Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Včely pro vyhledávání bomb

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Včely pro vyhledávání bomb"— Transkript prezentace:

1 Včely pro vyhledávání bomb
Předmět: Biologie Třída: 1L Obor: Technické lyceum Školní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Jméno: Popelka Martin

2 Včely pro vyhledávání bomb
Včely patří mezi živočichy s nejlepším čichem. Svůj oblíbený pyl dokážou vystopovat i na vzdálenost několika kilometrů. Tohoto faktu využili britští a američtí vědci a vyvinuli v rámci společného přísně tajného projektu technologii, která umí chování včel přeprogramovat. Místo pylu jsou pak schopné a ochotné hledat výbušniny nebo drogy.

3 Včely pro vyhledávání bomb
Po několika měsíčních testech vědci potvrdili, že včely opravdu umí čichem vyhledat jakékoliv výbušniny (od podomácku vyrobených náloží z hnojiva až po nášlapné miny, C-4 nebo Semtex. Navíc se naučí hledat výbušniny za pouhých deset minut, zatímco psům to trvá nejméně tři měsíce.

4 Výcvik včel Pokusné včely se v laboratoři umístí do očíslovaných krabiček. Přijímají kofein, který jim výrazně zlepšuje paměť. Když včely ucítí naučenou vůni, tak vysunou svůj čichový orgán – to je signál pro vědce.

5 Výcvik včel Začnou se shromažďovat u místa, odkud simulovaný pach výbušniny vychází. Při skutečném hledání budou včely umístěny v malých boxech s miniaturní kamerou napojenou a počítač, který by vyhodnocoval jejich chování.

6 Zdroje PŘEUČIL, Pavel, Jak se cvičí včely pro vyhledávání bomb? Svět Objevů. Praha : RF HOBBY, s. r. o., 2014, č ISSN


Stáhnout ppt "Včely pro vyhledávání bomb"

Podobné prezentace


Reklamy Google