Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Magnetické vlastnosti látek - opakování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Magnetické vlastnosti látek - opakování"— Transkript prezentace:

1 Magnetické vlastnosti látek - opakování
Fyzika, 6. ročník VY_32_INOVACE_145, 8. sada, F ANOTACE Prezentace je určena k opakování a procvičení tématu „Magnetické vlastnosti látek“. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Formou otázek a úkolů žáci procvičují téma „Magnetické vlastnosti látek“. Správné odpovědi se vizuálně potvrzují na interaktivní tabuli. Pro koho je materiál určen  Žáci 6. ročníku ZŠ Autor  Ing. Jana Homolková Datum vzniku   Vzdělávací oblast  Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková

2 Magnetické vlastnosti látek opakování Fyzika – 6. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

3 1. Jaké druhy magnetů znáš?
Procvičování 1. Jaké druhy magnetů znáš? Přírodním magnetem je nerost magnetovec. Umělé magnety se nazývají ferity. 2. Jakou vlastnost mají magnety? Magnet přitahuje předměty ze železa, niklu a kobaltu. 3. Jaká látka je látka feromagnetická? Je to látka, kterou přitahuje magnet – obsahuje železo, kobalt a nikl. 4. Kolik pólů má magnet a jak se značí? Má dva póly – severní, značí se N a jižní, značí se S 5. Co je to netečné pásmo? Místo mezi póly magnetu, kde je slabší magnetická síla. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

4 Mezi souhlasnými póly dvou magnetů působí odpudivá síla.
6. Jaká magnetická síla působí mezi souhlasnými a mezi nesouhlasnými póly? Mezi souhlasnými póly dvou magnetů působí odpudivá síla. Mezi nesouhlasnými póly dvou magnetů působí přitažlivá síla. 7. Jak můžeme znázornit magnetické pole kolem magnetu? Magnetické pole můžeme znázornit pomocí indukčních čar. 8. Jak se nazývá přístroj, kterým určujeme světové strany? Je to kompas. 9. Jaký magnetický pól je na severním zeměpisném pólu? Je tam jižní magnetický pól. 10. Jaký je směr indukčních čar? Směr indukčních čar je od severu k jihu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

5 Pracovní list Jak dělíme magnety? přírodní a umělé Na obrázku je tyčový magnet, popiš jeho části. póly Netečné pásmo N S Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

6 Jaká magnetická síla působí mezi souhlasnými póly magnetu
Jaká magnetická síla působí mezi souhlasnými póly magnetu? přitažlivá – odpudivá (správnou odpověď podtrhni) Kolem jakého tělesa je magnetické pole? kolem magnetu Jak můžeš zmagnetovat ocelový hřebík? hřebík přiložíme k magnetu Co je to buzola? (označ správnou odpověď) A) láhev na pití pro cyklisty B) přístroj na určování světových stran, slouží k orientaci v terénu C) lékařský přístroj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

7 Tabulka Gravitační pole Elektrické pole Magnetické pole
Gravitační pole Elektrické pole Magnetické pole Kolem jakého tělesa existuje? každého s elektrickým nábojem magnetu Mezi jakými tělesy zprostředkuje vzájemné silové působení? mezi každými dvěma tělesy mezi tělesy s el. nábojem mezi magnety a tělesy z feromag. látek Působí přitažlivou, nebo odpudivou silou, nebo může působit oběma? přitažlivou oběma Jak se nazývá síla, kterou toto pole působí? gravitační elektrická magnetická Jak se mění silové účinky pole se vzdáleností od tělesa, kolem kterého pole existuje? zmenšují Uveď, jak by ses mohl přesvědčit o existenci daného pole. ze silového působení na libovolné těleso Silové působení na zelektrované těleso silové působení na těleso z feromagnetické látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

8 Do obrázku nakresli indukční čáry, znázorňující magnetické pole mezi magnety
N S N N Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

9 Jaké přístroje jsou na obrázku a k čemu slouží?
kompas buzola Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

10 Použité zdroje [ ] Literatura: KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J. Fyzika pro 6. ročník základní školy. 2. upravené vyd. Praha : Prometheus, ISBN s Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.


Stáhnout ppt "Magnetické vlastnosti látek - opakování"

Podobné prezentace


Reklamy Google