Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis"— Transkript prezentace:

1 ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
VY_32_INOVACE_08_Voda, ryby (SADA ČÍSLO 3)

2 INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Věra Kratochvílová, Mgr. Ilona Pauzová Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen: duben 2012 Ročník, pro který je VM určen: 7. – 10. ročník ZŠ speciální Vzdělávací obor: Člověk a příroda Učivo: významní zástupci vybraných skupin živočichů podle životního prostředí, v němž žijí (voda - ryby) Metodické poznámky: Výukový materiál je připraven k procvičení učiva. Prezentace obsahuje výukovou část i část vhodnou pro procvičení daného učiva Použité zdroje: DVD 320 000x obrázky – Terasoft, MS Powerpoint

3 Uhádnete, o čem si budeme tentokrát povídat? Hádejte!
Ahoj, kamarádi! Uhádnete, o čem si budeme tentokrát povídat? Hádejte! Je to živočich, bydlí ve vodě, spí ve vodě, jí ve vodě. Ano, je to vodní živočich, kterému říkáme ryba. V naší Moudré knize najdeme o vodních živočiších a prostředí, ve kterém žijí, mnoho zajímavého. Klikněte na rybičku, abychom mohli pokračovat. (2) (3)

4 VODA Proč jsou věci mokré. Protože je v nich voda
VODA Proč jsou věci mokré? Protože je v nich voda. Najdeme ji všude kolem nás. A když je jí hodně, říkáme jí potok, řeka a když je jí ještě víc, je to moře nebo oceán. Tam, kde nemůže žít člověk, tam se daří rybám a vodním savcům. Lidé všem dohromady říkají ryby. (5) (4)

5 hřbetní ploutev žábry ocasní ploutev hlava oko ústa hrudní ploutev
Člověk, ryby a savci patří mezi obratlovce. Oporou jejich těla je kostra. Kostra obratlovců se skládá z lebky, páteře složené z obratlů a žeber. Ryby a savci žijící ve vodě mají navíc kostru ploutví. Kostra chrání vnitřní orgány. Ke kostře jsou přichyceny svaly. Svaly spolu s kostrou umožňují pohyb, kterému u vodních živočichů říkáme plavání. Jejich tělo je pokryté šupinami . hřbetní ploutev žábry ocasní ploutev hlava oko ústa hrudní ploutev břišní ploutve (5) tělo

6 Dýchání Dýchání pod vodou umožňují žábry. Ryby je mají za hlavou. Ústy přijímají vodu, která prochází žábrami ven. V žábrách získávají živočichové z vody kyslík.

7 Pohyb Ryby plavou. Celý život prožijí ve vodě. Ocasní ploutev a břišní ploutve jim umožňují pohyb vpřed. Pomocí hřbetní ploutve udržují ryby rovnováhu.

8 Potrava Ryby dělíme podle to, čím se živí.
DRAVÉ ryby – štika, pstruh, žralok, se živí menšími rybami a jinými vodními živočichy. V ústech mají zuby. NEDRAVÉ ryby – kapr, sumec, delfín, mořský koník se živí vodními rostlinami a drobnými živočichy. Ústa mají bez zubů.

9 Význam ryb Ryby, které žijí v našich vodách (řekách, potocích a rybnících) se nazývají sladkovodní ryby. Jsou to kapr, štika, pstruh, sumec. Ryby a savci, žijící v mořích a oceánech nazýváme mořské. Patří sem žralok, delfín, velryba. Sladkovodní i mořské ryby a savci jsou důležitým zdrojem potravy. Jejich maso je velmi zdravé, je plné vitamínů a minerálů důležitých pro život člověka.

10 Rozmnožování Většina ryb klade vajíčka, které nazýváme jikry. Několika různými způsoby potom dochází k jejich vnějšímu oplození. V některých případech rodiče o svá mláďata pečují. Malá skupina ryb rodí živá mláďata. U nich dochází v těle matky k oplození i k vývoji vajec. Mladé ryby se pak rodí již jako miniatury svých rodičů.

