Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kuřákův život.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kuřákův život."— Transkript prezentace:

1 Kuřákův život

2 Začátky kouření Děti K první cigaretě a alkoholu se děti dostanou často o prázdninách. Dostávají se do užšího kontaktu s vrstevníky, seznamují se s novými kamarády a chtějí vyzkoušet něco nového – často jde o cigaretu. Zatímco mnoho dospělých chce dovolenou, tedy změnu v běžném životním stereotypu, využít k zanechání kouření, pro děti naopak prázdniny bývají příležitostí k prvním zkušenostem s cigaretou. Po cigaretě sahá v Česku stále více mladých lidí. Odborníci dokonce kouření nazývají nemocí mladých lidí. 90 procent kuřáků začalo ještě před 18. rokem. Typickým začátkem pro pravidelné kouření je u českých dětí věk 12 až 13 let. První vykouřená cigareta zpravidla přichází o několik let dříve. Zdroj:

3 Kdybych tak nekouřil…………..
Průběh života kuřáka Kdybych tak nekouřil………….. Posteskne si občas milovník tabákového dýmu a začne počítat, kolik peněz za svoji neřest už utratil, a co by si za takové peníze mohl koupit. Řekněme, že se vzdal své oblíbené značky cigaret, protože mu 60 korun za krabičku přišlo už přece jen moc. Přeorientoval se tedy na značku levnější, u které ho krabička přijde na 36 korun, a dál kouří svých dvacet denně. Za měsíc tedy utratí zhruba korun, za rok to dělá korun, za pět let korun a tak dále. A pokud se nevzdal své oblíbené značky, utratil za pět let už více než 100 000 korun.

4 Kuřákův konec Jen u cca % osob vzniká rakovina jako nemoc z kouření. Nikde však není napsáno, že nemůžete být jedním z těch 25%! Všimněte si ale jedné zvláštnosti: kuřáci si myslí, že se jich rakovina netýká ... ale jen do té doby, než jí onemocní. Rozhodně neplatí jedno vtipné rčení, že "uzené maso déle vydrží." :)

5 Proč lidé kouří? Proč lidé kouří?
Zeptejte se kuřáka, proč kouří, a on vám pravděpodobně odpoví: Donutili mě kamarádi. Chtěl jsem mít správnou image. Chtěl jsem vypadat dospěle a mužně. Myslel jsem si, že na to letí holky. Byl to protest. Chtěl jsem se zbavit stresu. Chtěl jsem zhubnout. Zdroj:

6 Klady kouření Klady: sociální soudržnost
lepší zvládnutí stresu (tzv. berlička) určité zařazení do společnosti (lidé, kteří spolu kouří mají cosi společného!) nepřibírá se tak moc na váze (rychlejší peristaltika, snad i ovlivnění sacharidového metabolismu) u kuřáků zlepšuje schopnost soustředění, zlepšuje paměť a to díky aktivaci acetylcholinové kaskády, avšak daň za tyto výhody je značně vysoká dokáže zlepšit stav schizofrenie, upravuje disbalanci serotoninu a dopaminu bylo prokázáno, že ženy kouřící mají menší množství karcinomu (rakoviny) endometria (tj. výstelky dělohy) Zdroj:

7 Protiklady kouření Hrozí rakovina plic (20-25×vyšší pravděpodobnost)
rtu jazyka hrtanu hltanu jícnu močového měchýře (papilokarcinom) krve (leukémie) žaludku a střev slinivky prsů Další nemoci nedokrvenost srdce (ischemická choroba srdeční), častější výskyt infarktu myokardu, ateroskleróza obecně, Buergerova choroba emfyzém plic (vymizení mezisklípkových sept!). V některé literatuře se uvádí i vyšší četnost aortálního aneurysmatu (výduť, rozšíření, srdečnice, které může v nejhorším případě vést k protržení aory a vykrvácení "dovnitř" u kterého nelze člověka absolutně zachránit) Atd.


Stáhnout ppt "Kuřákův život."

Podobné prezentace


Reklamy Google