Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Masarykova univerzita v Brně Pedagogická fakulta předmět: ZS1BK_DIT1 Informační technologie téma práce: Kočkovité šelmy vypracovala: Markéta.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Masarykova univerzita v Brně Pedagogická fakulta předmět: ZS1BK_DIT1 Informační technologie téma práce: Kočkovité šelmy vypracovala: Markéta."— Transkript prezentace:

1 Masarykova univerzita v Brně Pedagogická fakulta předmět: ZS1BK_DIT1 Informační technologie téma práce: Kočkovité šelmy vypracovala: Markéta Mojžíšová Učitelství pro 1.stupeň ZŠ kombinovaná forma studia 2008

2 Kočkovité šelmy

3 Milí žáci, v dnešní hodině se budeme zabývat kočkovitými šelmami
Milí žáci, v dnešní hodině se budeme zabývat kočkovitými šelmami. Nejdříve si řekneme něco o jejich charakteristice a potom se podíváme i na jednotlivé zástupce. Určitě pak bez problémů zvládnete pár kontrolních otázek na závěr.

4 Základní fakta Kmen: Chordata Třída: Mammalia Řád: Carnivora
Čeleď: Felidae Druhy: 38

5 charakteristika Kočkovité šelmy představují modelové lovce - mají mrštné, svalnaté tělo, bystré smysly, vysoce vyvinuté zuby a drápy, maskovací zbarvení a rychlé reflexy. Všechny druhy vypadají pozoruhodně podobně - například je udivující, jak malé jsou rozdíly mezi tygry a kočkou domácí. Vyskytují se v celé Eurasii, Africe a na celém americkém kontinentu (kočka domácí žije na celém světě), od alpinských výšek po pouště. Mnohé druhy žijí v lesích. Jsou vynikající šplhavci a některé výborní plavci. Většina kočkovitých žije samotářsky.

6 anatomie Obličej je obkrouhlý a mají poměrně krátký čenich. Díky masivní dolní čelisti zasadí mocné kousnutí a dlouhé špičáky probodnou a uchopí kořist. Trháky porcují kosti a přeřezávají šlachy. Měkká srst je často pruhovaná nebo skvrnitá; ocas osrstěný, velmi ohebný a obvykle dlouhý. Na předních nohou mají po 5ti prstech, na zadních po 4, na každém je zatažitelný dráp pro uchopení kořisti. Drápy jsou zatažené, proto zůstávají ostré. Mohou se vysunout či vyrazit podobně jako kapesní nůž. Polštářky na chodidlech umožňují bezhlučné plížení.

7 smysly Zrak – Velké oči umožňují přesně odhadovat vzdálenost. Zorničky se mohou stahovat v ostrém světle do uzoučké štěrbiny nebo se široce rozevřou pro vynikajíc noční vidění. Sluch - Uši jsou velké, pohyblivé a otáčejí se ke zvukům vydávaným kořistí. Je její druhý nejlépe vyvinutý smysl. Hmat - Dlouhé, tuhé, velice citlivé hmatové vousy slouží při orientaci a lovu v noci. Čich a chuť - Vůně i pachy jsou analyzovány čichovým a chuťovým orgánem na horním patře úst. Má výborný čich, ale chuť je nejslaběji vyvinuta.

8 techniky lovu Některé kořist aktivně vyhledávají, jiné se ukrývají a čekají na kolem procházející oběti. Srst skýtá maskování ,splývají barevně s prostředím. Mohutné kočky (tygři) upřednostňují plížení ke kořisti a poté zaútočí, gepardi vyvíjejí rychlost až 110km/h a některé malé kočky, např serval, loví ve vysoké trávě a provádějí vysoké výskoky, aby překvapily a vyplašily kořist. Velké kočky loví kořist větší než jsou sami a menší kočky vyhledávájí hlodavce a ptáky. Některé se brodí vodními toky a chytají tam ryby.