11 Ryby žijící v moři

12 DELFÍN Delfín je savec. Svá mláďata živí mateřským mlékem, učí je lovit. Živí se drobnými rybami. Delfíni žijí ve velkých skupinách, jsou velmi společenští, hraví, vystupují v delfináriích. Často provázejí lodě, vyskakují nad hladinu, dovedou stát ve vodě na ocase ve vzpřímené poloze. Delfín vyplouvá nad hladinu, aby se nadechl. Pod vodou vydrží 3 až 4 minuty.

13 VELRYBA Velryba je jeden z největších živočichů. Patří mezi savce, To znamená, že rodí mláďata a živí je mateřským mlékem. Dýchá jako člověk plícemi. Velryby se živí planktonem, to jsou velmi drobní živočichové. Velryby patří mezi ohrožené druhy, jejich lov je velmi omezen. (5)

14 ŽRALOK Žralok je dravá ryba. Ve vodě je vidět z dálky. Poznáme ho podle trojúhelníkové hřbetní ploutve. Mimo člověka nemá žádné nepřátele. Obývá většinu moří i oceánů. Na Zemi žije přes 100 miliónů let. Má velmi dobrý zrak, sluch i čich. Čelisti má plné ostrých zubů, které mu sále dorůstají. Žraloci rodí živá mláďata.

15 Sladkovodní ryby

16 ÚHOŘ Úhoř má tělo jako had. Část života prožije ve sladké vodě, ale rozmnožuje se ve slané vodě. Patří mezi dravé ryby. Živí se zbytky rostlin a vodních živočichů ze dna vodních ploch.

17 SUMEC Sumec je největší sladkovodní ryba. Dospělý sumec měří až dva metry a dožívá se 40 let. Je dravec. Živí se drobnými rybami, korýši, ale i vodními ptáky. Jeho kůže není pokryta šupinami, je hladká. Rozmnožuje se třením, to znamená kladením jiker. (2)

18 ŠTIKA Štika je dravá ryba. Žije ve sladké vodě.
Kromě člověka nemá žádné nepřátele. Živí se rybami, chytne žábu a občas i menší štiku. Rozmnožuje se kladením jiker.

19 KAPR OBECNÝ Kapr obecný žije ve sladké vodě v řekách a rybnících, je chován jako významná hospodářská ryba. Je všežravec, živí se drobnými živočichy, které sbírá ze dna, zbytky a semeny rostlin. Rozmnožuje se kladením jiker.

20 PSTRUH Pstruh je dravec. Živí se pouze živočišnou potravou, vodním hmyzem, korýši a drobnými rybkami. Chytá i hmyz létající nad vodou. Žije ve studených horských potocích s čistou vodou. Rozmnožuje se třením, to je kladením jiker.

21 ocasní ploutev hlava hřbetní ploutev oko hrudní ploutev břišní ploutve
Končí naše povídání a je čas na opakování. Pamatujete si, jak se jmenují části rybího těla? Spoj čarou části se správným pojmenováním. ocasní ploutev hlava hřbetní ploutev oko hrudní ploutev břišní ploutve ústa tělo žábry

22 VÝBORNĚ hřbetní ploutev žábry ocasní ploutev hlava oko ústa břišní ploutve hrudní ploutev tělo

23 Pojmenuj ryby a spoj čarou pojmenování s obrázkem.
štika sumec kapr úhoř pstruh

24 Máš to správně? štika sumec kapr úhoř pstruh

25 Víš, které ryby patří mezi dravé ryby?
Čím se živí? Dej je do kroužku.

26 Máš to dobře?

27 Líbilo se vám naše povídání o životě pod vodou?
Věřím, že ano. Příště otevřeme naši Moudrou knihu a budeme si vyprávět. O čem? To bude překvapení. Vaše kamarádka Agáta

28 POUŽITÉ ZDROJE: DVD x obrázky – Terasoft, multimedia s.r.o.


Stáhnout ppt "ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis"

Podobné prezentace


Reklamy Google