Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Encaustika pro začátečníky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Encaustika pro začátečníky"— Transkript prezentace:

1 Encaustika pro začátečníky

2 Tvorba originální „péefky“
V poslední době začíná být populární tzv. enkaustika. Jde o techniku malování horkým voskem, která je efektní a přitom velice jednoduchá – zvládne ji i člověk, který kreslit vůbec neumí. Hodí se především na výrobu různých přání a menších obrázků. Dnes se seznámíte s několika základními postupy a zkusíte si udělat originální „péefku“.

3

4 Co budeme potřebovat? Potřebovat budete speciální malou žehličku na enkaustiku, enkaustické vosky a papír s lesklým povrchem, do kterého se barvy nevpíjí. Papír si při malování podložte vrstvou starých novin a k ruce si připravte papírové utěrky, do kterých budete otírat plochu žehličky od zbytků vosku. Začátečník si nemusí pořizovat hned originální sadu, která přijde v prodejně výtvarných potřeb na cca 700 Kč. Malovat můžete i obyčejnou žehličkou – ale pozor, jen nenapařovací, s hladkou plochou bez otvorů. Také stačí koupit si běžné voskové pastelky, jen dejte pozor na výrobce, dostatek vosku mají pouze ty české. A místo na originální kartony své první obrázky zkoušejte na zadní stranu nástěnných kalendářů.

5 Postup Krok 1 Teplou žehličku obraťte plochou vzhůru a naneste na ni podélně dvě barvy. Při správné teplotě má vosk konzistenci medu. Později můžete na žehličku nanášet i více barev. Krok 2 Na žehličku rozpustte zelenou a fialovou barvu, přiložte ji na papír a vlnitým pohybem ho celý přejeďte. Žehličku zvedněte, až když bude celá mimo obrázek. Krok 3 Na plochu naneste opět dvě barvy a žehličku posunujte odshora dolů krátkými trhavými pohyby – dopředu, dozadu.

6 Krok 4 Zajímavý efekt vznikne položením žehličky na papír a jejím rychlým zvednutím kolmo vzhůru (tupováním). Na žehličce může být naneseno několik barev nebo můžete použít čistou žehličku na již barevnou plochu Krok 5 Ke kreslení se dá využít i hrana žehličky Tou se mohou udělat  efekty připomínající trávu či podlouhlé listy. Ty se kreslí už na namalovaný základ čistou hranou. Krok 6 Když jste si nacvičili základní techniky, můžete se pustit do péefky. Enkaustický obrázek se začíná malovat od prostředku, takže udělejte základní vlnovkový tah šikmo přes celý papír Krok 7 Pak použijte tupování , ale pouze po okrajích papíru tak, aby uprostřed zůstalo oválné „okénko“.

7 Krok 8 Na hranu žehličky si naneste tmavou barvu a uprostřed obrázku vytvořte „trs trávy“ Krok 9 Dalším způsobem je malování přímo na ploše žehličky. Obraťte ji plochou vzhůru, papír položte na plochu a rozpouštějící se voskovou napište PF přímo do obrázku. Tímto způsobem můžete do obrázky i kreslit. Péefka je hotová. Ale pokud se vám zdá, že obrázku ještě něco chybí, zkuste domalovat drobné tvaru hranou či špičkou žehličky. Nakonec celý obrázek vyleštěte jemným hadříkem – barvy se ještě vyjasní. Zadní strana obrázku bývá většinou umazaná od vosků, takže obrázek je dobré nalepit na jiný vhodný papír.

8 Další příklady encaustického umění

9

10

11

12

13

14 Encaustica zajímá každého

15

16


Stáhnout ppt "Encaustika pro začátečníky"

Podobné prezentace


Reklamy Google