Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Atomy a ionty Anotace: DUM; prezentace slouží k  zopakování probraného učiva Atomy a ionty. Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují učivo. Řeší pracovní list, poznávají skladbu atomu a iontu. Poznávají rozdíl mezi atomem a iontem.

2 Atomy a ionty Atom se skládá ze tří druhů částic:
Z čeho se skládá atom? Atom se skládá ze tří druhů částic: V jádře jsou protony a neutrony. Okolo jádra obíhají elektrony. Proton má kladný náboj, neutron je bez náboje a elektron má záporný náboj. Elektrická síla drží atom pohromadě, protože přitahuje elektrony k jádru.

3 Atomy a ionty + Proton - Elektron Neutron

4 Atomy a ionty Každý atom má stejný počet kladných protonů v jádře a záporných elektronů v obalu. Proto je neutrální. Molekuly se skládají z atomů, proto jsou také neutrální.

5 Atomy a ionty Když atom nebo molekula ztratí nějaké elektrony, například při srážce, vznikne kladný iont. Kladný iont má víc protonů než elektronů. Některé atomy nebo molekuly ale mohou i přitahovat jeden nebo dva elektrony „navíc“. Tím vznikne záporný iont. Záporný iont má více elektronů než protonů.

6 Atomy a ionty Záporný iont se nazývá ANIONT.
Kladný iont se nazývá KATIONT.

7 Atomy a ionty Iont má nestejný počet kladných protonů a záporných elektronů. Proto má elektrický náboj.

8 Atomy a ionty Z jakých částic se skládá atom?
Pracovní list 1 Z jakých částic se skládá atom? Z protonů, neutronů a elektronů. Kde se v atomu nachází jádro? Uprostřed atomů. V jádru najdeme protony a neutrony. Proč se atom nerozpadne? Protože ho přitahuje elektrická síla.

9 Atomy a ionty Co je to iont?
Pracovní list 2 Co je to iont? Iont je atom, který nemá stejný počet elektronů a protonů. Jak vznikne kladný iont? Když atom ztratí elektron nebo elektrony.

10 - Atomy a ionty + Jak vznikne záporný iont?
Pracovní list 3 Jak vznikne záporný iont? Když atom získá elektron nebo elektrony navíc. Popiš obrázky. + -

11 Atomy a ionty Použité zdroje
RNDr. Martin Macháček, CSc., Fyzika pro 8. ročník základní školy a víceletá gymnázia, nakladatelství Prometheus, 2006, ISBN Kliparty galerie office Kliparty galerie SMART Notebook 11 Vlastní zdroje - obrazový materiál Vlastní zdroje - texty NEZNÁMÉ, Neznámý. commons.wikimedia. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: commons.wikimedia. NEZNÁMÉ, Neznámý. wikipedie. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140"

Podobné prezentace


Reklamy Google