podle technologické úpravy - celé, drhnuté, drcené, mleté, speciální, kořenící soli, sterilované koření

6 Různé druhy koření: Nové koření
Celý pepř (černý, zelený bílý, červený) Pepř mletý Kmín Koriandr Anýz Fenykl Hřebíček Tymián Skořice Chilli papričky Zázvor Majoránka Muškátový květ, ořech Paprika sladká, pálivá Rozmarýn Bobkový list Jalovec Oregano Bazalka Šalvěj Kardamon Badyán a další

7 Kořenící směsi Zabijačkové koření Gulášová koření Koření na čínu
Provensálské koření Koření do mletých mas Koření na zvěřinu Svařené víno Koření na zvěřinu aj. Jsou přípravky sloužící k dotváření pokrmů podle individuálních požadavků strávníků. Vyrábějí se průmyslově a jejich použití je velmi široké.

8 Bylinky AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Kořenící bylinky přidáváme do pokrmů zpravidla až před dohotovením. Používáme je čerstvé (zelené). Můžeme je ale i sušit nebo mrazit. Bylinky jako koření i jako lék si opět získávají oblibu. Lidé znovu začínají objevovat hodnotu přírodních látek a léčivých prostředků.

9 Bylinky - příklady Máta Kerblík Bazalka Petrželová nať Libeček Pažitka
Rozmarýn Oregano Meduňka Kopr Šalvěj aj.

10 Co je koření a jaký je jeho význam?
Koření jsou čerstvé, sušené nebo i jinak upravené části různých rostlin mírného, subtropického nebo tropického pásma, které mají výraznou specifickou chuť a vůni ( jsou to např. kořeny, kůra, květy, listy, plody, semena). Přidáním koření do pokrmů se zvyšuje jeho chuť a vůně, tím se zvyšuje vylučování trávicích šťáv i stravitelnost požívaného jídla.

11 Jaké známe koření a bylinky?
Nové koření Celý pepř (černý, zelený bílý, červený) Pepř mletý Kmín Koriandr Anýz Fenykl Hřebíček Tymián Skořice Chilli papričky aj. Máta Kerblík Bazalka Petrželová nať Libeček Pažitka Rozmarýn Oregano Meduňka Kopr Šalvěj aj. Jaké známe koření a bylinky?

12 Použité zdroje http://www.vladahadrava.xf.cz/pochutiny.html
/20-ciste-koreni?p=7 Obrázky: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google