9 Kočku domácí určitě všichni znáte, takže si nyní ukážeme její divoké příbuzné.

10 Lev Říká se mu král zvířat. Je ve znacích erbů panovníků a mnohých států. Samci dorůstají 1,7 - 3,5 metru délky a váží až 190 kg. Lvice jsou vždy menší. Původně žil na obrovském území v Africe a Asii. Kolem roku 2000 před n.l. prý žili i na Balkáně. Dnes žijí lvi ve větším počtu jen v Africe, poslední stovka asijských lvů přežívá v jedné indiánské rezervaci. Jediné kočkovité šelmy žijící ve smečkách. Mohou se dožít až 30ti let.

11 Tygr Nazýván car tajgy nebo kníže džungle. Největší kočkovitá šelma.
Od roku 1970 je zakázán jejich lov.   Největší tygří rasa je tygr usurijský, dorůstá délky přes 2 metry a váží asi 300 kg. Žije v ruských rezervacích na Dálném východě. Velice vzácný je tygr bílý

12 Gepard Mezi savci je vůbec nejrychlejší. Dokáže běžet rychlostí přes 110 km/hod. Svou kořist vyhlíží z nějakého vyvýšeného místa, pak prudce vyrazí a spoléhá na moment překvapení. Dnes jsou gepardi v Asii s největší pravděpodobností vyhubeni. V Africe žijí hojněji už jen v jihozápadní a východní části světadílu. Jsou chráněni zákonem. Jsou samotáři, jen občas loví v párech.

13 Puma Je nazývána horským nebo také stříbrným lvem. Patří do skupiny tzv. malých koček. Nemá kožich skvrnitý, ale jednobarevný. Dorůstá velikosti 1-2 m a váží kg. Žije v Severní i Jižní Americe. Do výšky dokáže vyskočit přes 5 metrů. Hlavní kořistí pumy jsou jeleni, pronásleduje ale i bobry, zajíce a urzony. Pumy jsou samotáři, každý jedinec si značí a hájí svůj lovecký revír. Člověk pumu neustále pronásleduje a tak se s těmito šelmami můžeme setkat už jen v odlehlých končinách hor či pralesů.

14 Jaguár Často zaměňovám s levhartem. Jaguár má však poměrně mohutnější hlavu a kratší nohy. Má i kratší ocas. Velikostí a základním zbarvením se obě šelmy neliší. Žije hlavně v Jižní Americe. V Severní Americe se s ním setkáme jen v jižních státech. Výborně skáče, plíží se a znamenitě šplhá po stromech. Podobně jako tygr se rád koupe a dokáže přeplavat i široké jihoamerické veletoky. Jaguár útočí na člověka jedině tehdy, je-li zraněn. Loví větší savce, jako jsou tapíři a velká domácí zvířata.V přírodě se mezi jaguáry tu a tam vyskytnou černě zbarvené kusy - jako u levharta.

15 Levhart V lesnatých krajinách na úpatí Himálaje a v jihovýchodní Asii žije levhart obláčkový, jedna z nejkrásnějších kočkovitých šelem. Nevyniká velikostí - dorůstá nejvýše něco přes 1 metr a váží kg. Většinou loví prasata, opice, ptáky a drobné hlodavce. Troufne si však i na jelena a dokáže ulovit dikobraza. Má nápadně dlouhé špičáky, které trochu připomínají zbraně dávno vyhynulých šavlozubých tygrů. Ve většině zemí je chráněn. V zoologických zahradách se mohou dožít až 16-ti let.

16 A nyní pár kontrolních otázek

17 Která šelma dokáže běžet přes 110 km/h?
a) jaguár b) tygr c) lev d) gepard

18 správná odpověď je d) gepard

19 Jaká je největší kočkovitá šelma?
a) puma b) levhart c) tygr d) kočka domácí

20 správná odpověď je c) tygr

21 Kolika let se může dožít lev?
b) 30 c) 20 d) 10

22 správná odpověď je b) 30

23 Jaký je jejich nejlépe vyvinutý smysl?
a) zrak b) sluch c) čich d) chuť

24 správná odpověď je a) zrak

25


Stáhnout ppt "Masarykova univerzita v Brně Pedagogická fakulta předmět: ZS1BK_DIT1 Informační technologie téma práce: Kočkovité šelmy vypracovala: Markéta."

Podobné prezentace


Reklamy Google